THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Нов сингъл от предстоящия албум на VEMOD

Нов сингъл от предстоящия албум на VEMOD

Норвежката блек метъл банда VEMOD разкри нов сингъл от предстоящия си и силно дългоочакван втори дългосвирещ албум, „The Deepening“.
Очаква се студийното заглавие да бъде издадено на 19-ти януари  2024-та година  чрез лейбъла Prophecy Productions, като предварителните поръчки на различните разновидности физически носители са вече стартирани на следния адрес: https://bit.ly/3ScH0A7.

 

VEMOD в никакъв случай не е от средностатистическите блек метъл групи. Норвежците съществуват в крайните пространства и кръстопътища из музикалните ширини. Триото издяла втория си дългосвирещ „The Deepening“ от същия звуков гранит, от който се появи неговият предшественик „Venter på stormene“ преди повече от десетилетие. Тази основа се намира в Намсос, където VEMOD е замислен като страстен проект за цял живот в началото на века от тогава 12-годишния Jan Even Åsli. Най-близкият голям град до Намсос е Трондхайм, където силно идентичната и залагаща на индивидуалността местна нидрозианска блек метъл сцена, която препраща към оригиналното име на града, предоставя на VEMOD първата му музикална референция, въплътена в първото демо „Kringom fjell og skog“ (2004).

 

Когато норвежците се появиха отново седем години по-късно с парчето „Moestæ Qverelæ“ – част от сплит сингъл, и демото „Vinterilden“ през 2011 г., осезаемо музикантите бяха значително променени. Триото бе направило крачка извън пределите на личните си граници, като подсили елементите, които вече присъстваха в творчеството им: разпръскване на величие, напомнящо за началото на IN THE WOODS…, нотка меланхолия и върхът на ножа на интровертно съзерцание сред широка гама от емоционални и ярки звукови образи. Музикалният преход на VEMOD намира сравними паралели в развитието на френските им  братя по дух ALCEST, въпреки че няма пряко влияние, протичащо в двете посоки. Погледнато назад, норвежците също са пионери в онези популярни в момента стилове като блекгейз и пост-блек метъл, въпреки че никога не са принадлежали към нито един от тях.
Само година след  дебютния си пълнометражен албум „Venter på stormene“, VEMOD отвориха музиката си към нови територии: умопомрачително изпълнение на престижния фестивал Beyond the Gates през 2013 г. и легендарното специално шоу в рамките на националното съкровище на Мавзолеят на Вигеланд на фестивала Inferno в Осло през 2014 г. циментира отличната репутация на VEMOD дори отвъд Атлантика.

 

Сега „The Deepening“ пристига с различна по вид продукция, което доведе и до донякъде променен общ тон в сравнение с по-ранните творби, като норвежците също така посегнаха и се докоснаха до нови стилистични слоеве, добавяйки допълнителни елементи към звука си. Дори лиричните теми, преминаващи през „The Deepening“, разказват за промяна, преходност, трансформация и растеж. „The Deepening“ предлага възможност да погледнем отвъд дългогодишни вярвания и утешителни илюзии. На кръстопътя на втория албум на VEMOD, в тази точка от пространството и времето, ни очаква задълбочаващото разбиране за музикалния свят на групата.

 

 

 

Съдържание:
1.Mot oss, en ild
2.Der guder dør
3.True North Beckons
4.Fra drømmenes bok I
5.Inn i lysende natt
6.The Deepening
7. Tiders Tunge Taler (бонус парче в артбук изданието)

 

 

Чуйте сингъла „Inn i lysende natt“:

 

Визуализацията е направена от  Vilde Dyrnes Ulriksen, като е базирана  на кадри от J. E. Åsli.
Поемата „Inn i lysande natt“ е силно вдъхновено от норвежката поетеса Хане Ага (1947 – 2019) и по-специално от нейния  сборник „Solis“, Samlaget 2000.

Групата споделя за парчето:
„Inn i lysande natt“ беше едно от по-късните парчета, написани за „The Deepening“, и подобно на голяма част от музиката на Vemod,  дойде във внезапен прилив на вдъхновение, по-късно оформено в крайната си форма чрез многократно свирене по време на нашите сесии.  Сингълът  представя различен подход към това как да се изгради атмосфера за Vemod и стилистична комбинация от елементи, които не са непознати за нас в групата, но такива, които може да се сторят някак нови за нашите слушатели. За нас «Inn i lysande natt» говори за обширните планински равнини и грандиозното небе отгоре, където умът и материята се смесват в едно важно, напълно интегрирано изживяване от живота.

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.