THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Árstíðir Lífsins : „Hermalausaz“

Árstíðir Lífsins : „Hermalausaz“
BG1 от 2

Árstíðir Lífsins са сред отличаващите се представители на езическата блек метъл сцена. Макар и интернационална като локация, корените на творчеството на групата са изцяло вкоренени в магията на Исландия и старонорвежката литература и история, като дори по-голямата част от текстовете им са на красивия старонорвежки език.

До момента триото има издадени  пет дългосвирещи албума, два EP записа и няколко сплит заглавия, като на 21-ви декември ще бъде изадено и новото им заглавие, „Hermalausaz“. Превеждащ се като „Неспокоен“, албумът бързо успява да оправдае наименованието си и да въведе слушателя в мразовито, променливо и предизвикателно съновидение сред ветровитите исландски брегове.

Удрящи се една в друга бурни вълни и акустични мелодии пренасят сред подножието на красивите фиорди. Неусетно обаятелната атмосфера бива изместена от ритмични китари и силен бас, придружени от пулсиращи барабани, като към тях се присъединяват изкусно дълбоки изчистени вокали, които напомнят на вледеняващ бриз и въвеждат слушателя плавно сред море от бързи китари, неспокойни барабани и изригващи тежки вокали. Следва секция от фолклорен инструментал и повторно потапяне в  атмосферата от началото на песента, като веднага след нея ни заливат традиционни високи блек метъл вокали – обезпокоителни, емоционално заредени. Хорове се преплитат с бързия блек метъл инструментал, като тежките вокали продължават да се появяват в различна форма и стил. Определено си проличава стила на смесване и мастериране на огромния Markus Stock, който успява да съчетае тежкото с ефирното и фолклорното с лекота за пореден път в творчеството на Árstíðir Lífsins. В рамките на 22 минути в това колосално парче „Ýrr“, ставаме свидетели на същинска исландска мощ и великолепие. Красиво изсвиреният студен блек метъл инструментал лавира с дълбоки хорови напеви и остри блек метъл призиви , като по традиция групата остава вярна и на идентичността си с фоклорните елементи в инструментала, които се показват в различни части от песента, за да припомнят за мистерията на черния пясък и плаващите ледници. В песента присъстват и класически инструменти, добавящи специален ефирен нюанс.
След като се запознах с превода на думата „Ýrr“ , осъзнавам колко пасващо е това име за преживяването в песента. От старонорвежки думата се превежда като „луд, яростен, див“.
Е, с парчето групата доставя много повече от това – редом с цялата необуздана ярост, която може да бъде усетена, чувството за дълбочина и възвишеност не напуска дори за момент границите на творбата, предавайки автентична вихрушка от исландски пронизващи ветрове.

Втората песен от албума – „Þistill“ („Трън“) , започва с атмосферни китари и бързи барабани, които плавно забавят своя темп, отстъпвайки място на тежките вокали , бързо заменени от хорови напеви.Традиционната за групата сурова и безкомпромисна атмосфера, която въздига духа на съвсем друго ниво, достига тук до нови хоризонти. В тази песен се усещат и повече от по-модерните влияния в блек метъла, като без съмнение, музикантите успяват да преплетат в него и усещането за старата школа, напоено с фолклорен мистицизъм.

Със своите две колосални части, „Hermalausaz“ е масивна  и изпълнена с изненадващи моменти блек метъл творба, която се слуша на един дъх, макар и да е с продължителност над 40 минути. Съвсем натурално за своята същност, Árstíðir lífsins преплитат модерен и традиционен блек метъл, боравейки в същото време с редица класически инструменти,  вокални похвати и ембиънт шумове, които ни водят сред ефирни природни звукови пейзажи и истории от отдавна забравени времена, представени по завладяващ и дълбок начин.

 

Оценка: 10/10

 

 


Банда: Árstíðir Lífsins
Албум: „Hermalausaz“ (EP)
Дата на издаване: 21-ви декември, 2023
Лейбъл: Ván Records

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.