THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Crystalium : „De Aeternitate Commando“

Crystalium : „De Aeternitate Commando“
BG1 от 2

Не може да си запленен от френската блек метъл сцена и да не познаваш поне една от творбите на Crystalium, една от най-брутално звучащите групи от Лион и региона. Групата е основана през 1996-та година от басиста Shorkan K.M. (Eternal, K Amon K, Neraeon), барабаниста Altar.ZK6 (Doctor Livingstone, K Amon K, Sektemtum, ex-Mütiilation и др.) и вокалиста Kra Blizzard Cillag (K Amon K, Neraeon). От 2008-ма година бандата официално премина в неактивен статус  и членовете се занимават с други свои проекти, но музиката ѝ определено е наследство, за което ще се говори още дълго време.
„De Aeternitate Commando“ е вторият дългосвирещ албум на групата, издаден през 2002-ра година от лейбъла Oaken Shield на диск, като албумът по-късно е преиздаден чрез Asgard Hass Productions на двойна плоча.
Както повелява традицията на Crystalium, „De Aeternitate Commando“ излъчва опасна блек метъл енергия, огромна доза елитизъм и чиста омраза, като всичко това е обединено под плътния воал на философията, открояващите се зловещи вокали, студени класически блек метъл рифове и ритуалистични атмосфери.
В рамките на 48 минути и осем химна, слушателят преминава през същинска прогаряща блек метъл буря.
Надавайки зов с агресивното и най-дълго парче от албума, „La valeur de la haine“, Crystalium още в самото начало на заглавието повеждат с огнен марш и повличат слуха след впечатляващите слоеве от атмосферни китари и феноменални органични бързи барабани, а извисяващите се силно специфични и заредени емоционално вокали директно се врязват в ума. В песента можете да чуете и хорово пеене в един от сегментите, като вариациите в темпа и настроението са акцентирани от красиви лесно запомнящи се рифове, които не просто подчертават перфектно вокалите и беквокалите, но и се отличават като самостоятелен шедьовър. Лирически, песента се занимава с идеята за прераждането и вътрешния огън, за борбата и усещането за свобода.

„Exerçant la théorie de la non faiblesse, aux antipodes de la fraternité, là où la flamme de notre renaissance embrase les ailes de l’oiseau-proie. Les polarités sont unifiées, par le sang, le feu et le fer…“

„Je suis le Christ“, следващият химн от албума, е не по-малко мълниеносна песен. Прогарящите вокали продължават да бълват огън в  пространството, носейки от чистия си блек метъл заряд и  омраза на преден план, а студените атмосфери се лутат измежду тях и бурните барабани, надпреварвайки се за надмощие, изливайки неимоверна нечестивост. В песента можете да се насладите и на нечовешко соло на барабаните, последвано от викове и студени рифове, които постепенно поставят края му в акомпанимент от  допълнителни слоеве китари и клавири…

Отличаващите се и обсесивни вокали на Kra Blizzard Cillag са абсолютният повелител на албума, силно акцентирани от  бруталните барабани на Altar (които неслучайно имат цели сола в заглавието) и красивите студени атмосфери, създадени от струнните инструменти и клавирите.
Ако можеше да се окачестви с няколко думи, то бих казала, че този албум е една от най-злокобните, директни и в същото време – възвишени блек метъл метъл атаки, които някога съм имала удоволствието да чуя от родината на Молиер. Без компромиси относно продукцията и качеството, с включени военни семпли и ритуални хорове в някои от парчетата, и с неопровержимо техническо майсторство, „De Aeternitate Commando“ е от забележителните заглавия, които ще запомните и гарантирано ще ви привлекат към себе си.

 

 

 

Можете да чуете „De Aeternitate Commando“ тук:

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.