THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Най-завладяващото от MMXXIII

Най-завладяващото от MMXXIII
BG1 от 2

MMXXIII беше невероятна година за музиката и донесе зашеметяващи заглавия, автентично и възпламеняващо поднесени директно от артистичния и прочувствен ум на редица артисти.
Музиката в сайта винаги се е подбирала много внимателно, което означава и  че всички публикувани мелодии са оставили своя отпечатък върху съзнанието ми по свой собствен начин (само тази година място в THE VOID намериха над 1000 албума), затова и след неколкократни промени в идеята за подходящ край на годината, реших класацията да е малко по-различна от обикновено… и да отдам заслуженото към корените на пламъка, горящ в сърцето на това място.
Тази година, какато и всяка друга година занапред, искам да обърна  специално внимание на дебютните заглавия, издадени през последния цикъл. Дебютните заглавия и откриването на нова музика и групи от ъндърграунд сцената винаги са били приоритет за THE VOID и много важна част от личната ми история и историята ми като музикален фен – това е нещото,което поддържа пламъкът жив във време на чума и ме вдъхновява неимоверно в мисията ми да разпространявам качествена музика. Именно дебютните заглавия на по-непознати, но талантливи банди, са част от причината да стартирам сайта преди почти десетилетие – просто винаги съм била запленена от съкровищата в дълбокия ъндърграунд и винаги съм била позната на околните със страстта си към тези заглавия.
Насладете се на класацията и ако се чувствате вдъхновени, споделете най-докосващите открития от вашата MMXXIII – сигурна съм, че има заглавия, които могат да се добавят.

 

 

 

 

13- ТЕ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ДЕБЮТНИ АЛБУМА ЗА MMXXIII


ERSHETU : „Xibalba“

„Xibalba“  е  всепоглъщащо концептуално слухово пътешествие, пренасящо ни  няколо ери назад във времето, сред свещените храмове на архаичната цивилизация на маите, предаващо  чрез автентични звуци своето древно възприятие за смъртта и преминаването отвъд. Когато добавим към тази вълнуваща картина и имена като Void (DMP), Nico Sacr, Vindsval (Blut Aus Nord), Intza Roca и Lars Are Nedland (Borknagar) – веднага става ясно, че  прецизността е гарантирана.

Пълно ревю: https://bit.ly/41CZDzW
Чуйте тук: https://bit.ly/3RFIOQc

 

 

BLOEDMAAN: „Castle Inside the Eclipse“

„Castle Inside the Eclipse“ е класическо и същевременно много свежо и запленяващо заглавие, което рисува мрачни звукови картини с лекотата на обсебен от Дявола художник. Неусетно преминаващ като лек полъх, албумът е изпълнен с най-хубавото от блек метъла – студени традиционни вледеняващи рифове и остри тежки вокали, които веднага се врязват в съзнанието и спускат мрака върху теб.

Пълно  ревю: https://bit.ly/47LHnXk
Чуйте тук: https://bit.ly/3tCpHyw

 

VOIDESCENT : „Dust and Embers“

Мистичен и хипнотизиращ със своите маниакални призиви и масивни философски твърдения , „Dust and Embers“ е цялостен разказ за преклонението пред смъртта и ефимерността на човешкото съществуване. Дълбоко пътешствие сред мрачните и потънали в прах и жарава картини от отвъдния свят, представено през призмата на блек метъла и поразителните трансцендентални атмосфери на Voidescent.

Пълно ревю: https://bit.ly/3QT6Y9q
Чуйте тук: https://bit.ly/3NL1lcT

 

ASET: „Astral Rape“

Чрез своите седем песни и близо 54 минути продължителност, дебютът на Aset покорява със слуховите картини, изобразяващи мрачната и могъща енергия на Астрала и божествените създания, криещи се в неговите дълбини, като за целта използва комбинация от традиционното с психеделичното в блек метъла, който сме чували до момента в другите групи на музикантите, добавяйки и нови щрихи – стъпка, водеща до музика, притежаваща несъмнено ефирни авангардни елементи, но и в същото време ненапускаща границите на чистата експресия, суровата агресия и ритуалистичната мистерия в жанра.

Пълно ревю: https://bit.ly/3L7AJBn
Чуйте тук: https://bit.ly/3NJbJS8

 

Sól án varma: „Sól án varma“

„Sól án varma“, в превод „Слънце без блясък“, е 70 -минутен опус, написан и изпълнен от няколко избрани известни имена от исландския блек метъл ъндърграунд. Основана от T.Í. и D.G. (членове на Misþyrming, Naðra, Núll, Drottinn и т.н.), редом с  G.E. (Misþyrming,Naðra, Svartidauði), Á.B.Z. (Carpe Noctem, Árstíðir Lífsins), M.S. (Svartidauði, Drottinn), S.V. (Svartidauði, Drottinn) и H.V. (Wormlust), колаборацията Sól án varma е по-скоро концептуална идея, отколкото група или някакъв страничен проект, но въпреки това още при първото слушане прогресивната природа на заглавието те обхваща в своята подобна на транс магия.
Чуйте тук: https://bit.ly/3NLrlVi

 

TAUBRĄ: „Therizo“

Още от тийзърите около сформирането на TAUBRĄ лъхаше обилно на мистични задимени пространства, но с пускането на албума на бял свят, пред нас се разтвориха окултни сурови ритуали, които за пореден път показаха гениалността на J. (AARA, THRON) , T. (ex- CHOTZÄ, MALPHAS), B. (AARA, MODERN RITES) и R. (ILHALUNG, LEGIONES). В рамките на дебютното си предложение, TAUBRĄ призовават древните духове и се потапят по удивителен начин във втората вълна блек метъл, заобиколена от тайнствени атмосфери.
Чуйте тук: https://bit.ly/48CpNVS

 

RUÏM : „Black Royal Spiritism – I – O Sino De Igreja“

Дебютно заглавие, демонстриращо триумфално блек метъл превъзходство от бившия китарист на Mayhem и основател на Vltimas –  Blasphemer, намиращо се  под името на новосъздадения блек метъл проект RUÏM, в който музикантът си партнира с  César Vesvre (Agressor, Thagirion).
Албумът е потопен в същността на бразилското магьосничество и пътя на Лявата ръка от традицията на Умбанда – практика, в която самият Blasphemer е обучаван – за да представи нов блек метъл опус в духа, с който Blasphemer е синоним от пребиваването си в Mayhem през 1994 г. (до 2007 г.).
Черно като катран произведение, „Black Royal Spiritism“ е потопен в зловещ и играещ си с психиката мрак. Всяко парче е старателно изтъкано от ужасяващо подводно течение, на което бива придадена плът чрез силно отличителния брутален стил на рифовете на Blasphemer, като сред хаоса се появяват атмосферни, ембиънт и чисти пасажи.
Чуйте тук: https://bit.ly/41IFuIT

 

ONE OF NINE: „Eternal Sorcery“

Осем разтърсващи химна на мрачното величие. Няма да откриете угризения на съвестта в раздиращите пространството вокали, съчетани със сложна китарна работа – пламтяща от закачливи, но мрачни водещи мелодии и акустични линии. И няма да имате дори миг почивка от  ритмичното, ударно нападение – симбиотично завихряне на песен и магия. Средновековната атмосфера на „Eternal Sorcery“ приковава вниманието на слушателя със своя енигматичен и обаятелен звук, който връща стрелките назад към началото на 90-те.
Чуйте тук: https://bit.ly/47ib80M

 

SYN: „Villfarelse“

„Villfarelse“ („заблуда“ или „делюзия“) е дебютният дългосвирещ албум на новосъздадената норвежка блек метъл банда SYN.
Изцяло потопен в традицията на 90-те години, дебютът е разпънат между старошколския звук на ранните Ulver и разтапящата атмосфера на Vemod, като добавя към тях специфична нотка агресия и мелодичност. Още в самото начало на записа става ясно, че това е качествен норвежки блек метъл, който ще остави следа в съзнанието на ценителите на жанра.

Пълно ревю: https://bit.ly/3GupOil
Чуйте тук: https://bit.ly/4awMU5M

 

PRAZNINA: „Čovek koji nije“

Интроспективен и философски, „Čovek koji nije“ е от албумите, които няма да срещнеш всеки ден в пространството, а е уникална творба, която носи трансформираща и чиста, първична енергия. Точно от онази, която най-добрите блек метъл записи притежават. Без превземки и излишни експерименти, с опустошително директни и агресивни атаки, албумът поема изцяло контрола в рамките на 44 минути, будейки в теб пламъка, от който може би дори не знаеш, че имаш нужда.
Посветен на изначалната празнота  и силата на познанието, на желанието за унищожение на всичко фалшиво и ненужно в човека („Glasnici poslednjeg svetskog poredka, iskopaćemo oko lažnog svedoka, isčupaćemo jezik licemera“), на езотеричната мощ, цикъла на живота и смъртта, измамната природа на света и материалното, и не само. Всичко това – представено чрез свиреп блек метъл звук и високо ниво на артистична откровеност, от която струи непрогледен мрак, обгърнат във всепоглъщащи  черни пламъци…

Пълно ревю: https://bit.ly/3RmZNYs
Чуйте тук: https://bit.ly/47Mu6xu

 

UNFELLED : „Pall of Endless Perdition“

UNFELLED  e  езическото блек метъл отроче  на D. (Woods Of Desolation), Mitch (Austere, Dearthe) и Vlad (Drudkh, Windswept). Атмосферичен, но в същото време агресивен и изпълнен с триумфална ярост албум, „Pall of Endless Perdition“ без съмнение е едно от най-силните проявления на блек метъл духа от изминалата година.

Чуйте тук: https://bit.ly/3NL3zsE

 

VERLETZEN: „The Blackened Crusade“

Динамични рифове, раздвижени мелодии, ритмични барабани и обсесивни вокали се борят за надмощие в десет химна традиционен великобритански блек метъл, добавяйки доза старошколска енергия в локалния ъндърграунд, пропит със злоба и древно величие.  Енергичен дебют на Verletzen, от които се надявам да чуем още през следващите месеци.

Чуйте тук: https://bit.ly/44cyaFt

 

EFRAAH ENHSIKAAH: „One Thousand Vultures Waiting To Be Fed“

Дебютът на самостоятелния великобритански проект Efraah Enhsikaah беше една от най-приятните изненади за мен тази година. Симбиозата между ефирните и обаятелни атмосфери със суровата енергия на вокалите и студа, вкоренен в 90-те, пренася в състояние на транс и те превежда през  катарзисни моменти.  Първичността и преследващата същност на този албум са истински вдъхновяващи.

Чуйте тук: https://bit.ly/3NMlYFD

 

 

 

 

13-ТЕ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ДЕБЮТНИ EP ЗАПИСА/СИНГЛИ/ДЕМОТА ЗА MMXXIII


LUXMORI : „LUXMORI“

Дебютният запис на LUXMORI – самостоятелен проект от  Нидерландия, по никакъв начин не индикира, че става дума за първо докосване с музиката, дори обратното – излъчва финес и майсторство, присъщи на опитен музикант. Емоционално зареден, прогресивен и разгарящ своя пламък в продължение на малко над двадесет минути, записът носи сурова енергия, която се помни дълго.

Чуйте тук: https://bit.ly/45f39RK

 

SVVORDS: „He Who Sought Nothing“

Ако си мислите, че в Тексас виреят само каубои и диви родеота, то помислете пак. Svvords е американски самостоятелен блек метъл проект, чийто дебют определено се вряза като острие в съзнанието още при първо слушане. С дълбоки текстове и нихилистична ярост, „He Who Sought Nothing“ е близо 40-минутен запис, включващ четири парчета чист блек метъл със сурови атмосфери, гневни призиви и плаване из дълбините на ефимерната природа на съществуването.
Чуйте тук: https://bit.ly/3rQ2yYe

 

 

DIABOLIC WIZARDY : „Nightspell“

Вдъхновен от играта The Elder Scrolls и други фентъзи светове, „Nightspell“ е свежа 90-тарска глътка въздух. Сурови и мелодични рифове ни препращат към средновековна атмосфера и викове, призоваващи към война. Класика. С нетърпение очаквам да чуя новата музика на DIABOLIC WIZARDY през новата година.

Чуйте тук: https://bit.ly/3NNWVlw

 

ЛИКАНТРОПИЯ: „Promo ’23“

Българското присъствие в ъндъграунд сцената тази година отново бе поддържано предимно от Тодорац и неговите несекващи вдъхновения. Ликантропия е един от създадените проекти с негово участие тази година, като в конкретното заглавие повелителят на родните подземия  си партнира с Stürm (Spectral Citadel, War Kommand, Гибел).  Както може да се очаква, „Promo ’23“ е старошколско блек метъл издание – сурово и неподправено. Ако ви липсват 90-те и репетеционните издания – задължително погледнете този запис.
Чуйте тук: https://bit.ly/3THeA1O

 

 

THE CHAMBERLAIN: „Dominus Noctis“

С членове от различни вече установени банди от финландския ъндърграунд като Hedenskfrid, Infernarium, Malum, Norrhem, Aesthus и други, The Chamberlain представя  масивен симфоничен блек метъл дебют, връщащ ни назад във времето с неимоверна лекота. Вдъхновени от сатанизма, меланхолията на нощта и демоничното, текстовете са представени по свиреп и театрален начин, като суровата енергия върлува безкомпромисно във всяко едно от парчетата.
Чуйте тук: https://bit.ly/47iCa8f

 

 

VLAS:  „Kathedral“

Българската блек метъл група Vlas се зароди в началото на тази година, като с дебютния си запис ни предложи четири парчета качествен прогресивен блек метъл с дет метъл елементи – мощни и емоционално заредени вокали раздират звуковото пространство на фона на изкусни блек и дет метъл  рифове. Много добър дебютен запис, който намеква за нещо още по-зловещо в близко бъдеще (надявам се).

Чуйте тук: https://bit.ly/48dQmAP

 

SBS: „I“

Съвсем нова единица в германския ъндърграунд, SBS непоколебимо дават ясно да се разбере, че музиката им е от онези, които неусетно те повличат след себе си. Дуото атакува яростно и агресивно със своите бързи китари и зверски вокали, като енергията им по нищо не отстъпва на големите имена в сцената. В случай, че харесате дебюта на ONE OF NINE, музиката на Krigsgrav, Häxenzijrkell или Scáth Na Déithe, то и тук ще останете доволни.

Чуйте тук: https://bit.ly/48weBKa

 

AVOWD: „Avowd Vol. 1“

Хаотичен и екстравагантен, „Avowd Vol. 1“ излиза от границите на традициите и носи агресия, която разтърсва и придърпва вниманието към детайлите. Със своя дисонантен характер, кошмарна атмосфера и притискащи в задушаваща хватка вокали, записът е сред забежителните блек/дет метъл творби, които преследват слуха и ума на слушателя.

Чуйте тук: https://bit.ly/48Bq3UR

 

 

STUTYR: „Missä Yö Teid​ä​t Kohtaa“

„Missä yö teid​ä​t kohtaa“ гори с онази традиционна финландска ярост, която лъха от най-добрите заглавия в жанра. Високи лунатични вокали и ръмжащи ниски призиви звучат обсесивно около красиви рифове и бързи барабани, като песните лавират от среден към бърз темп, а мелодиите и суровия студен мрак се борят за надмощие над слуховия пейзаж. Доста време ми беше нужно, за да повярвам, че става въпрос за дебют тук – среднощният първи химн на STUTYR е магия.

Чуйте тук: https://bit.ly/3H3VqeY

 

SERPENS NOCTIS : „Serpens Noctis“

Комбиниращ силите на блек и дет метъла, дебютът на SERPENS NOCTIS пренася умело слушателя в гробовни ритуалистични атмосфери, от които измъкването е почти невъзможно. Ще ви допадне особено, ако харесвате музиката на Veilburner или Replicant. 

Чуйте тук: https://bit.ly/3RE3Dvr

 

 

DIONE: „Cosmosphere“

Дисонантната космическа блек метъл атмосфера на „Cosmosphere“ примамва с лекота в изплетените си от космически прах и тъмна материя мрежи, като те поставя в състояние на пълна безтегловност. С такъв дебют, очакванията към самостоятелния проект от Гданск са доста сериозни.

Чуйте тук: https://bit.ly/3H8u5bv

 

 

LAGNIA : „Sigil“

Дебютното демо на германския проект Lagnia отприщва две парчета традиционен богохулен блек метъл в чест на Змията и прераждането на мрака. Няма да чуете нещо иноваторско,  но въпреки това музиката звучи автентично и е красиво изпълнена, с впечатляващ заряд.

Чуйте тук: https://bit.ly/3tH9CYg

 

 

DASHIEM: „Invocation of Malfayosh“

Египетската мистика е позната на всички ни и пленява със своята потайност, но въпреки това  бях изумена при срещата ми с  блек метъл дуото Dashiem от Кайро и тяхната окултна задимена атмосфера, шептяща демонични призиви , пропита със сакралните тайни на черната магия… Използвайки реални познания  по демонология и арабско вещерство, музикантите представят пред нас автентичен ритуал с интерпретация на текстове от „забранени“ книги, които преплитат чрез мрачните тонове на мелодиите си.
Чуйте тук: https://bit.ly/41F9GnU

 

 

 

 

 

 

13-ТЕ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИ АЛБУМА ЗА MMXXIII


BLUT AUS NORD : „Disharmonium – Nahab“

Шокирах ви, нали? Е, неизбежно е.  Специфичният мрачен космически хаос на BAN е неповторима тръпка  – токсин, който винаги ще ми харесва да вкарвам в системата си (затова и ми е трудно да пиша ревюта за тази група – пристрастеността е отвъд всякакви граници с вече повече от 20 години зависимост). „Disharmonium – Nahab“ е вторият албум от поредицата „Disharmonium“ и е вдъхновен отново от творчеството на Лъвкрафт, и по-специфично, от историята „The Dreams in the Witch House“ и вещицата Nahab (Keziah Mason, the Witch of Arkham, the Ghost of French Hill).  Зловещите динамики и чудовищни главозамайващи рифове, предизвикващи въображението и служещи като мъглявина за неясните вокали, са само малка част от онова, на което слушателят би могъл да възприеме в тази трансмисия.
Чуйте тук: https://bit.ly/3NO3fcB

 

THY DARKENED SHADE: „Liber Lvcifer II: Mahapralaya“

Мрачните музи танцуват на този химн. „Liber Lvcifer II: Mahapralaya“ е ритуал, който възнася духа по невъобразим начин и обръща същността на слушателя към горящия пламък в центъра. Вдъхновяващо заглавие, демонстриращо величие, музикално майсторство и най-вече, автентичност. THY DARKENED SHADE изплитат своите окултни атмосфери с лекота, като предоставят яростен и безкомпромисен луцифериански опус.
Чуйте тук: https://bit.ly/3vghKQa

 

 

TENHI : „Valkama“

Меланхоличната магия на „Valkama“ напълно оправда всяка секунда чакане след дългото затишие на Tenhi. С традиционните си фолклорни ключови елементи и красиви ефирни вокални изпълнения, на моменти музиката звучи като призрачен химн, проблясващ в мрака на света на мъртвите.

Пълно ревю: https://bit.ly/43dstqi
Чуйте тук: https://bit.ly/4aFGVeV

 

 

INFERNAL ANGELS:„Shrine of Black Fire“

„Shrine of Black Fire“ е всепоглъщащ ритуал.  Рядко попадам на така автентични блек метъл записи. Заглавието предлага трансцедентално изживяване, изпълнено с огнена ярост и обсебващи призиви, разпределени в осем химна на просветлението и личната сила.

Пълно ревю: https://bit.ly/3QMLJGy
Чуйте тук: https://bit.ly/47kjIMG

 

 

MIDNIGHT ODYSSEY: „Biolume Part 3 – A Fullmoon Madness“

Четири години след издаването на първата глава, MIDNIGHT ODYSSEY затваря кръга на амбициозната трилогия „Biolume“ с „A Fullmoon Madness“ – огромен троен албум, обобщаващ в себе си  всички метъл нюанси, изследвани от Dis Pater в предишните глави и в кариерата му като цяло. За пореден път космическият блек метъл, по-голям от самото нощно небе, и смазващата тежест на епичния дуум метъл са обединени от дарк уейв синтезатори, грандиозни симфонични аранжименти и прочувственото вокално изпълнение на Dis Pater, осцилиращо между гарванови писъци и разкошни чисти песнопения, които подчертават лунния характер на музиката. Епичен и същевременно ефирен, „Biolume Part 3 – A Fullmoon Madness“ ни пренася сред изгубени притихнали галактики, в дълбоко търсене на първоизточника на светлината.
Чуйте тук: https://bit.ly/45yGLlQ

 

 

KAEVUM :„Kultur“

„Kultur“ е един от най-суровите и автентични, но и в същото време най- подценени записи тази година. Дали заради кенсъл културата или друго, едва една шепа медии и музикални фенове отразихме съществуването на това бижу. Агресивен, но и в същото време атмосферичен, албумът предоставя шест студени култови норвежки блек метъл химна в неподправен вид. Ако сте фенове на норвежката сцена, и по-специфично на Gorgoroth, Darkthrone, Taake или Nordvrede, значи този албум е задължителен за плейлистите ви.
Чуйте тук: https://bit.ly/3RE3LuV

 

 

URFAUST : „Untergang“

С финалния си запис,  покровителите на мистичния звук изваждат от мрака всичко, което обичаме в музиката им, превеждайки ни като с някаква машина на времето през златните години на групата. Достойно сбогуване, което макар и в записа плавно да заглъхва, постепенно разтваряйки се в пространството, определено ще остане да ехти във времето.

Пълно ревю: https://bit.ly/3OEEoru

Чуйте тук: https://bit.ly/3NL38P9

 

 

TROLL : „Trolldom“

Часовникът и календарът са просто ненужна вещ за някои групи. Три години след последния си EP запис и близо тринадесет след последния си дългосвирещ албум, Troll доставиха на запалените блек метъл фенове нова доза от специфичната си класическа атмосфера. Студени китари се преплитат с ефирни синтезатори в „Trolldom“ , пренасяйки ни сред древните демонични огньове и тъмни горски пътеки.

Чуйте тук: https://bit.ly/3TKYsN2

 

MEPHORASH:„Krystl​-​Ah“

Възвишеността и енергийния заряд в музиката на Mephorash привлича като магнит още от самото зараждане на групата, а в „Krystl​-​Ah“ изригва до нови висоти. Катарзисен, ритуалистичен и изпълнен с богати палитри от звуци, този албум би могъл с лекота да послужи като прозорец към миражи от други светове.

Чуйте тук: https://bit.ly/44d108c

 

 

MARDUK: „Memento Mori“

Малко след като албумът излезе ми попаднаха ревюта и изказвания на разни „мислители“, които не само, че не знаят за какво говорят, но и наричат фразата „Memento Mori“ как беше… „адски скучнa“? Е, господа, този албум не е за вашите уши – пишете за чалга или поп, примерно, тези жанрове вървят много по-добре с плоското ви мислене и интерпретации. Новият албум на MARDUK е същински боен химн срещу посредствеността, религията и низшите проявления в човека. Разказ за тленната му смъртна природа с неясен срок на годност и вечно повтарящия се житейски цикъл. Мисъл и дух, поставени над материалното. Мощен вик в лицето на неизбежния край. Майсторски изпипана творба във всяко отношение, както и би могло да се очаква от легендарните шведи.
Чуйте тук: https://bit.ly/47hAegu

 

Mānbryne: „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“

Интензивната енергия и страст във второто отроче на Mānbryne разгарят пространството с типичната полска първичност и директен подход.
В музиката си Mānbryne имат способността да преплетат философията и огромна част от ярките и тежки емоции на човешкото същество в едно цяло, като в същото време това се усеща като прегръдка. В случай, че искате да се докоснете до нещо чисто и първично от музикалния подземен свят, в което липсват всякакви  превзетости, то „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“ ще ви пренесе наистина надълбоко в своята откровена експресия, изненадвайки ви с многобройни въздействащи елементи, които да оставят своя отпечатък у вас след последния акорд.

Пълно ревю: https://bit.ly/3PLWVnq
Чуйте тук: https://bit.ly/3S1KJQr

 

 

MANII – „Innerst i mørket“

„Innerst i mørket“ е омагьосващ и донякъде особен албум, който може да бъде преслушван отново и отново с часове, които ще ви се сторят като секунди с всеки край на заглавието. Чист слухов оргазъм с отекващи в черепа ви мелодии и завладяващ емоционален заряд, пронизващ съзнанието.
С албуми като този съвсем естествено се потапяш в дълбините на мрака и се оставяш на течението им, като биваш поведен към неподозирани кътчета, в които откриваш ценни мъждукащи в тъмното съкровища. Мрачна приказка, преведена на езика на блек метъл майсторството на Manii, която ще ‘четете’ в пълен унес.

Пълно ревю: https://bit.ly/3rfia7g
Чуйте тук: https://bit.ly/41IGDQn

 

 

OFERMOD / ACHERONTAS / BLACK ALTAR : „Drakonian Elitism“

Огънят, подпален така ярко от Ofermod, Black Altar и  Αχέροντας в това заглавие е много труден за представяне с думи. Става дума за преклонение пред сенките и всичко онова, което се крие сред Драконианските пътеки на просветлението. Ритуалистичен, силно вдъхновяващ и  изпълнен с прецизност и страст, сплит албумът е едно от заглавията, които се разтварят в същността ти и носят светлина.

Пълно ревю: https://bit.ly/3STnDw6
Чуйте тук: https://bit.ly/47djd7M 

 

 

 

Бонус списък с нови  завладяващи дългосвирещи заглавия от MMXXIII:

Бележка: Към списъка с най-завладяващи албуми по всяка вероятност се  причислява и новият албум на Abigor – „Taphonomia Aeternitatis – Gesänge im Leichenlicht der Welt“, който бе издаден на 21-ви декември на физически носители, но за съжаление все още не е пристигнал при мен, за да мога да изкажа искрено мнение по въпроса. Като имаме предвид , че албумът бележи 30-тата годишнина на австрийците … не мисля, че има вероятност да се предложи нещо слабо. Оглеждайте се наоколо за заглавието.

 

 

 

13-ТЕ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИ EP/СИНГЛИ/ДЕМОТА ЗА MMXXIII


HATE FOREST : „Sowing with Salt“

Наименованието „Sowing with Salt“ не е избрано случайно от Роман Саєнко  – засяването със сол е ритуал за разпръскване на сол върху земята на завладени от насилници градове, с който се символизира проклятието, отправено във връзка с повторното им заселване. Този ритуал  възниква като символична практика в древния Близък изток и се превръща в утвърден фолклорен мотив през Средновековието. Смисълът зад заглавието е съвсем ясен, а двете парчета, които са включени в него, са повече от  красноречиви относно посланието му. Чиста и неподправена ярост се изсипва върху слуха без пощада.

Чуйте тук: https://bit.ly/4aBVZKJ

 

 

Árstíðir lífsins : ‘Hermalausaz’

Макар и представен от групата като EP запис, със своите две колосални части, „Hermalausaz“ е масивна  и изпълнена с изненадващи моменти блек метъл творба, която се слуша на един дъх, макар и да е с продължителност над 40 минути. Съвсем натурално за своята същност, Árstíðir lífsins преплитат модерен и традиционен блек метъл, боравейки в същото време с редица класически инструменти,  вокални похвати и ембиънт шумове, които ни водят сред ефирни природни звукови пейзажи и истории от отдавна забравени времена, представени по завладяващ и дълбок начин.
Пълно ревю: https://bit.ly/3RkXhRo
Чуйте тук: https://bit.ly/3ROLVWi

 

 

Æumbra : „Æumbra II“

Суров ъндърграунд блек метъл запис от американското трио, което още през 2021-ва година успя да се заяви като сериозен представител на американските подземни светове. Традиционни 90-тарски атмосфери се сблъскват с високи и емоционално заредени вокали, които отприщват енергията си до степен настръхване на кожата.

Чуйте тук: https://bit.ly/47qI33y

 

 

SVRM : „.​.​. а с​м​е​р​т​ь в​в​і​й​ш​л​а у т​е​б​е в​ж​е д​а​в​н​о“

Заглавието на миниалбума е цитат от творбата „Менi здається, що живу не я…“ на Васил Стус – украински писател и дисидент. Текстовете в двете парчета също са от негови творби, а обложката е фрагмент от картината „Kuoleman puutarha“ („Градината на смъртта“) на финландския символист Хюго Симберг. Това само по себе си е достатъчно,за да представи атмосферата, която можете да очаквате от осемте минути украинска блек метъл вихрушка.

Чуйте тук: https://bit.ly/3txBAWz

 

 

Oerheks : „Landschapsanachronismen“

Атмосферично блек метъл заглавие, изпълнено с реверберации, студени рифове  и заредени вокали, които предоставят катарзисен привкус на творбата.  Заплениха ме до голяма степен ефирността на китарната работа и по-нетрадиционната композиция с лавираща динамика. Записът е едновременно суров, задушаващ и фин, което е интересна комбинация.

Чуйте тук: https://bit.ly/3S2rgiO

 

 

Waldgeflüster : „Unter bronzenen Kronen“

„Unter bronzenen Kronen“ е албум за истински есенни души – записът е написан в чест на сезона на пъстроцветните златисти корони на дърветата и прохладните дъждове, като както може да се очаква, носи със себе си именно онази бленувана меланхолия, привична за последните месеци от годината. А и ще бъда откровена – атмосферичният блек метъл звучи по приказен начин, когато е обработен от вещите ръце на  Markus Stock …

Чуйте тук: https://bit.ly/48B9Ejf

 

 

WOLVES IN THE THRONE ROOM: „Crypt of Ancestral Knowledge“

Докато феновете на групата тръпнат в очакване на следващия дългосвирещ албум, американските властелини издадоха запис, който включва четири нови парчета, обхващащи пространството на кинематографичния блек метъл и мрачния акустичен фолк на WOLVES IN THE THRONE ROOM, както и две атмосферични индъстриъл парчета, които отвеждат хоризонтите им към по-мрачни звукови територии.

Чуйте тук: https://bit.ly/45vQWIj 

 

 

Silem : „Hidden Among the Dales“

След 21 години затишие, италианската блек метъл банда Silem се надигна от пепелта и завладя пространството с лекотата на ветеран в жанра. Среднощни криптични атмосфери с красиви синтове и атмосферни студени китари са преследвани от призрачни и устремени вокали, носещи духа на старата школа…в съвсем буквален смисъл.  Не искате да пропуснете този запис.

Чуйте тук: https://bit.ly/48mAGeM 

 

 

Смъртонос : „Rehearsals Autumn 23′“

Записи като тези на Смъртонос са като машина на времето и връщат назад към най-хубавите години на блек метъла. Макар и да е сравнително млад, Тодорац в момента е най-отличаващата се фигура в българския ъндърграунд – неговият звук е разпознаваем и носи не само носталгия, но и свежа глътка въздух сред позьорщината и нагажданията според „модерното“ у нас. Чиста експресия, истински блек метъл дух , показани без значение от някакъв имидж, печалба или „престиж“.  Понятието за култ. Новият истински български блек метъл елит.

Чуйте тук: https://bit.ly/3FvOEOm

 

 

Nightside :„Lions“

Ветерани в своята същност, финландците Nightside създават завладяващи пространства от 1996-та година насам. След повече от 20 години затишие, групата се завърна през 2023-та с новия си запис „Lions“, който съдържа огромна символика за новата ера на музикантите. Класически финландски блек метъл в суров вид, избълван директно от портите на Ада.

Чуйте тук: https://bit.ly/3tAo6ZZ

 

 

Echushkya : „Twilight Murmuration“

„Twilight Murmuration“ се оказа едно от най-атмосферните и обаятелни заглавия, които имах удоволствието да чуя тази година.  Съдържа в себе си идеалните пропорции на сурова енергия и нощна меланхолия, като създава звукова картина от величествени мелодии – няколко слоя китари се преплитат един в друг, като предоставят усещане за дълбочина и масивност, като в същото време вокалите се разпростират върху тази основа с нажежения си заряд за контраст. Както е показано на обложката на записа – усещането е сякаш се намираш няколко века назад във времето и пред теб стоят мъглите на вековни гори, а светлините на тайнствен замък те примамват в далечината, приканват те  да се приближиш към вълшебството зад неговите стени.

Чуйте тук: https://bit.ly/4aSi0oT

 

 

KOLDBRANN : „Den 6. Massedød (Manna fra en annen himmel)“

Седеминчовият винил „Den 6. Massedød (Manna fra en annen himmel)“ на Koldbrann съдържа две парчета яростен и див блек метъл, надсмиващ се върху сляпото следване на установените посредствени догми и религии, които водят до празно съществуване. И ако не сте чували името Koldbrann до момента , което е малко вероятно, то музиката в тази плоча би допаднала на всички фенове на Darkthrone, Craft, Dødheimsgard, Taake, Urgehal, Leviathan, Tulus, Mysticum, Ildjarn, Gorgoroth, 1349, Endstille и други, именно поради специфичния си норвежки динамичен заряд и хардрок заигравки.

Пълно ревю: https://bit.ly/3THdrr0
Чуйте тук: https://bit.ly/47VqSaD

 

 

In Twilight’s Embrace : „Eden of Iniquity“

Макар и съдържащ само две парчета –  новата и авторска песен „Cutting Down the Trees of Eden“ , и  блек метъл кавъра на песента „Ostatnia chwila“ от албума „Ile procent duszy?“ (1994) на  великата полска пънк група Dezerter, „Eden of Iniquity“  успява да завладее пространството, като носи малка, но солидна доза от вече добре познатия богохулен, взривоопасен  и автентичен заряд на In Twilight’s Embrace. Солидна и многопластова, „Cutting Down the Trees of Eden“ възпламенява  с ярките си призиви, поднесени под формата на добре осмислена поезия и висок клас блек метъл мелодии с оригинални рифови включвания, като с всяка творба на поляците – в песента има огромна символика, a именно – унищожението на духовната прогнилост и  фалш в света, омърсен от религията и низшите човешки проявления.

Чуйте тук: https://bit.ly/3tAkV4w 

 

НАЙ-ЗАВЛАДЯВАЩИ КОНЦЕРТИ/ФЕСТИВАЛИ ЗА MMXXIII


BEYOND THE GATES (Берген, Норвегия)

 

Cosmic Void Festival (Лондон, Великобритания)

 

PROPHECY FEST (Балве, Германия)

 

 

 

 

Желая ви вдъхновяващо посрещане на 2024-та! Нека новият цикъл бъде изпълнен  с още много победи над посредствеността, нека има двойно количество хубава музика и душите ни бъдат изпълнени с огън, още повече страст и не на последно място – нека умът ни достигне до нови хоризонти…

Rise the black flame! Et lux in tenebris lucet.

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.