THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

VEMOD : „The Deepening“

VEMOD : „The Deepening“
BG1 от 2

Да си независим от временните тенденции и времето е лукс, който малко музиканти могат да си позволят. Сред надарените с подобен воал от резистентност е норвежката блек метъл банда VEMOD, която освен с характерния си звук и близостта с трондхаймската сцена, е позната на феновете и именно с артистичната си свобода и независимост от външните влияния и натиск – десетилетие за музикантите е просто  цифра, когато става дума за усъвършенстването на нова творба. Прецизни и изцяло отдадени на автентичността на процеса, VEMOD пресътворяват своите звукови картини чрез фино майсторство и преминават през своите метаморфози с широк размах и завладяваща мистериозна пелерина от нови хрумвания.
Едва ли има някой в блек метъл средите, който да не се е унасял по вледеняващите атмосфери на VEMOD през годините поне веднъж и да не се е впечатлявал от емоционалните им и сурови призиви, носещи се сред северните сияния. Аналоговият дебют на групата „Venter på stormene“ все още ехти в пространството, 12 години след издаването си… и това не е никак случайно.
И макар да бе планирана за 2018-та година, новата доза северна магия на VEMOD ще се появи на бял свят на 19-ти януари, само след около седмица, като „The Deepening“ е откровено подходящо заглавие за онова, което предстои да се разгърне в рамките на 48-те минути подчиняваща сетивата атмосфера…
Албумът започва с препращащото към предишния албум аналогово интро „Mot oss, en ild“ с изчистени ефирни китари, което сякаш е взето от сесията за „Venter på stormene“. След около минута звукът преминава в отварящото парче на албума, „Der guder dør“, което ни посреща с по-ясна и полирана продукция и макар да запазва характерната острота на музиката на групата, веднага става ясно, че албумът ще покаже по-различна страна на VEMOD – все така очарователна, но различна. Песента е динамична и променлива в темпа си, като вокалите са изнесени по-напред в микса и звучат по-агресивно отвсякога, дадено им е пространството да узреят в ума, след което да се разтворят като пяна в инструментала.
Врязващи се в ума приглушени дистортнати бързи рифове с реверберации пренасят в „True North Beckons“, където изразителните вокали на Eskil Blix се преплитат с мощен тежък инструментал, пулсиращ с нидрозианска ярост.
Едновременно напомнящо за старите VEMOD, парчето отваря портал към новото измерение на триото – измерение, което се усеща по-директно и вглъбяващо от всичко правено до момента от музикантите. Ако очаквате типичната атмосфера на групата от предишния албум – забравете това още сега и отворете умовете си за нещо много по-експресивно, по-огнено и предизвикващо интроспекции. Докато парчетата в предишния албум бяха до голяма степен ембиънт ориентирани и ни караха да се реем сред зимните пейзажи в безтегловност и унес в ритъма на студените атмосфери, то тук подходът е по-провокативен и сложен откъм композиция, докосва по различен начин слуха и оставя друг белег върху слушащия. В песента можем да чуем и интересна инструментална част, в която познатите ‘вемодски’ съновидения се преплитат с кратки брейкдауни и красиви рок рифове, напомнящи много силно на 60-тарските хипнотизиращи влияния , накрая пометени от яростни тежки призиви и бърз инструментал. Не мисля, че съм попадала на точно такава комбинация и звучи невероятно.
След интензивното изживяване в „True North Beckons“, ефирните хорови песнопения на Jan Even Åsli се появяват като нежен воал от светлина в служещата като мост „Fra drømmenes bok I“. Макар и под две минути и без какъвто и да е акомпанимент, тези акапелни вокали са част от подписа и сърцето на групата, и докато се плъзгат около пространството в главата ти, се чувстваш като в сакрално светилище, водещо те отвъд измеренията . Вярвате или не , превъртях тази песен над двадесет пъти встрани от албума, и най-вероятно ще стане неизменна част от слуховия елемент на медитацията ми.
След като и последната хармония притихва, ритмични синтове потеглят в посоката на ефирен и разчупен инструментал с рок ориентиран подход, преплитащ се с бързи барабани и вариация от китарни рифове, комбиниращи рок, атмосфера и психеделия с особен финес. „Inn i lysande natt“ е девиантна песен сама по себе си, не съдържа тежки вокали и е сякаш като отправено предизвикателство към слушащия, без това да е направено по неприятен начин – дори напротив, песента унася, като ефектните синтове и хорови намеси на Åsli са сред акцентите, на които може да се обърне специално внимание.
Във финалната песен, „The Deepening“, всеки елемент от новата творба на VEMOD преминава като вълна в съзнанието и се преплита с останалите на приливи и отливи. Звучи симбиоза от ефирни изчистени вокали, забързан блек метъл инструментал и тежки вокални призиви, отекващи сред пулсиращите барабани и прокрадващите се атмосферни китари, преминаващи буреносно от меланхоличен пасаж и проблясващи рок китари в огнен вик. За своите 16 минути дължина, песента преминава през редица метаморфози, като в началото на деветата си минута (9:09) влиза чудовищен инструментал с тежка стена от студени рифове и барабани, преплетена с премазващи изразителни вокали, които усещащ с всяка пора. Полека тази притискаща стена придобива още по-могъща дълбочина с помощта на хипнотизиращи рифове, синтезатори и хорови напеви… пренасяйки те все по-навътре в  собствените ти усещания. И всичко завършва с красиви синтове и шепот, подканящ те да слезеш още по- надълбоко, да отвориш очите си за красиви нови хоризонти…
И така, в „The Deepening“ няма да откриете изцяло старите VEMOD. Да, те са там, сърцето е същото, ще усетите многократно мостове към отминалите дни, но погледът е вперен в много по-далечни ширини и носи полъха на промяната в себе си.
С по-малко вледеняващи атмосферни звукови пейзажи в сравнение с предишната творба на групата, в новото заглавие са преплетени повече сурова енергия и емоционален заряд, като в същото време ще откриете и много нови за групата старошколски прогресивни рок елементи, които напомнят за вече несъществуващи ери и действат като машина на времето.
Може би си мислите, че тези неща са несъвместими, но представени по конкретния начин от VEMOD, предизвикват любопитство и по свой собствен начин действат извисяващо, вдъхновяват.
Самите музиканти споделят, че „The Deepening“ е шанс да погледнеш отвъд всички свои дълго държани вярвания и комфортни илюзии, и смятам този албум за добър пример относно издигането над преходността на подобни догми и прегради пред автентичността и естествения ход на нещата. Би било красив процес да се случи „задълбочаване“ в измерението тук и сега, и пулсът на света да започне да бие малко по-учестено, с повече страст, да спре да се страхува от промяната и да върви срещу собствената си природа.
В този ред на мисли, и VEMOD пулсират в своя собствен ритъм. Неподлежаща на тенденции, групата преминава през своята нова метаморфоза и показва непознати цветове от артистичната си палитра. Красиво изживяване е да се потопиш във вълната , предоставена в тези шест откъса чиста експресия, които включват блекгейз, прогресивен рок, блек метъл и други авангардни влияния. „The Deepening“ е символ на трансформацията, търсенето и откриването – от вас самите зависи колко дълбоко ще се гмурнете.

 

 

 

Любими песни: „True North Beckons“, „The Deepening“ и „Fra drømmenes bok I“

 

Към момента за свободно слушане са разкрити две от парчетата в албума:

 

 

 


Албум: „The Deepening“
Група: VEMOD
Лейбъл: Prophecy Productions
Дата на издаване: 19.01.2024г.
Линк за поръчка: http://lnk.spkr.media/deepening

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.