THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

RITUALS OF THE DEAD HAND : „The Wretched and the Vile“

RITUALS OF THE DEAD HAND : „The Wretched and the Vile“
BG1 от 2

Добра бира, превъзходен шоколад…и качествен блек метъл. Това са само част от даровете , които Белгия може да предложи на любопитния гражданин на света. Днес няма как да ви поканя на по бира и шоколад в Люксембург (перфектна комбинация, междувпрочем), но пък ще ви разкажа за новия албум на белгийската блек метъл банда RITUALS OF THE DEAD HAND.
Последната творба на групата – вторият им дългосвирещ  „With Hoof and Horn“ от 2021-ва година,  бе широко дискутиран и се оказа сред много класации за топ албуми на годината, като успя несъмнено да запали със своите осезаемо ритуалистични и страстни, агресивни мелодии.
Уникалната  бленда от грандиозен дуум и блек метъл , оставена от този албум,  би могла доста трудно да бъде надградена като усещане. Въпреки това,  членовете на The Nox Entity определено не са от онези, които се страхуват от предизвикателствата и както винаги, представят себе си в автентична творческа светлина, без да поемат с нагласата да бъдат „по-добри“ или „да направят впечатление“ на уважаемата аудитория, както и е най-хубаво да бъде.
„The Wretched and the Vile“ е третото дългосвирещо отроче на музикантите, което ще бъде издадено съвсем скоро чрез лейбъла Immortal Frost Productions, с когото бандата подписа договор през изминалата година.
И докато в двата предишни албума RITUALS OF THE DEAD HAND пишат  текстовете си  около  скандалната банда Bokkenrijders, култивираща дявола в родния регион на групата през 18 век, то  в „The Wretched and the Vile“ („Клетникът и подлият“) концепцията се разширява до други местни приказки и фолклор, като дори песента „De Gnijdige“ се занимава с темата за магьосничеството – нещо,  което не е било необичайно за околността на Лимбург преди няколко века. Интересно е как чрез блек метъла човек може да опознае по-добре миналото и да се потопи в магията на фолклора на непознати места из света…
С по-мрачна и устремена концепция отпреди, в албума ни посреща „The Restless Doomed“ – парче, започващо с ембиънт и акустични звуци, директно отправящи поглед към тъмните векове и бръмчащите из улиците насекоми, последвани от ритмичен ориентиран към дуум метъла инструментал, прогресиращ към по-забързани блек метъл китари и барабани, през които с раздираща мощ навлизат тежките традиционни за групата вокали – силно емоционално заредени и провокативни. Освен това, виковете на белгийски и английски език, придават невероятна автентичност на песента – винаги ми е хубаво да чувам групите да изпълняват текстове на родния си език, дори и да е само отчасти. В добавка, по средата на песента има и особено халюциногенни по-бавни рифове, които пулсират в ума и не след дълго биват последвани от по-забързан инструментал. Съчетанието от дуум метъл, ембиънт звуци и блек метъл сурова енергия, представени чрез различни настроения и ясна отдаденост, за пореден път придава нечовешки огнен нюанс в музиката на RITUALS OF THE DEAD HAND и не оставя каквото и да е съмнение за следващите тридесет минути от албума.

„Through flames and ash
The mark engraved“

Следващият химн е „Wij, Hoeren van Lucifer“ – песен, пропита в блудството и богохулната свобода, посветена на среднощните ритуалистични вещерски огньове и приемането на мъдростта на Луцифер. С интересни водещи китари и синтове, инструменталът за пореден път успява да се внедри в съзнанието, като вокалите на Lykaios изригват в пространството, преминавайки на моменти в завладяваща реч, примамваща те надълбоко… само , за да те притисне след това в стена от бърз инструментал и нова доза тежки покоряващи вокали.

С всяко следващо парче, агресията прогресира и те въвлича все повече в същността на албума и неговия мрак, като атмосферата лавира между редица настроения и темп с лекота, доставяйки наситена с изненади музика, готова да те преведе през различни звукови картини – можете да станете свидетели дори на диви класически китарни сола с флойд роуз (специално внимание обърнете на „Mayhem and the Goat“, ако са ви слабост). И не на последно място – ако  тръпнете в очакване на  пронизващи мозъка инструментални моменти  по подобие на  песента „Sulphur“ – гвоздеят на предишната творба на музикантите , то няма да останете разочаровани, тук има много зарибяващи елементи, на които да се обърне внимание.

Пропит с очарованието на магията от отминали векове , „The Wretched and the Vile“ разказва история за потайни сборища и прокрадващи се иззад сенките мрачни сили, носещи мъдрост от дълбините на древността. Шестте запленяващо написани композиции разтопяват границите между сън и реалност с дълбоки и понякога закачливи дуум метъл мелодии, като върху тях са положени блек метъл ярост и сурова енергия, които спояват отделните елементи в неподозирана сила. Страст, музикално майсторство и оригиналност се преплитат в характерната отлична продукция на RITUALS OF THE DEAD HAND, готови да обсебят слуха и ума ви. И не остава друго, освен да позволите на мрачните вещици и нечестивите  духове да ви пренесат край дима на ритуалния огън и да се пренесете в реално време в разказите, предавани от уста на уста…

 

 

Оценка: 9/10

 

 

Любимо парче: „The Restless Doomed“

 

Към момента можете да чуете следните откъси от албума:


 


Група: RITUALS OF THE DEAD HAND
Албум:   „The Wretched and the Vile“
Дата на издаване: 26-ти януари, 2024-та
Лейбъл: Immortal Frost Productions
Линк: https://bit.ly/3u7rpb9

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.