THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

KALT VINDUR : „Magna Mater“

KALT VINDUR : „Magna Mater“
BG1 от 2

Ритуалистична ембиънт атмосфера и омагьосващи клавири ни посрещат в светилището на „Magna Mater“ – третият дългосвирещ албум на полската блек метъл група Kalt Vindur.
Посветен на силата на наследствената енергия и преливащ от красиви атмосфери и прогресивни блек метъл елементи, албумът носи силна автентичност в себе си, която омагьсва почти моментално.

Още в заглавната песен „Magna Mater“ („Великата майка“) се случва завладяващо вглъбяване в музиката. Заигравайки се със слуха, бандата лавира покрай различни темпове и вокални похвати, започвайки с гореспоменатото ритуалистично интро на песента и продължавайки към бърза прогресивна вихрушка от бърз инструментал и ожесточени блек метъл вокали, като към тях скоро се присъединяват за кратко и хеви метъл китарни сола, заменени не след дълго с традиционното тремоло и освежаваща студена атмосфера. Бавен и пулсиращ инструментал се прокрадва сред студа и запълва пространството, като в него се разтваря шепота на Wojciech Kozub… само, за да атакува с безкомпромисен рев няколко секунди по-късно. Звуковото разнообразие е такова, че при първото слушане не си наясно какво точно те очаква и е доста интересно като изживяване. Висок емоционален заряд и върховна мощ, изригваща на потоци от магма, се разливат върху пространството и се разтварят в слуха , за да завършат с акустични призрачни мелодии и усещане за лекота.

Втората песен от албума – „Żywioły“ („Елементите“) също има вдъхновяващ и философски замисъл, както и цялата част от албума, а именно – отдаване на почит към предците, чиито дела, живот и желания са отразени във всичко околоо нас. Намеква за това, че нашето отношение към духовността, религията и т.н. не е важно. Енергията на вашите предшественици все още присъства, въпреки че телата им отдавна са се разпаднали на прах. Тази енергия движи живота ни днес, точно както нашата енергия ще се върне към следващите поколения и ще ги приканва към конкретна посока. В песента освен добре познатия и чудесно изсвирен прогресивен блек метъл има и един особен момент с китарния ефект в част от песента, който звучи като синтезатор, и това придава силен нюанс на този отрязък от време. Няколко слоя китари се преплитат и създават усещане за реене в пространството, напомнящо за прилива на свежест по сумрак.

Във всяко едно от следващите парчета също присъстват отличителни елементи, като някои от тях при първото слушане ми се струваха странни, но след няколко превръртания успяха да узреят в мен пo красив начин – хеви метъл рифовете в „Agonizing Luninostly“ с ритмични бласт бийтове и джент бас, например, които присъстват и в други части на албума. Донякъде правя асоциации с музиката на португалците Gaerea, които по сходен начин вплитат в творчеството си различни по-прогресивни и избутващи рамките на блек метъла елементи. Интересен контраст се постига и с финалната песен от албума – „Mist Over Cergova“, която е изцяло инструментална и сякаш изцяло се отделя като композиция от останалите шест парчета, като напомня на саундтрака на sci-fi филм и за мен лично беше изненада.

Със силно акцентирани барабани, интензивни  вокали и експериментален подход, музиката на „Magna Mater“ има особен чар. Съчетавайки атмосферичен блек метъл и прогресивни елементи с орнаменти от други жанрове пред нас се извисява нетрадиционна творба, която отправя съвсем традиционни послания за значението на кръвната връзка и наследствените ценности. В случай, че харесвате по-непокорната и бягаща от рамките блек метъл музика, то записът несъмнено ще грабне вниманието ви.

 

 

Любима песен: „Visions of Purification“

 

За момента можете да чуете следните парчета от албума:



 

 

 


Албум: „Magna Mater“
Банда: Kalt Vindur
Лейбъл:  The Circle Music
Дата на издаване: 26.01.2024
Линк: https://bit.ly/46crM2h

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.