THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

SVITOGOR : „The Howling Void“

SVITOGOR : „The Howling Void“
BG1 от 2

Хърватската блек метъл сцена може на пръв поглед да не е сред най-активните, но в миналото, а и към момента, в нейните редици могат да бъдат уникални артисти, които да те запленят със своята автентичност.
Съчетавайки симфоничен блек, траш  и дет в по-голямата си част, музикантите от завладяващата територия на другата половина от кръвната ми линия уверено тежат на мястото си в балканската ъндърграунд сцена.

И сред подземията на Риека, които са в епицентъра на най-силните вълни, създавани някога в хърватската сцена, на повърхността се подава мрачна сянка, ръмжаща заплашително с мизантропските си слова, отърсвайки пепелта от потъналата в 20-годишен прах роба… SVITOGOR,  мощният касапин на посредствеността и празните думи, се разбужда от дълбокия си сън, за да поднесе на света онова, което заслужава – пълно унищожение чрез болезнени истини, надсмивайки се над  глупостта и арогантността на двуногите паразити. Убедено поемащ на поход срещу фалшивите догми и мерзостите на света, опетнени от глупавите мисли и дела на смъртните, SVITOGOR е тук, за да захапе силно със своята тежка челюст.

Пропълзявайки от дълбините с мелодия от примамливо нежно пиано, ритуалистични пейзажи и звук на съскащи змии… „Frequencies“ моментално пренася в мрачната крипта на SVITOGOR, пропита с мрак и притихнал забравен терор.  Бърз и интензивен блек метъл инструментал с акцентиращи китари завзема пространството не след дълго, като в синхрон с натежаващата атмосфера навлизат и вокалите на Insanus, които успяват да грабнат с емоционалния си заряд. В следващия момент преминаваме през обаятелен воал от психеделични звукови пейзажи с красиви меланхолични изчистени вокали с дарк уейв елементи, които внезапно преминават в емоционални викове. Още в този момент гарантирано ще усетите, че това няма да е обикновен албум, и то в най-добрия възможен смисъл… SVITOGOR просто завладява слуха и бърка надълбоко в съзнанието на слушащия.

С всяка следваща песен в албума тръпките стават все по-осезаеми, а надигащата се мощ на току що събудилия се звяр, започва да изглежда все по-близо и заплашително. С присъща за хърватския изпълнител  епичност, „Delusions“ хвърля тъмна сянка със своите ожесточени рифове и взривоопасни викове, като главната тема на парчето преминава през размишленията върху смисъла на съществуването. Комбиниращ ембиънт звуци, редица китарни техники  и завоалирани намеци към други жанрове, блек метълът на SVITOGOR е нещо, което не можете да чуете всеки ден и може би ще ви напомни леко на другите креативни отрочета на Insanus – вечните Castrum, Zvijer, Czaar, Kult Perunov и др.

И тук идва момента да  ви попитам нещо – можете ли да си представите комбинацията между дарк уейв меланхолия, диви хеви метъл акценти в духа на  Black Sabbath, дет метъл бластове и блек метъл? E, в парчета като „Spider Knows Its Craft“ – шестата песен от албума, можете да чуете директна демонстрация на тази чудовата, но много зарибяваща и интересна  симбиоза.

Освен майсторските преплитания на различни стилове и създаването на опияняваща атмосфера, в която не знаеш какво ти предстои,  албумът впечатлява и с лирическата си отдаденост към мизантропията, езотериката и навлизането в непознатите територии на човешкото съществуване. И както е изобразено на завладяващата обложка , става дума за гмуркане в дълбочина, сред озадачаващи измерения и  пространства.

„The lungs expand in a fiery flame
I become the truth, far from man
In the depths, I found the heights and meaning
The Existence in me is slowly bleeding“

 

„The Howling Void“ е едночасова звукова буря, която те  притиска  в яростната си прегръдка до самия край, като разкрива пред теб картини, които не си подозирал, че съществуват. Емоционално зареден и интензивен блек метъл се преплита с меланхолични атмосфери, като крайният резулат е ултимативно вглъбяване в историята на SVITOGOR. Звярът се събуди от дълбок сън, готов да покори мрачните подземни реки на ума…подгответе се да попаднете под тежкия воал на мрака му.

 

 

Чуйте „The Howling Void“:


Албум: „The Howling Void“
Банда: SVITOGOR
Лейбъл: InsArt Records
Дата на издаване : 26.01.2024
Линк за поръчка: https://bit.ly/3RJKcBh

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.