THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

NECROWRETCH : „Swords of Dajjal“

NECROWRETCH : „Swords of Dajjal“
BG1 от 2

„Swords of Dajjal“ е може би най-специалното заглавие в музикалната кариера на французите NECROWRETCH до момента, а лично за мен се оказа особено приятна изненада, защото не очаквах толкова сурово и консистентно блек метъл звучене от група, която толкова години наред залага предимно на грайнд и дет метъл елементите в творбите си. За мен този албум е доказателството за това, че към музиката човек трябва да подхожда непредубедено  и е  сред онези заглавия, които са мотивация за ловците на нова музика и истинските любители на тежката музика.

Всички песни в албума са композирани и написани  нарочно на акустични 12-струнни китари, като идеята на музикантите е , че щом звучат добре по този начин, значи ще звучат още по-добре с дисторшън (споделяме еднакво мнение по въпроса). „Swords of Dajjal“ е най-ярко изразената блек метъл творба, която са правили някога, с пръски от дет метъл тук и там. Също важно е да се спомене, че това е първия албум, в който групата влага повече време от обикновено по време на записите и работата върху звука –  три години, което е далеч повече от работата върху досегашните заглавия. А когато заговорим и за лирическия контекст, нещата стават още по-завладяващи…
Текстовете се фокусират върху Даджал, представляващ Антихриста в мюсюлманската религия. Коранът казва, че той ще се появи като лъжепророк,  за да донесе гибел на този свят  с неговата армия от демони, идващи от изток. Представен на обложката на албума с неговия двуостър меч и окъпан в същия вид червеникави и оранжеви хипнотизиращи светлини, които човек може да изпита, когато слънцето залязва в разтушените от вятъра пустини, Даджал играе главната роля във всичките осем песни в албума, които представляват пророчества за миналото и бъдещето на света. Обаятелно, нали?

С това казано, в „Swords of Dajjal“ не очаквайте да получите  традиционната доза от онова, което познавате от лагера на NECROWRETCH. В мрака ще ви примами нещо ново, в пъти по-зловещо, студено и овластяващо отпреди. Нещо, което ще влезе под кожата на всеки запален блек метъл фен и ще накара сърцето му да пулсира с ритъма на безкомпромисната орда, прелитатащата над пясъчните дюни с бързина, ловкост и покоряваща злоба.

Започвайки със студено тремоло, „Ksar Al-Kufar“ постепенно обгръща пространството с интензивни тежки вокали, които почти мигновено  покоряват с емоционалния си заряд и звучат като демоничен призив. И покрай очарователната зловеща атмосфера, тук там се прокрадват дет метъл сола, които разнообразяват режещата масивна атака. Има зарибяващи рифове и запомнящи се мелодии, които те карат да преповтаряш отделните моменти и да се унасяш отново и отново в звука.
Не знам къде е била държана до момента тази агресивна и дълбока енергия на NECROWRETCH , но определено ми харесва, че излиза наяве. Това е определено най-добре замислената работа на групата до момента, като вокалите на Vlad са изнесени на едно съвсем ново ниво отпреди, изцяло потопени в катранените бои на блек метъла.
Втората песен от албума „The Fifth Door“ стартира с яростен студен блек метъл инструментал и ожесточени призиви – демонични , страстни, задушаващи. Висок клас блек метъл, който кара кожата ти да настръхнеш за секунди. Започвам да се съмнявам дали е възможно членовете на бандата да са продали душата си, за да направят този албум… и ако отговорът е „да“, то определено си е струвало. Сатанинската експресия, преплетена с едва доловим ориенталски ритъм в това парче, е удоволствие за всички сетива.

Вглъбяващата атмосфера не спира дотук, разбира се. Всяко от останалите шест парчета носи същата отработена класическа атмосфера в духа на Dissection и Necrophobic, която може да разтопи всякакви поставени бариери. Композициите са оригинални и запомнящи се, а продукцията – изпипана до съвършенство, като всеки от инструментите има своя момент на преден план и се слива с останалата част от песента съвсем органично и завладяващо, като не липсват и изненади… като традиционното монголско гърлено пеене, например.

Преминавайки неусетно през слуха като зловеща пустинна буря с прелитаща разкъсана плът в прашния въздух, „Swords of Dajjal“ с неговите осем прогарящи химна е сред заглавията, които ще ви накарат да слушате в унес и ще ви доставят уникална демонстрация на блек метъл с дет метъл елементи, идващ директно от подземните ядра. Жаден за кръв, жаден за опустошение…

 

„I shall speak no more
The reckoning draws near
For when your time comes
You shall see and hear
Une dernière prophétie – Qui scellera votre sort
Arrête ! C’est ici… l’Empire de la Mort“

 

 

 

 

Любима песен: „The Fifth Door“

 

 

 

Чуйте разкритите до момента парчета от албума:


Група: NECROWRETCH
Албум: „Swords of Dajjal“
Дата на издаване: 02.02.2024
Лейбъл: Season of Mist Underground Activists
Линк: https://redirect.season-of-mist.com/NecrowretchSwords

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.