THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

HULDER : „Verses In Oath“

HULDER : „Verses In Oath“
BG1 от 2

Американският блек метъл винаги е бил интересна зона за проучване, като особен интерес са  самостоятелните проекти, пропити с особена първична и ожесточена енергия. Може да се каже, че този елемент от ъндърграунд сцената е сред най-автентичните метъл проявления, като представителите му през последните години започнаха да активизират силите си все повече и повече. Нова ера бе стартирана в световен мащаб за блек метъла прес последните седем години, като именно новите изпълнители от различните краища на Щатите са сред най-активните представители на новата вълна, комбинираща старата школа със свежата кръв на новия век.

И някъде там, сред горите на Олимпия, Вашингтон, се подвизава Hulder – музикалното отроче на родената в Белгия Marliese Beeuwsaert , чиято атмосфера вече шест години представя запленяващи и критптични старошколски звукови пейзажи, които макар и никога да не могат да бъдат строго категоризирани към конкретна вълна,  носят усещане за старо зло, средновековни руини и потайни подземия.

„Verses In Oath“ – втората дългосвиреща  творба  на проекта , не е изключение от тази вече поставена традиция. Със заглавието Hulder продължава да поднася онова, към което се стреми от първия ден на съществуването си – качествен блек метъл, пропит с ембиънт елементи, които автентично водят слушателите към началото на зараждането на жанра и красивите  по-симфорнични и сурови изпълнения, от които струи енергия на мрак, студ, възвишеност, сила и много други високо интензивни емоции.
Докато огромна част от музикантите в момента се стремят да създадат нови поджанрове и да украсят музиката си с иноваторски идеи, то Hulder изцяло почита традицията и се потапя в магията на първичната енергия.

Гарванът грачи, а вледеняващ вятър се опитва да заглуши острите му призиви, реещи се свободно сред дърветата на заобиколената от студ зимна гора. По този начин интрото  „An Elegy“ задава тон на атмосферата на „Verses In Oath“.
Зазвучават сурови китари в духа на скандинавската блек метъл традиция, скоро посрещнати от мощните вокали на Hulder , изричащи ожесточени заклинания. Ембиънт средновековни елементи и ефирни акустики заобикалят ритмичния инструментал, като за момент успяват да пренесат съзнанието векове назад, сред изоставени недостъпни руини. В песента „Boughts Ablaze“ може да буде чуто и ефирното хармонично пеене на изпълнителката, което придава особен нюанс на записа и го прави още по- разнообразен и интересен за слушане. Същата вокална тема остава и в „Hearken The End“, където изчистените напеви продължават,
заменени внезапно от тежките призиви на Hulder и изящни пронизващи плътта водещи китари.

По време на продължителността на десетте химна в  албума можете да чуете традиционен блек метъл без овъртания и бягство от рамките на жанра, като Hulder по традиция се цели в конкретен звук, а именно: суров като в старите записи , но и с малко по-брутална продукция от обичайното за онези години. В албума ще можете да се насладите на обсесивния гроул на Marliese, бързи китари и ефирни студени синтове, ембиънт звуци,  бързи барабани и интересно изсвирен бас, като последните  отново са дело на сесийните музиканти Necreon  и CK , като изглежда спояването на музикалните виждания води до още по-хубави резултати във времето. Не липсват и изненади, като сред тях са определено изчистените хармонични вокали на Hulder. Особен акцент според мен е именно  шестата песен „The Offering“, която пренася в атмосфера на фоклорен ритуал – омагьосващи изчистени вокали се реят в пространството на фона на ритмични барабани, омагьосващи клавири и акустични китари. Същинско тайнство, което пренася ери назад сред скрити от хорското око мистични пространства.

Що се касае до продукцията на албума… тя  си заслужава една отделна тема, тъй като много от вас може би ще забележат веднага кой стои зад нея – не друг , а именно Ahti Kortelainen от финландското студио Tico Tico Studios, който е продуцирал творенията на групи като … And Oceans, Barathrum, Belial, Impaled Nazarene (култовите им албуми до 98-ма!) и Moonsorrow. Сигурна съм, че ще усетите кръвожадния му подход и тук, като  в комбинация с естествения заряд на Hulder се случва запленяваща мрачна симбиоза.

С пронизителна ярост и енергия, вкоренена в старите традиции, „Verses In Oath“  пренася из древните гори, изпълнени с магия и наострени мечове, проблясващи под примамливата лунна светлина. Едновременно суров и ефирен, албумът радва слуха  с разнообразието си от темпове, техники и не на последно място – със своята автентичност и прямота. В случай, че сте забравили какво е усещането да се разхождаш из древни руини по сумрак, новата творба на Hulder ще ви припомни тази мрачна идилия с лекота.

 

 

 

 

 

 

До момента са разкрити следните парчета от албума:

 

 


Албум: „Verses In Oath“
Банда: Hulder
Лейбъл: 20 Buck Spin
Дата на издаване: 9-ти февруари, 2024
Линк: https://www.20buckspin.com

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
3 месеца 🔥

Брутално ревю,харесвам този стил на писане да го наречем „поетично горски“.
А,че проекта си заслужава е ясно поне на нас които дълбаем ли…дълбаем,че достигаме до недрата на тихият приглушен ужас тъй кротко стаен в горската шир на безкрая и в притихналата лудост на сумрачната стая приютила Боговете които ни напътстват в нашето вътрешно АЗ…
Бесове и покорни душици,НИЕ СМЕ ВЪЗКРЪСНАЛИ ТВОРЕНИЯ НА ДРЕВНИТЕ!!!

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.