THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

AUREOLE : „Alunarian Bellmaster“

AUREOLE : „Alunarian Bellmaster“
BG1 от 2

Американският ембиънт блек метъл проект AUREOLE е сред най-оригиналните и трансцендентални имена, които можете да срещнете в жанра. Със своята отличаваща се концепция и обсебващ звук, всеки албум на това отроче на музиканта Markov Soroka носи атмосферата на неговата собствена изградена Вселена, развиваща се сред морето от непознати съзвездия и хищен мрак, под звука на хипнотизиращи звукови пейзажи и камбанен звън.
Третата дългосвиреща творба на AUREOLE носи името „Alunarian Bellmaster“ , като отново център на събитията в нея  е цитаделата Алунар. Когато слънчевите изригвания ударят камбанарията в точния момент, жителите на Алунар могат да проявяват свои собствени проекции. Тяхното творение използва тухлите и желязото на Цитаделата като основа. Тези същества въплъщават желанията на предишните обитатели на Алунар и камбаната става техен източник на живот. Призракът на Майсторът на Камбаните на Алунар е едно такова проектирано Аз. Обсебен занаятчийски работник, призракът е пряко свързан с цитаделата и е един от строителите на Алунар и  поддържащите Цитаделата в далечни времена. Обсебващият звън и резонансът на съвършенството при създаването на  втория Алунар привличат  вниманието на някои същества в неговата  галактика. Този контакт с безсмъртните натрапници води до последната жертва на камбанарията, която най-накрая премества камбанарията  на цитаделата в нова форма, далеч от безмилостните нашественици.
В общо деветте включени части на историята, Soroka използва над 30 различни вида камбани, събирани и записвани в продължение на години.  Оригиналната му концепция, заедно със специфичната употреба на инструменти и вграждането на камбанения звън, са категорично покоряващи и подобно нещо не може да бъде чуто никъде другаде в пределите на блек метъла.
В зашеметяващо музикално пътешествие, продължаващо малко над един час, развиващо се в общо девет отделни глави, „Alunarian Bellmaster“ навлиза уверено под кожата на слушателя чрез обширни ембиънт атмосфери и промъкващи се космически шепоти на ужасяващи непознати на човека създания. В албума няма да чуете тежки (и каквито и да било свързани в реч) вокали или традиционен блек метъл инструментал, а  ще преживеете едно цялостно потапяне в други измерения чрез гениалните композиции на Markov, разкриващи междупланетното величие на алунарските пространства.
Започващ с  интрото  „Solariis Strike [Activation >> Alunar]“, в което ще чуете пробуждащия зловещ  призив на алунарския призрак на фона на стържещи ембиънт звуци, синтове и дрънчащи камбани от различен вид, албумът плавно залива пространството с втората песен от албума –  „Alunarian Ghosts of Bellmaster“.
Масивна със своята всеобхватност, песента се усеща като парче магия, което се разтваря в пространството. Ритмична и напомняща вглъбяващ ритуал, песента ясно обрисува всички онези  призраци, събудени от Алунарския звън, носещ силата на хиляди слънчеви пламъци. Майсторът създава мелодия, която събужда всички сетива и духовете танцуват в ритъма на кънтенето на камбаната, омагьосани от невидимата притегателна сила  на Цитаделата. Вдъхновен, Майсторът на камбаните изцяло се потапя в своето вълшебство и звукът на музиката, идваща изпод ръцете му, отеква в Космоса.
В следващата песен от албума, „10,000 Bells Resonate Cosmos Untold“, мощта на камбаните се увеличава и отприщва още по-очарователен космически ужас, който хипнотизира със своята издигаща се над границите красота. Камбаните, звучащи в песента, заедно с атмосферните китари и ефектни ембиънт шумове, създават вихрушка от емоции, дълбаещи надълбоко в сетивата на слушащия.
И докато в тази песен имаме величието на делото на Майстора, то в „Warpstorm [Invasion >> Alunar]“ сме свидетели на представянето на „другата цивилизация“, която впечатлена от идеалния камбанен звън и величие на Алунар, решава да започне война срещу  Цитаделата и да я унищожи до основи.
Удивително е как чрез музиката си Aureole извика реални картини в съзнанието. Докато музиката върви, мога да си представя абсолютно цялата история като на филмова лента, което според мен е само по себе си наистина интересно като феномен.
Разгръщайки нахлуването на неканените обитатели в Алунар и битката на обитателите на Цитаделата в следващите пет парчета от албума, Aureole за пореден път демонстрира особената си енергия и властва над слуха с оригиналността и покоряващата си атмосфера, която те праща директно там – сред руините на Алунар, под звука на обаятелни звукови пространства, неясни призиви, реверберации,  космически звуци и пронизителен камбанен звън, който кара кожата ти да настръхне.
С това казано, албумът определено е за специфичен тип ценители на жанра – за онези, които обичат да се реят в космическото пространство чрез музиката и да се разтварят в звука. Посредствените почитатели едва ли ще харесат този албум, защото не могат да бъдат чути традиционното тремоло и бързи барабани, а е едно цялостно обрисуване на далечни космически празнини и за него е нужна специална предразположеност на ума.
Камбаненият звън на Майстора отеква в пространството, оставяйки слушателя в безтегловно състояние, водейки го сред  непознатите астрали на Алунар, притегляйки го към Цитаделата и нейната магическа сила. Вглъбяващи звукови картини ехтят със своя хипнотизиращ заряд и представят вълнуващо междузвездно приключение, изпълнено с разнообразни мелодии и преследващи космически стенания.
„Alunarian Bellmaster“ не е музикален албум, а цялостно концептуално изживяване, което те грабва още в самото начало и те превежда неусетно чрез територии, които никога преди дори не си сънувал.

 

 

 

 

Любима песен:  „Alunarian Ghosts of Bellmaster“

 

Можете да чуете следните откъси от албума по-долу:

 


Албум: „Alunarian Bellmaster“
Изпълнител: Aureole
Дата на издаване: 9-ти февруари 2024-та
Лейбъл: Lupus Lounge (Prophecy Productions)
Линк: http://lnk.spkr.media/bellmaster

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.