THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Ignis Mortis : „Hæresis Maleficarum“ (ревю и премиера)

Ignis Mortis : „Hæresis Maleficarum“ (ревю и премиера)
BG1 от 2

В часът на вещиците прозвучават звън на ритуалистични камбани и нежни хармонични песнопения се извисяват в пространството, а около тях се чува пращенето на буйна клада, приканваща нашествието на демоничните сили около празничния сборищен огън. С подобна атмосфера започва дебютната одисея на Ignis Mortis, „Hæresis Maleficarum“, състояща се от три зверски парчета, разгърнати в около 20 минуи продължителност.
Възродени от прахта на култовата финландска блек метъл група Evil Might, Ignis Mortis са майстори в жанра, които определено знаят как да създадат цели звукови картини в ума на слушателя и да го провокират до краен предел.
С това казано, „Hæresis Maleficarum“ е от заглавията, които те хващат за гърлото от самото начало до края и дори за момент не можеш да си поемеш дъх между ожесточените бластове, яростните призиви, винаги добре подрбаните  ембиънт елементи и извисяващи моменти като мощни ритуалистични хорове. Слушайки записа, няма как да не получите огромен прилив на сурова енергия и плам – автентичността на музикантите лесно ще ви пренесе в състояние набезтегловност и ще провокира приятни тръпки по кожата ви.
След ембиънт ориентираното въведение в окултните си пейзажи, в „Noitasapatin irstaat syöjättäret“ – първата песен от албума,  зазвучават така очакваните демонични слова и след красива атмосферна  прелюдия от по-ефирен инструментал, песента избухва в безжалостен и обсесивен блек метъл опус – огнени вокали, на места от няколко слоя, прелитат сред студено красиво тремоло и зарибяващи плавни барабани, доставяйки мистична и обсесивна атмосфера, от която не можеш да се откъснеш.
Сред воала на мистичното и агресията, примесена с демонично обсебване и ритуалистична кръв,  проблясват красиви синтове и други ефирни елементи, които добавят дълбочина към записа.
Харесва ми изключително по-бавния темп на записа, който в случая има особена притегателна сила и спомага за това слушателя да потъне в още по-непрогледните дълбини на музиката.
Втората песен от албума –  „Kali Yuga Mysticus“, е катеогорично една страстна , огнена и предизвикателна песен с буен нрав и притежава огромна доза гореща енергия, която се разразства все повече и повече в продължението на песента. А когато  към заслепяващата ярост се присъединяват моменти с ритуалистични мъжки хорове, извисяващи се в пространството, песента придобива особено тайнствен и вглъбяващ вид. Чист ритуал в чест на ерата на Мрака.
Накрая, „Sanguine Luciferian Vampirism“ връхлита слуха с писъците на подплашените от  прииждащото зло  жертви  и обрисува една кръвожадна и безмилостна атака. Това е може би най-традиционната песен от трите в записа, като в нея можете да чуете типичните за жанра бързи китари и барабани, високи и силно заредени традиционни  тежки вокали и разбира се, не на последно място – типичните средновековни синтове, които препращат към очарователни мрачните мрачни векове, изпълнени с мистицизъм, насилие, кръв и магия.
„Hæresis Maleficarum“ очарова със способността да държи под напрежение и да рисува кървави мистични картини чрез сурова и в същото време ритуалистична, детайлна музика, обгорена с адски огън. При такъв силен и провокиращ въображението дебют, само мога да тръпна в очакване какво предстои пред Ignis Mortis…

 

 

Слушайте премиерно целия албум по-долу:


Албум: „Hæresis Maleficarum“
Група: Ignis Mortis
Дата на издаване: 9-ти февруари, 2024-та
Лейбъл: Hammer of Hate
Линк: https://bit.ly/49qcGXZ или https://bit.ly/3uA5tWu.

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.