THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

FARSOT : „Life Promised Death“

FARSOT : „Life Promised Death“
BG1 от 2

Без да познаваш добре дълбините на мрака, няма как да оцениш собствената си светлина и пламъчето, което проблясва наоколо, дори и по време на новини за тежки природни катаклизми и войни. Енигматичните германци FARSOT, сякаш разбирайки това, вадят на повърхността четвъртия си студиен албум – „Life Promised Death“, който по традиция носи тежка стена от звук,  доза чиста агресия… и нещо повече – точно навреме за отбелязването на 25-тата годишнина на групата.
Както става ясно и от обложката на албума, „Life Promised Death“ се занимава с темата за преходността на нещата и това как животът понякога се изплъзва измежду пръстите, говори за неизбежността  в общ план. Няма как човек, независимо от неговия статус, да е в постоянен контрол върху живота си.
Съшит от авангардно композиран и изсвирен дарк и блек метъл с редица влияния като психеделичен рок и пост-пънк, агресивно и понякога нежно докосващ сложни и деликатни струни от човешката психика, записът се разпростира върху почти час емоционално заредени мелодии и интензивни променящи се звукови пейзажи.
Апокалиптична мелодия и провлачени китари задават тон в „Nausea“. Хрупкавите вокали на X.XIX се реят в пространството, на места преминаващи в изчистени напеви, като в песента се усеща препратка към последния дългосвирещ албум на групата (“Fail.Lure”). Посланието „Now I see“ се носи измежду ритъм китарите и разчупените звуци на барабаните, като отговор на отдавна зададени въпроси, излъчвайки увереност и яснота.
Преминавайки през този мост между минало и настояще, втората песен „Buoyant Flames“ навлиза яростно и с доста по-хищен маниер запълва тишината с безмилостни бързи барабани, няколко слоя бързи китари и кръвожадни високи и емоционални вокали, на места заобиколени от едва доловими хорови напеви,  съвсем автентично разгръщат замисъла на песента да покаже истинското лице на голяма част от днешното общество. По думите на групата, това е песен за манията за величие, презрението, арогантността, апатията и изправя огледалото срещу всички онези, чиято единствена амбиция е да се катапултират към върха, водени от отчаяния си стремеж към власт. Единственият лъч надежда, ако си в тази ситуация,  е да видиш, че след стръмно изкачване следва тежко падане, което те връща обратно на земята. Самият X . XIX споделя в скорошно интервю следното за тази песен : „Просто е неописуемо отвратително, че има хора, на които не им пука за нищо и никого около тях. Те са истинската причина за нашето падение. Трагичната истина е, че винаги ще има такива хора и те винаги ще се опитват да налагат собствените си интереси, независимо от цената“.
Песента освен с това резониращо послание, докосва и с интересната си структура. Започвайки по описания суров начин, парчето неусетно преминава към акустични китари и изчистени вокали, като във фона постепенно проблясват и завладяващи клавирни включвания, които придават дълбочина на записа и балансират тежестта на иначе зверското парче с доза атмосферичност.
По време на целия албум FARSOT се лутат между пречистващата си традиционна агресия и замечтана меланхолия, които танцуват особено мрачно танго във всяко едно от парчетата.
Ефирни вокали се реят измежу психеделични китари и авангарден разчупен инструментал в единия момент, а в другия зазвучават красиво тремоло, бързи барабани, мелодичен бас и гръмки тежки вокали, които те изправят нащрек. В сравнение с предишните албуми на групата, тук ще чуете повече атмосферични моменти, като в записа присъстват дори джаз елементи и прогресия, а в някои от парчетата ще забележите и повтарящи се клавири (клавирите от „Buoyant Flames“ се прокрадват и в “Descent”, например, носейки ретроспективно усещане).
Вдъхновени от мрака около себе си, FARSOT предоставят нов обсебващ, предизвикателен и в същото време очарователен опус, който изненадва с разнообразието си и затвърждава качеството на групата като катализатор на вътрешни рефлективни изживявания и размишления върху сакралните и лични аспекти от живота. Съчетвавайки редица музикални влияния в своя собствена симфония от докосващи звуци, „Life Promised Death“ е плод на мрака, отварящ врати към едно друго и по-ефирно  измерение на музикантите, гмурнали се изцяло в дълбините на  своята артистичност.

 

 

 

За момента можете да чуете следните парчета от албума:


 


Албум: „Life Promised Death“
Банда: FARSOT
Лейбъл: Lupus Lounge/Prophecy Productions
Дата на издаване: 16.02.2024
Линк: https://bit.ly/47EpFFj

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.