THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

DARKSPACE : „Dark Space -II“

DARKSPACE : „Dark Space -II“
BG1 от 2

[Начало на трансмисията.]

Чудите ли се понякога какво има отвъд екзосферата и какви гледки се крият в дълбините на отдалечените галактики, до които космическите ни апарати все още не са имали възможност да достигнат?

Десет години след издаването на „Dark Space III I“ и няколко години след промяната в състава си и напускането на Zorgh, новата трансмисия на Darkspace е вече на хоризонта. С вокалите и бас изпълнението на новия космонавт  Yhs, който много от нас вече успяха да чуят на живо по време на различни фестивали през  изминалата година, петият дългосвирещ албум на покорителите на космическото пространство „Dark Space -II“ носи атмосфера, която изтиква границите на въображението до нови висоти и е готова да отговори на този въпрос.

Както всяко от другите заглавия на групата, тук не  става дума за обикновен музикален албум, а за цялостно трансцедентално изживяване, което пренася ума в далечни галактики, сред космически отломки и избухващи червени гиганти, прераждащи се във величествени свръхнови. Сред газовите обвивки и звездния проблясващ прах, мрачният триумвират Darkspace лавира измежду непрогледни за човека пространства, за да открехне пред съзнанието на слушащия гледки, от които умът да замръзне в ступор в състояние  на притихнала възхита.

Създаден като едно цялостно неразделно пътешествие, „Dark Space -II“ въвежда в атмосферата си с електронни семпли и шум, скоро последвани от прорязващи пространството индъстриъл китари и ефектен бас. Мисията потегля, като в бекграунда постепенно се чуват дронове и речеви команди, много скоро прерастващи във все по-силен водовъртеж от приглушени писъци ,  заобиколени от атмосферни и психеделични блек метъл елементи, неподатливи на конвенционалното в жанра. Студенина обгръща сетивата и смразяващият мрак на космическото пространство води право към  междупланетни странности, които карат кожата да настръхне. Вокалите на тримата музиканти звучат удивително, като на места са силно емоционално заредени и агресивни, сякаш принадлежащи на звяр, току що излязъл през ледените пръстени на Сатурн.  Много красиво се преплитат на места  високите традиционни обсебващи приглушени шепнещи вокали с по-агресивния и ясен нисък вокал, създаващ слоеве от атмосфера и съответно –  дълбочина.
Всичко, разбира се, следва естествения ход на космическото равновесие и в края на албума се случва кулминация като при избухването на гигант, изпълнена с масивна стена от атмосферни звуци и тежък инструментал, тласкаща ума към разтваряне в  безкрайните жестоки и вледеняващи космически  пространства…

Изблъскващ съзнанието отвъд земните атмосфери, „Dark Space -II“ е завладяваща космическа одисея за тайните на космическия прах и празнота. Поглъщайки изцяло ума и сякаш завъртайки слушателя в центъра на  Облака на Оорт , музиката служи като междупланетна станция за осмелилите се да бъдат част от хипнотичното и обсебващо пътешествие на зловещия Триумвират сред забравени еони и злокобна космическа красота, смразяваща кръвта.

[Край на трансмисията.]

 

Можете да чуете няколко семпъла от албума:


Албум: „Dark Space -II“
Група: Darkspace
Дата на издаване: 16.02.2024г.
Лейбъл: Season of Mist
Линк: https://redirect.season-of-mist.com/DarkSpace-II

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.