THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

PYRA : „Those Who Dwell in the Fire“

PYRA : „Those Who Dwell in the Fire“
BG1 от 2

Италианската блек/дет метъл банда PYRA разпали огъня на своята клада преди две години с дебютния си едноименен запис, който накара много хора, включително и мен, да се питат къде са били PYRA до момента и кой се крие зад псевдонимите на членовете на бандата.
Отговорът, разбира се, едва ли би изненадал някого – зад групата стоят опитни музиканти от италианските подземия, творящи преди това в редица други групи в различни жанрове. Дет метъл влиянието в творчеството на PYRA съвсем не е случайно и който е наясно с италианския метъл, може би веднага би разпознал кой стои зад всеки един елемент. Освен L. и I., които са сами по себе си огромна изненада поради сравнително новото за тях амплоа , в дебюта им зад барабаните като сесиен музикант застава Omega (Darvaza, Nubivagant & Fides Inversa).
Заедно, с първия си запис троицата демонстрира суров и брутален блек метъл, с явни дет метъл елементи в
инструментала и вокалните изпълнения. Където има бързи барабани и тремоло, там можете да чуете еднакво завладяващи нисък гроул, криптични атмосфери и темпове, които са по-характерни за дет метъла. Също така и басът е на фокус, оставяйки допълнителен послевкус на записа. Спомням си все още някои от рифовете в „Pyra“, което определено означава, че дебютът е бил истински огън.
Всичко това валидно ли е и за дебютния дългосвирещ албум „Those Who Dwell in the Fire“?
Да. И не…
Отново звук от разгарящ се огън и пращене на съчки ни посреща в „Cacus“ – първата песен от албума, като още в първата минута на песента се усеща значително засилване на блек метъл атмосферата със сурови студени китари, каквито липсваха в този завладяващ вид в дебютния EP запис. Зарибяващ риф се разнася в атмосферата, скоро посрещнат от силните барабани на пълноправния барабанист Е. (лайв барабанистът на Darvaza) и зверските вокали на L., които в тази първа песен ми се струват още по-дълбинни и обсесивни отпреди. Със звук, много повече доближаващ се до блек метъла, и с красиви мостове между различните части на песента, още тук става ясно, че групата е работила усилено по засилването на вече заченатите идеи в дебютния им миниалбум.
Същата бърза и безкомпромисна агресивна енергия преминава и в следващото парче от албума, „Summit of Existence“. През слуха пореминават дръзки и интензивни стени от стегнати смразяващи китари, бързи бас полутонове и  невероятни барабани, които заедно създават всепоглъщаща блек метъл атмосфера, напомняйки ми енергията на култовата нидрозианска блек метъл сцена. В края на парчето има и момент с много красиво барабанно соло, което извежда на преден план пълния потенциал на групата – E. е страхотен барабанист и да решението да бъде оставен под светлините на прожекторите, за да демонстрира способностите си, е наистина добро  – всички инструменти се допълват по един или друг начин и без съмнение това е приятно за ухото.
Записан сякаш в едно неделимо цяло и по време на една сесия, албумът прелива от една песен в друга съвсем неусетно и естествено, и ако не следвате самите парчета, записът минава съвсем неусетно през съзнанието, оставяйки акцентите да резонират във  въздуха.
Задълбочавайки се в темата за първичната чистота и тайнствените космически закони, кръговрата на природата, неизбежността на края на съществуването и неговата ефимерна същност, „Those Who Dwell in the Fire“ е безкомпромисен и вдъхновяващ блек метъл опус с бездънни вокали , сякаш излизащи от  безмерна забравена крипта… уверено и мощно примамващ към вътрешно пречистване и ретроспекция. Огънят на PYRA пламва, готов да бушува с огнения си език, оставяйки овъгления прах на човечеството сред тлеещите останки… Готови ли сте да горите?

 

 

 

Чуйте пуснатите до момента парчета от албума:

 

 


Албум: „Those Who Dwell in the Fire“
Банда: PYRA
Дата на издаване:  23.02.2024-та
Лейбъл:  Immortal Frost Productions
Линк: http://lnk.to/TWDITF

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.