THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

VLTIMAS представят сингъла „Invictus“

VLTIMAS представят сингъла „Invictus“

VLTIMAS са легенди от зората на метъла. Rune Eriksen е бивш китарист на Mayhem, участвал във второто пришествие на групата. Flo Mounier е барабанист за Cryptopsy от най-ранните им ексхумации на канадския ъндърграунд. И кой би могъл да забрави David Vincent – невероятният вокалист на Morbid Angel.

Вече създали вълнуваща история, някои метъл фенове може би обмисляха  дали е възможно да има някакви нови царства, които тази група би могла да завладее. В края на краищата техният дебют беше избран за албум на годината от Zero Tolerance Magazine и BangerTV. Но в новия си албум VLTIMAS  издигат делото си до наистина епични висоти.

Вторият дългосвирещ албум на бандата носи името „EPIC“ и ще бъде издадено на 15-ти март чрез лейбъла Season of Mist.

Линк за предварителна поръчка: https://redirect.season-of-mist.com/VLTIMASEPIC

 

Силата на екстремния метъл VLTIMAS (произнася се ‘uhl-tuh-mas’) атакува света още веднъж с дългоочаквания си  втори албум, EPIC, през Season of Mist. С участието на норвежкия китарист Rune „Blasphemer“ Eriksen (ex-Mayhem, Aura Noir), американския вокалист David Vincent (ex- Morbid Angel) и канадския барабанист Flo Mounier (Cryptopsy), мултинационалният квинтет,  оформен от холандския басист Ype TVS (ex-Dodecahedron) и португалският китарист João Duarte (Corpus Christii), продължават да вървят по пътя си. Закотвени от сила и почтеност, VLTIMAS подсилиха подписа си с нечестива изобретателност, аплодирана от Decibel Magazine, BangerTV, Louder и много други, в дебюта си „Something Wicked Marches In“ (2019). Синглите „Miserere,“ „Scorcher“ и „Invictus“ демонстрират група от музиканти на върха на своята игра, обединени в стремежа си към единство.

„Написахме всяка част от EPIC заедно в ранчото ми в Дайм Бокс, Тексас“, споделя  Vincent. „Сесиите бяха възможно най-органични. Имаше моменти, когато в края на вечерта Rune вземаше китарата си и свиреше нещо нелепо. Flo свиреше нещо още по-нелепо отгоре. Често казвах на момчетата, „Трябва да уловя това.“ И така, магията [на VLTIMAS] е да сме заедно в една и съща стая, да обсъждаме, да свирим и да записваме музика и всичко останало, което правим заедно. Имаме невероятно другарство.“

Въпреки че членовете на VLTIMAS не са атависти, техните предпочитани творчески методи са изпитани във времето и закалени в битки. Технологиите имат своето място, но групата процъфтява, когато е заедно, а не разделена от света. Eriksen, известен като иноватор на рифове, е по-ефективен, когато има много способен сайдмен като Vincent или Mounier, чието барабанене в Cryptopsy и неговото прочуто DVD с инструкции Extreme Metal Drumming 101 се доказаха като играч без ограничения до себе си. Независимо дали става дума за мрачната, ъглова атака на „Miserere“, злият груув на „Mephisto Manifesto“ или мрачната ярост на „Nature’s Fangs“, химията и предприемчивостта на VLTIMAS са неоспорими.

„Основната цел [на VLTIMAS] е да бъде истинско“, разкрива Ериксен. „Да канализирам самия момент, да пусна истинското вдъхновение. Не вярвам, че някога съм си поставял за цел как трябва да звучи един албум, преди аз или ние да го напишем, защото това означава, че трябва да правя компромиси по време на процеса . За EPIC се съсредоточихме върху по-директни песни, намалявайки мазнините, за разлика от „Something Wicked Marches In“, която имаше прогресивен и „игрив“ привкус.“

VLTIMAS  възниква като профанна концепция – съзвездие от рифове срещу скромна рамка – когато се формира от Eriksen през 2015 г. След като напусна Mayhem през 2008 г. и остави своята готик дуум метъл банда  Ava Inferi да почива през 2013 г., пръстите на норвежеца все още го сърбяха от адска ярост. VLTIMAS беше неговият отдушник и когато Mounier и Vincent се присъединиха, той най-накрая имаше в редиците си набора от професионалисти, за да го превърне в реалност. Заедно те измислиха допълващи се схеми и теми, вкоренени в правотата. В един полудял свят VLTIMAS имаше видение. В „Something Wicked Marches In“ те привлякоха вниманието с метафори за апокалипсиса, древната богиня Лилит и истината. Лирично, „EPIC“ навлиза в самото ядро на силата чрез двусмислието на Vincent и умното изработване на думи. Песните са предназначени да бъдат слушани, четени и интерпретирани – няма преки пътища.

„Всичко, което правим и проповядваме, е свързано със силата и честта“, казва Vincent. „Това са основите ценности, които включвам в живота си, в които вярвам. Искам да споделя с другите, надявайки се, че ще включат силата и честта в живота си. Не бих казал, че обичам да изписвам текстовете си с много двойни значения нарочно, защото искам да вдъхновя слушателя да мисли. Не съм човек с краткосрочно внимание и не го оценявам. „EPIC“ е холистичен и е предназначен да бъде изживян по този начин.“

Албумът е записан от продуцента Jaime Gomez Arellano (Paradise Lost, Grave Miasma) заедно с инженера Jonathan Mazzeo (First Fragment, Sickening) в Arda Recorders, Порто, Португалия. Бандата записва творбата си през май 2023 година, като поверява на Arellano смесването и мастеринга. Като всичко, което VLTIMAS прави, и тук целта е всичко да бъде истинско и откровено. В крайния резултат няма семплирани заместители или ре-ампинг. Резултатът е албум, който звучи като нищо друго. От смазващото заглавно парче, до закриващата „Spoils Of War“„EPIC“ е истински звяр.

„Стрес, дълги разходки, твърде много алкохол, но много концентрирани, когато сте в режим на запис“, разказва Eriksen за сесиите. „Резервирахме един месец, но някак си това време мина мигновено. Работихме до самия край. Дори добавих няколко сола в моето местно студио Soundscape в Алмада, Португалия. Изкуството се разгръща и щом си мислите, че сте готови, винаги изскача друга идея.“

VLTIMAS поверява визуализациите на  италианския художник Daniele Valeriani (Mayhem, Unanimated).
Естетиката, осветена от музиката и посланието, беше емблематична смелост. Главният герб с три орела с три различни корони, придружен от трансфигурирани символи на Страстта и „невъзможния триъгълник“, се издава без усилие. В „EPIC“ групата ще доминира. Няма измъкване от „Miserere“, „Mephisto Manifesto“, „Scorcher“ и „Invictus“. Заедно, те избутват, чрез решителност и изобретателност, VLTIMAS в най-високите ешелони на екстремния метъл.

„[ В „EPIC“] старото се среща със съвременното, симбиоза на всички страхотни неща, които обичаме в екстремния метъл“, разказва  Ериксен. „Всички комбинирани в един албум.“

„Искам да бъда толкова емоционален и честен [с VLTIMAS],“ добавя Винсент. „Искам да разказвам истории; искам да са включени темите, които ме привличат; искам да имам някакво послание, което някой може да отнеме, в този случай силата. EPIC е сила.“

 

 

Съдържание:
1. Volens Discordant (1:02)
2. EPIC (4:35)
3. Miserere (3:51)
4. Exercitus Irae (4:01)
5. Mephisto Manifesto (05:05)
6. Scorcher (03:21)
7. Invictus (5:30)
8. Nature’s Fangs (3:52)
9. Spoils of War (5:54)

 

 

Чуйте сингъла „Invictus“:

 

Бандата споделя за сингъла:

„Invictus“ е нищо по-малко от коронация. Flo пристига, удряйки по портата преди серия от бласт бийтове да се разгърне с опияняваща лекота върху свитъка на кралската особа. 
„Once in a blue moon comes a man of great conviction/Making his presence boisterously known.“
„Invictus“ показва истинската мощ на тремолото на Rune и неговата студенокръвна природа. Водена от силен риф, песента яростно пристига до финалната линия само, за да приключи със зловещ, мелодичен дисонанс. 

 

 

 

Полезни връзки:
Apple Music: https://music.apple.com/us/artist/vltimas/1445457453
Bandcamp: https://vltimas.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/vltimas/
Instagram: https://www.instagram.com/vltimas/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/0kz64zyv2xtkdhboztpdwa
Twitter: https://www.twitter.com/vltimas?lang=en

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.