THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

SVARTSYN : „Aandens melankoli“ (1996)

SVARTSYN : „Aandens melankoli“ (1996)
BG1 от 2

През 1994-та година, някъде в  Bodø, Норвегия, се заражда групата Incitatus, която впоследствие сменява името си  на SVARTSYN през 1995-та . Под новата си концепция, групата се състои от трима членове : Jonas (китари, бас, барабани, клавири), Heike (китари) и Ravn (вокали), като към днешна дата нито един от тях не е активен музикант, поне доколкото е известно.
Триото  издава единствен EP запис, озаглавен „Aandens melankoli“. Разпространен е през 1996-та на 12″ винил чрез лейбъла  Osiris Produksjoner, а по-късно през годините беше преиздаден и от други лейбъли.
И неслучайно, тъй като това е един от култовите  (и разбира се,  сред първите) блек метъл записи  с дуум метъл влияние, като именно автентичността и суровата продукция от  90-те го правят истински неустоим за слуха на любителите на жанра.
Ехтящи клавирни удари се сливат с ембиънт шумове и синтезатори,танцуващи в особена меланхолия, скоро посрещнати от дълбок норвежки говор, който звучи като разказвач, излязъл от скандинавска приказка и се разтваря сред виелици и синт мелодии.  Интрото „Forhekset av nordlyset“ преминава толкова неусетно, че дори няма да ви направи впечатление, че е малко над четири минути.
Втората песен от албума, „Den monumentale horde“,  продължава за момент със синтовете от предишното парче, заобиколени от завладяващи шепоти, като те бързо са последвани от красиви ефирни фолклорни мелодии,  традиционни за финландската сцена, и скоро преминават в извизяващи се сурови вокали – разбира се, красиво приглушени в микса и заобиколени на места от хорови напеви. Средният до бавен темп на интересно композираните китари,бас и барабани, магичните синтове, звукът на камбана  и други ембиънт шумове, и невероятно силните вокали на Ravn, доставят класически звук, за който със сигурност много от вас си мечтаят тук и сега.
В албума има още две парчета в също толкова неземна атмосфера – „Mektighetens herskere“ и красиво аутро, като всички песни звучат като едно неизменно цяло и преливат една в друга съвсем естествено. Пускаш албума и забравяш за целия свят около себе си – това е в общи линии.
Това е от онези албуми, които карат всяка пора на кожата ти да настръхне и те пренасят в други измерения, като те отнасят в медитативно състояние на ума и те застопоряват във времето и пространството.
Дълбочината на гласовете и шепотите, емоционалният заряд  и тембъра на тежките вокали и ефирността на изчистените напеви, ефектните клавири и синтове, играта с ехото, темповете и ембиънт шумовете, красивите дълбоки дуум метъл рифове…всичко това е само част от красотата на този албум.
Ако харесвате групи като Agalloch, Empyrium, Tenhi, Dolorian, Katatonia, Kyprian’s Circle и други от този калибър, ще останете силно очаровани…

 

 

 

Чуйте „Aandens melankoli“ по-долу:

 

 

ПП: Новата обложка (от видеото) е с по-хубаво качество, но старата си е изцяло дело на Heike и е някак по-автентична.

 

Можете да намерите албума в Discogs: https://bit.ly/3wpzVDA

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.