THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

CORPUS DIAVOLIS : „Elixiria Ekstasis“

CORPUS DIAVOLIS : „Elixiria Ekstasis“
BG1 от 2

Има музикални албуми, които не просто са удоволствие за слуха, но и успяват да те накарат да усетиш музиката с всяка пора , да съпреживееш отделния риф, да настръхнеш при всеки вокален призив.
Надигащи своя освободен от всякакви задръжки зов от Марсилия (но с корени, идващи от най-старата държава в Европа – България), Corpus Diavolis пресъздават истински и опияняващ церемониален мрак с новата си творба „Elixiria Ekstasis“, като звуковите им пейзажи успяват да проникнат в дълбочината на съзнанието и да оставят траен отпечатък доста дълго след края на последното парче. И смело може да се твърди – не е лесна задача да се наситиш на нещо толкова първично, но в същото време провокативно и отлично продуцирано в света на блек метъла.

Завладяваща величествена атмосфера прегръща слушателя в първата песен „His Wine Be Death“, последвана от медитативното скандиране на вдъхновяващите думи „Media autem nocte, clamor factus est : Ecce Satan venit, exite obviam ei“. След тях веднага ни залива бързо тремоло, скоро заменено от по-завъртяни рифове и огнедишащи вокали, носещи демоничен заряд. В продължението си, песента лавира измежду различни
темпове и настроения, ще чуете различни вокални и китарни техники, като накрая ще се озовете безмълвни пред мрака на свещен олтар.

„Sanguis Satanas Pro Nobis Spirituum
Satanae Sanguis In Corporibus Nostris“

От по-ортодоксално звучащата „His Wine Be Death“ , албумът преминава към „Key To Luciferian Joy“ – песен с по-раздвижено темпо, в което вокалите успяват в някои конкретни части да ми напомнят на култовите и любими записи на Mayhem с  Per Yngve Ohlin (Dead), като отново групата не се задоволява само с един вокален похват и по-късно към суровите вокали се присъединяват ритуалистични напеви. Особен акцент тук са и клавирите, които добавят дълбочина на ритъма и допълнително усещане за безтегловност към посланието на песента.

Останалите седем парчета в албума по сходен начин лавират измежду различен ритъм и вокален подход,  като в „Enfleshed In Silence“ , предпоследната песен от албума, ще можете да се насладите на кратка, но дълбинна инструментална прелюдия към финала на заглавието – ритуалистичната „Chalice of Fornication“, която води към  кулминацията с красиви ориенталски мотиви, студено тремоло, пасажи от атмосферни ефирни китари и емоционално заредени призиви, носещи психеделично усещане.

Corpus Diavolis изначало пишат текстовете си по интригуващ  начин, но този път с „Elixiria Ekstasis“ сякаш
интимността в тях е още по-вглъбяваща и предизвикателна. В албума ще срещнете стихове в чест на свободната от вериги жена в Мистичен съюз с Хаоса,  за дълбоката и ритуалистична страст, копнеж и за силата, достигната при сливането на мъжката и женската същност, за сакралния ритуал в чест на просвелението и търсенето на мъдростта.
Без съмнение, това е от албумите, които ще провокират въображението ви по редица начини – интелектуално, духовно, чисто сензитивно. Както можете да видите и на обложката, ще преживеете нещо отвъд конвенционалното, предадено по автентичен и завладяващ начин – интимно изживяване под формата на блек метъл ритуал, разгръщащ се в почти час продължителност.

„The ultimate step towards the abyss
Oh, most bright angel of luxury
You who have taken my hand
Leadeth me to your immaculate silky nest
You have opened my eyes without a word
Revealing all secrets at once
In the nakedness of your innocent perfection
Through thee I am reborn in nothingness“

 

„Elixiria Ekstasis“ носи вдъхновяващ и задушевен ритуалистичен заряд, в който съвсем ясно можете да визуализирате задимени пространства под едва мъждукащата светлината на бавно горящи свещи, танцуващи потни тела и усещане за екстаз. Блек метълът на Corpus Diavolis в този албум е точно онова, което можете да очаквате – греховен, съблазнителен, завладяващ, като същевременно с това представлява просветляващ, окриляващ опус. Разнообразни темпове ще ви потопят в различна атмосфера в продължението на албума – от сурова злоба и ярост, през вглъбяващи ритуалистични пасажи с говор и окултна атмосфера… Нетрадиционни в общия смисъл, но стриктно следващи своето собствено блек метъл изкуство,  Corpus Diavolis отново доставят зверска творба, призовавайки слушателя към празнуване на първичността на истинската му природа.

 

„Lead us to the Sabbat
Ascending to the void
In absolute transcendence“

 

 

За момента можете да чуете следните парчета от албума:



Албум: „Elixiria Ekstasis“
Група: Corpus Diavolis
Дата на издаване: 15.03.2024-та година
Лейбъл:  Les Acteurs de L’Ombre Productions
Линк: https://bit.ly/3kH8AEy

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
1 месец 🔥

Тази банда съвсем целеустремено провокира Аз-ът ти да мисли,търси,открива…Дори да умира в битката за извисяване и съзерцаване…Първично честно и греховно сладострастно…Светове и Сенки…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.