THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

KHOLD : „Du dømmes til død“

KHOLD : „Du dømmes til død“
BG1 от 2

Норвежката блек метъл банда  KHOLD е отроче на музиканти, които са традиционалисти до мозъка на костите си. И като такива, норвежците следват запазената си марка звук без да се влияят от новите течения и да експриментират целенасочено с нови елементи в творчеството си. Винаги знаете какво да очаквате от бандата – суров, примитивен и грууви блек метъл звук, изключително специфичен и разпознаваем сред всичкиостанали. За 24 години в това няма промяна и всички знаем, че най-вероятно това положение ще се задържи до  края. KHOLD залагат на  доставянето на чистата си експресия под формата на запазената им марка  блек метъл и именно това им харесваме, нали така?

„Du dømmes til død“ („Осъден си на смърт“) – осмият дългосвирещ на групата, пристига с особена идея. Новият албум е концептуален и в него всяка песен отразява трагедията на различни хора, осъждани на смъртно наказание в историята на Норвегия. Не успях да разбера всяка дума, но в продължението на творбата можем да проследим историите на вещици и престъпници, осъдени на смърт поради магосничество или други престъпления, както и тази на екзекутора August Anton Lædel, принадлежащ към екзекуторска фамилия и отнел животите на десетки, най-често убийци, предимно на местата за тази цел – така наречените Galgeberg (хълмове с бесилки). Концепцията е изключително завладяваща и е интересно да се проследи цялата история.

Музиката в заглавието е с традиционната за групата силна продукция с вокалите на Gard на преден план и очакваният среднотемпов, предимно монотонен ритъм с проблясващ груув и носещи се в пространството бунтарски рифове, като успях да хвана и не чак толкова традиционен за бандата момент в песента „Lædel“, в който присъства освежаващ и придаващ контраст и допълнителна дълбочина на записа индъстриъл елемент – дори мога да предположа кой е ползвания ефект. Също така атмосферното интро на „Misgrep“ е малка девиация от обичайната KHOLD злоба.

Сравнително по-кратък от предишното заглавие – около 33 минути в седем режещи парчета, „Du dømmes til død“ е чисто отдаване на почит към традицията за KHOLD и естествено, няма как да не ви допадне, ако сте фенове на бандата и познавате добре характерисиките им. Минималистичен, с типичните блек енд рол заигравки в звука, албумът е изцяло онова, което бихте могли да очаквате и поради което посягате към музиката на KHOLD.

И докато в предния албум „Svartsyn“ определено си имах фаворит сред парчетата, то тук не мога да се спра на една конкретна песен, като може би по-емоционално заредената и агресивна Skoggangsmann“, заедно с „Lædel“, „Misgrep“ и „Dølgsmål“ се отличиха по време на слушането на албума една идея повече от останалите. С пускането, албумът протича съвсем естествено и като едно цяло, без резки завои и промени в темповете, като атмосферата те завърта в първичността си и не усещаш кога вече си се потопил изцяло в норвежката сурова енергия на квартета.

Среднотемпови груув мелодии ни превеждат през завладяваща и интензивна, стегната атмосфера в „Du dømmes til død“, като албумът носи традиционния заряд и злоба на KHOLD, непоколебимо обгърнати в суров инструментал и прогарящи вокали, разказвайки завладяваща история за кървави средновековни недоразумения и смърт.

 


Група: KHOLD
Албум: „Du dømmes til død“
Дата на издаване: 22.03.2024-та
Лейбъл:  Soulseller Records
Линк: https://soulsellerrecords.bandcamp.com

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
1 месец 🔥

Такива банди като тях или ги обичаш или ги мразиш…Аз ги приемам като моята чаша черно и силно кафе…
С бас все едно гробокопач копае гроб в есенен дъждовен ден.С китари наподобяващи стъргането на моторен трион върху човешки череп.Барабани настъпващи като варвари в село на девици…И онези тъй характерни вокали…Абразивни,груби,първични…Зли…Свирепи…
Khold,Sarke,Tulus…Че и Darkthrone са банди които чувстваш с всяка своя клетка…Далече от техничните инструментални пинизи,но пък близки до емоцията и първичността…
Могъщи и Болезнени като нерв…Като юмрук в лицето…Директни…
…Обичам черно и силно кафе и то по всяко време на денонощието…
Гробовен плач…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.