THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

BLACK CRUCIFIXION : „The Fallen One of Flames“ (1992)

BLACK CRUCIFIXION : „The Fallen One of Flames“ (1992)
BG1 от 2

BLACK CRUCIFIXION е финландска блек/дуум метъл банда, чийто звук е доста разпознаваем сред морето от нови записи в жанра и носи старата енергия на групи като Beherit и Barathrum. Особено що се отнася до първите им записи, магията в музиката им е силно осезаема и завладяваща.

„The Fallen One of Flames“ е първото демо на групата и излиза през 1992-ра година, като е сред първите по-демонични записи, образно казано, с които се запознах като хлапе. Интрото му е ритуалистично, със злокобна атмосфера и напомня на артистичните инкантации на Hexentanz и други подобни отдадени на черния пламък изпълнители, като увлича моментално към адските двери.

Изчистени ефирни напеви и проблясващи китари се отдават на своя танц в началото на втората песен от албума, „Flowing Downwards“, като внезапно масивна и величествена стена от барабани, бас и по-изкривени китари се спуска над слуха, завъртайки се в зарибяваща мелодия, която те кара да забравиш моментално за времето и пространството. Мрачни шепоти се разнасят сред инструментите, като те поглъщат изцяло в атмосферата на ритуалистичната магия на песента.
Именно покрай това парче (и албум) започнах да се впечатлявам силно от шепотите в блек метъл заглавията и ги обожавам, когато ги чуя в музикален албум – просто добавят текстура и дълбочина, които не могат да бъдат постигнати с писък.
Изцяло отговаряща на името си, песента те кара да се спускаш спираловидно към вътрешния си свят, и е красиво изживяване. Самият текст, нашепван в нея е именно такъв, в чест на извисяването и пробуждането на висшата сила в съзнанието.

„There are seven keys, to the great silvery gate
Seven doors to the holy domain of mind
As I’m reaching for a godship, I descend down to dreams
I’m inside my mind, but not alone the spirits, we’re dancing in the dark

Flowing downwards…

I’m a god now, and the slaves shall serve
Fuck your herd conformity, the noble shall rule
I’m a brother of the sun, give wisdom with my shining
Thou hast to do what thou hast to do, then we shall be dancing in the light

Flowing downwards… „

По-раздвижена е следващата песен „Master Spirit“ – в нея вече можем да чуем тежки вокали, макар и да е запазена тенденцията за „прошепването“ на текстовете, ритъмът е по-бърз, барабаните вече влизат в много по-сериозна употреба. Китарните линии и двата баса, особено едната бас линия и едва доловимите клавири, добавят много приятен акцент, който се забелязва на фона на чудовищното барабанене и се развихря раздвижена вихрушка, която по свой начин успява да те замае. И макар и сравнително по-кратка от предното парче, песента е дива, непокорна и отразява провокативния дух на заглавието.

„I descend to another world
Another dimension
Rise master spirit
Rise ghost of hell“ 

Продължаваща хаотичната тенденция на „Master Spirit“, но и заемаща от обаянието на „Flowing Downwards“, „Goddess of Doom“ – последната песен от албума, лавира измежду темповете и добавя категоричен мрачен нюанс в края на приключението „The Fallen One of Flames“ , оставяйки и известен апокалиптичен привкус, допълнен от краткото аутро.

„The Fallen One of Flames“ е традиционно блек/дуум метъл демо от 90-те, което не само може да ви донесе дозата меланхолия по отминалите дни в случай, че имате нужда от нея, но и да ви даде онази сурова и неполирана продукция, която искрено радва ухото. Със своите два баса, няколко китарни линии, ефектни клавири и барабаните на категорично отговарящия на псевдонима си Sodomatic Slaughter, който няма как да не познавате от Beherit, демото е впечатляващ дебют за Black Crucifixion. Истинско наследство.

 

Можете да чуете албума по-долу:


 

Албум: „The Fallen One of Flames“
Група: BLACK CRUCIFIXION
Дата на издаване: 1992
Лейбъл: Самостоятелно издание, по-късно преиздадено от редица лейбъли – Soulseller Records, Paragon Records и Frost & Fire Records.

 

 

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.