THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

MNHG : „Necare“

MNHG : „Necare“
BG1 от 2

Германците MNHG свирят взривоопасен блек енд рол, в който преплитат теми за окултизма, богохулството и редица други мрачни  влияния. Дебютният им дългосвирещ албум „Mundare“ излезе през 2021-ва година чрез лейбъла Immortal Frost Productions , но всъщност е добре да се спомене, че музикантите имат близо 20-годишен опит в блек метъл сцената преди да издадат този албум. Kain,Irrsinn и Morbus са част от култовата германска блек метъл банда Thyrgrim, която се разпадна през 2019-та година, като след нейното разпадане музикантите решиха да се посветят на малко по-различен вид блек метъл под новоизбраното име MNHG, което според самите тях е елизия на думата „Manheig“ и представлява транскрипция на еврейската дума за „лидер“ или „владетел“.

Дали бандата успява да защити прозвището си с втория си дългосвирещ албум, „Necare“? Категорично.
Още с наименованието на албума, което означава „да убия“ в превод от латински, творбата дава съвсем точна и ясна завка за онова, което предстои. В продължение на девет парчета в рамките на около 40 минути, MNHG демонстрират яростна енергия и следване на собствената си вече зададена традиция.
Още с първите секунди на отварящата „The First Sacrifice“ енергична стена от диви вокали и стегнати китари изпълва пространството, като става почти невъзможно да не искаш да развееш грива поне веднъж. И не само тази първичност прави впечатление. В парчето има детайли,  благодарение на  които си проличава още повече умението за композиране на музика на изпълнителите – в продължението на песента можем да чуем флойд роуз и красиви протяжни рифове, приятен традиционен норвежки груув, като освен тях интересна е и смяната на темпа, който ни води за момент към дълбинна и ритуалистична атмосфера… само, за да избухне отново в пламъка на MNHG и яростната вихрушка от среднотемпови ритми и демонични високи тежки вокали, които обсебват пространството.

„Die,
by my hand.
You are my sacrifice,
payed with blood!
My first sacrifice,
For I am the king.“

Нихилизъм и наистина силна омраза към човечеството и неговите низши проявления, както и  неадекватността и фалшът на християнската религия, са сред акцентите на „Necare“, като тези теми са примесени изкусно с окултизма, просветлението и търсенето на истината в свят на илюзии и безсмислени войни. Също така,  на преден план е и проявлението на личната сила, като някои от текстовете са пряко свързани с образа на Луцифер и неговото възкачване на трона, който му принадлежи.

В музикално отношение „Necare“ е разнообразен албум с варираща атмосфера и темп, като на места съчетава красиви блек енд рол елементи с по-ритуалистични и бавни темпове. В някои от парчетата вокалите са още по-високи и чудовищни, атмосферата е в пъти по-студена и вкоренена в същността на блек метъла –  като в „Lucifer’s Claim“, например. В парчето можем да чуем ритуалистичен напев и повече традиционни блек метъл елементи – дисторшънът е на преден план през по-голямата продължителността му, като присъства и красив атмосферен инструментален момент, който определено прави песента силно запомняща се.

„I try, to reach the stars.
I will be, the most high.
A wanderer in the rain.
I will build my throne,
above the stars of God!
This is the way!
This is my fight!“

 

„Necare“ е сред огнените албуми, които носят собствена дива природа и разкриват своята същност пред слушателя по много суров и естествен, органичен начин. Албумът има специфична груув, готик, окултна и студена блек метъл атмосфера, която носи невероятно звуково изживяване. И на всичкото отгоре, самият яростен заряд на текстовете и вокалите са възпламеняващи и издигат духа в едно особено състояние.
Прилив на чиста сила и страст идва с всяка песен в албума и циментира позицията на MNHG. Убийствената сила на „Necare“ чака (не)търпеливо да покори вече покварения ви слух и без съмнение, това ще ви хареса.

 

 

Любима песен: „Lucifer’s Claim“

 

Към момента можете да чуете следните парчета от албума:



 


Албум: „Necare“
Банда: MNHG
Дата на издаване: 29.03.2024-та
Лейбъл: Immortal Frost Productions
Линк: https://bit.ly/3HgwXDk

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.