THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Neseblod Records (бившият Helvete) бе опожарен – стартира кампания за набиране на средства

Neseblod Records (бившият Helvete) бе опожарен –  стартира кампания за набиране на средства

Във вторник вечерта магазинът (и музей) на Neseblod Records – пазителите на една от най-големите реликви за блек метъл жанра – прословутото мазе на Helvete, потъна в пламъци.
Щетите след пожара в мазето на легендарния магазин за плочи в Стария град на Осло според думите на собствениците са големи. За щастие,  най-ценните вещи са били на горния етаж.

„Всичко на първия етаж на Neseblod Records в Осло е покрито със сажди“, казва собственичката Grethe Neseblod (44) пред норвежката медия  VG.

Във вторник вечерта избухна пожар в историческото помещение, в което се помещава магазинът, който тя управлява с бившия си съпруг Kenneth Neseblod (51).
Магазинът Neseblod е открит през 2013 г., в части от помещенията на стария магазин за грамофонни плочи „Helvete“ – легендарен за нашата блек метъл общност.

„Трудно е да се каже колко точно са щетите“, казва още тя. „Токът е изключен и мазето е затъмнено в момента, все още не може да се прецени.“
В мазето обствениците са поддържали складови наличности, наред с други предмети като стари тениски, фензини, плочи, компактдискове, книги, VHS и касети – неща, които са не само със сантиментална, но и с историческа стойност за музиката като цяло.

 

„Самият пожар се случи в мазето, но саждите и димът са повредили целия магазин. Върху абсолютно всичко има тънък слой сажди“, казва Grethe.

„Това е колекционерски магазин, така че имахме и много исторически предмети като микрофона на Иги Поп, дрехите на Дейвид Бауи от 70-те и пухкави играчки от 80-те, стари билети за концерти , снимки и изкуство, казва тя и продължава: „Надявам се, ако саждите не са го унищожили, мазето да може да бъде спасено. Ако работи, тогава можем да продължим магазина, но ако не, не можем да работим със същата концепция. Магазинът все пак е концепция, в която представяме колекция, която хората често идват да гледат. Ето защо това не е просто магазин за втора употреба, а прозорец към норвежката музикална история. Има много забавление и носталгия, които вече ги няма.“

Трудно е да се каже какви са загубите ни  във финансов аспект.
„Много трудно се заменят тези неща. Това е големият проблем с повторното изграждане на колекцията, казва Neseblod, като в  същото време тя се радва поне малко, че огънят е пламнал първо в мазето, а не на основния етаж.

„Най-важното, което имаме, е първият етаж. За щастие той е само покрит със сажди. Разговаряхме с противопожарната служба и източникът на огъня е локализиран. Не беше нещо, което сме направили погрешно или нещо друго, просто нещастна случайност“, казва тя.

Neseblod е доволна от  работата, която пожарната е свършила във вторник вечерта.
„Бяха страхотни и съм много впечатлена от тях и от целия квартал, които бяха в режим на обслужване и грижа от самото начало“, казва тя.

 

 

Днес, на 11-ти април,  се изясни повече около ситуацията, като бяха споделени снимки, показващи състоянието на самия магазин и на  мазето след пускането на електричеството и разчистването.

 

Grethe сподели : „Имаше пожар долу, но първият етаж не е повреден от пламъците – навсякъде има много пепел и сажди, но можем да спасим много и не на последно място –  известната блек метъл стена е непокътната. Жълтата коза не е изгорена,нито смъртоносният кръст.“

 

За да подкрепи Neseblod Records и да помогне за възстановяването на парченцата от  блек метъл историята, която магазинът до момента съхраняваше доста умело, собственикът на Candlelight Records – Darren Toms, организира кампания по набиране на средства в помощ на колегите си тук: https://www.gofundme.com/f/neseblod-records-fire-fund.
Кампанията стартира снощи, като вече са събрани над 6, 000 паунда. 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
21 дни 🔥

Трагедия не само за самият магазин и за историята която носи със себе си но и за ИЗКУСТВОТО КАТО ЦЯЛО.Една епоха от МНОГО ЖИВОТИ СА СВЪРЗАНИ С ТОВА МЯСТО.Дали по пряк или косвен начин е без значение важното е ТОВА КОЕТО Е ВЪПЛЪТЕНО В НЕГОВАТА ИДЕЯ И ДА!!!В ДУШАТА МУ!!!

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.