THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Bythos : „Chthonic Gates Unveiled“

Bythos : „Chthonic Gates Unveiled“
BG1 от 2

„Here I am at the Twilight Crossroads.
In front of the Desert Temple…“

 

Във времена на тотален погром и регрес на човешкия вид, никога не е било от такова голямо значение да има групи, които хвърлят светлина върху значимото отвъд посредствената тиня. Банди, които повдигат изначалната първичност на човешкия ум и душевност на по-високо ниво. В това се корени блек метълът, все пак – жанрът никога не е бил просто музика и качествени рифове, а важен стожер на далеч по-ценни идеи и концепции.

Bythos е име, което най-вероятно повечето от вас познават – с дебютния си дългосвирещ албум „The Womb of Zero“, издаден през 2020-та година, финландската блек метъл банда помете световния ъндърграунд и направи впечатление със своята уникална симбиоза между мелодична красота и първична деструктивност, обгърнати в луциферианска енигма.
Не особено важно ми се струва да споделя, че тримата заподозряни за творчеството на групата са още членове на Behexen и Horna, но го правя, защото това би отговорило на някои потенциални въпроси. И все пак, ако до момента не сте слушали нищо от Bythos – очаквайте нещо по-различно от онова, което музикантите показват във въпросните групи, в изцяло хубав смисъл.

С новия си дългосвирещ албум, „Chthonic Gates Unveiled“, Bythos отиват още по-надалеч в сложния и древен свят на мрака. Посветен на хтоничните сили, властващи в подземния свят, албумът продължава започната музикална тема в „The Womb of Zero“, като предлага на слушателите един още по-суров и завладяващ опус, пропит с езотерични мотиви и красиви тайнствени атмосфери, придружени от обсебващи слуха дълбини. Ще чуете албум, в който пропадането се случва мигновено и избутва съзнанието измежду свирепа жестокост, обгръщаща космическа празнота, ритуалистични звукови пейзажи , проблясващи мелодични рифове и клавири.

Албумът започва с песента „Divine Endless Night (part I)“, която още в самото начало въвежда в криптичната атмосфера на албума с красивото си интро, обгърнато в традиционен трондхаймски студ, и дълбокия емоционално зареден глас на M.S., който се извисява в пространството и дава началото на незабравимо гмуркане в хтоничните дебри. Допълнително, ритуалистичните инкантации създават специфично окултно усещане на записа и го правят още по-примамлив за слуха.

По-мелодичната песен „Thoughtless Light“ – следващата в албума, действа като лека девиация от типичната за групата суровост, като включва ефирни клавири в някои от частите си, както и самите рифове дълбаят повече в мелодичния блек метъл от обикновено и напомнят за майсторския клас на 90-те. Ако не знаехте, че тази песен принадлежи на 2024-та година, едва ли бихте се поколебали в това, че е абсолютна класика.

Във всяко следващо парче можете да откриете поне по един открояващ се елемент, който го отличава от всички останали и макар и носещи едно ядро – първичността на Bythos.
В някои от песните ще чуете яростна зловеща и възхитителна какофония от мрачни халюциногенни адски призиви („Wolves of Hades“), в други ще ви изненадат изчистени китарни мелодии и по- оживени мелодии („Hidden Heart of Darkness“, „Resurrection“), а трети ще ви предложат директно усещане за мелодичните класики от началото на зараждането на жанра, за които реално са допринесли и отделните музиканти през годините, в съчетание с повече зверска енергия и директна агресия от обичайното за жанра, но добре познати на вече установените фенове на групата („Thoughtless Light“, „Broken twines of Eden“, „Ancient Kings Arise“, „Daimon of Nullification“).

Последната песен в албума – „Gates of Apostasy (part II)“, дори включва ориенталски (елински) мотиви и ритуалистични напеви, които съединени в едно с огромния луцифериански заряд на текстовете, останалата част от инструментала и острите като бръснач вокали, придават антична атмосфера на парчето и поставят величествен и тайнствен край на целия албум.

Мистериозен, дълбинен и непобиращ се в конкретна стилова рамка, „Chthonic Gates Unveiled“ е творба, която предлага много храна за размисъл и действа като мехлем за сетивата. Мрачен, суров и зареден с изключителна ярост, но и в същото време мелодичен и с някои наистина гениални хрумвания в инструменталните и вокални изпълнения,  новият албум на Bythos предлага трансцедентно изживяване, което ще ви повлече към подземните кралства и непознатите владения на хтоничните сили чрез изкусни мелодии и ехтящи сред дълбините гласове, които ще ви омагьосат  с лекота.

 

 

Към момента можете да чуете две от парчетата в албума:


Албум: „Chthonic Gates Unveiled“
Банда: Bythos
Дата на издаване: 19.04.2024
Лейбъл: Terratur Possessions
Линк: https://bit.ly/3IEhCxd

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.