THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

KAWIR : „Kydoimos“ (ревю и премиера)

KAWIR : „Kydoimos“ (ревю и премиера)
BG1 от 2

За повече от 30 години на сцена, гръцката блек метъл орда Kawir е сред имената, които пробуждат вдъхновение със своята старошколска мелодичност, сурова енергия и безпощадни изпълнения на живо. С осем дългосвирещи албума зад гърба си и още един, надигащ се над мрака в очакване да покори света всеки момент, бандата е с утвърден легендарен статус и няма нужда от каквото и да е представяне – вятърът на времето сам разказва за подвизите на всеки един от членовете ѝ в редиците на групата, и поотделно.

„Kydoimos“ („Κυδοιμοσ“) е деветият дългосвирещ албум на Kawir, който ще бъде издаден след броени часове на 19-ти април чрез лейбъла Soulseller Records. В десет пропити с вражеска кръв химна с обща продължителност от около 52 минути, музикантите вадят от котлите най-чистата си магия и ни пренасят в света на злите духове от гръцката митология, посветили съществуването си на смъртта и войната. Kydoimos е олицетворението на какофонията и бедата на битката. Обикновено той се споменава като син на Ерис, богинята на раздора, и той се появява в много ключови древни текстове. Най-важният от тях е Илиада, където се споменава, че украсява щита на Ахил заедно с майка си и Кер (Κίρ.), като в три от парчетата е обърнато специално внимание на наследството на същия. Kydoimos също така се споменава като украсяващ щита на Херакъл  в работата на Хезиод и като цяло, бива представян като важен елемент при изследването на древните войни. С подобна тема би следвало вече да ви е ясно, че атмосферата на този албум ще бъде интригуваща.

Ембиънт горски звуци и епичен инструментал ни връхлитат в първата песен от албума, „Teiresias (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ)“. С красиви клавири и синтове, изваден на по-преден план бас и бързи барабани, инструменталът сам по себе си представлява епичен елински саундтрак, който с вокалите на Porphyrion звучи смразяващо – емоционалният заряд в тях е по традиция нажежен и обсебва пространството без усилия.

Kawir имат специфична древна атмосфера в творбите си, която звучи епично и езически, но е в същото време и наситена с тежест, издигайки над ефирните мелодии мощна стена от агресивни, зверски вокали, наситени с огнена анергия.
Това ще чуете в „Teiresias (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ)“, както и в следващите девет парчета от албума, като макар и
да носят една обща тема, те успяват да се различат едно от друго като композиция, темп и атмосфера.
Някои от песните са с преобладаващ по-спокоен и атмосферен инструментал с елински мотиви, като е заложено на ефекта от синтезаторите и специалните инструменти – автентичният звук на флейта можете да чуете в парчето „Fields Of Flegra (ΦΛΕΓΡΑΣ ΠΕΔΙΟΝ)“, например,  като особено в края на парчето атмосферата е изключително ефирна и обаятелна.
Други композиции пък са истински пожар и дори на моменти същинска какофония, които още от самото начало те грабват с агресията си и на места добавят доза театралност към масивния си брутален арсенал („Myrmidons (ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ)“, „Achilles & Hector (ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΡΑΣ)“, „Echetlaeus (ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ)“).
Трети, като песента “Hecatonchires” с участието на Jim Mutilator , сякаш заемат най-красивото от двата свята и съчетават емоционалния зверски заряд с ефирната атмосфера в идеална симбиоза, която задържа вниманието с интересната смяна на настроенията.
Отличаващи се елементи не липсват в албума, като освен автентичния звук на флейтата, който можем да чуем в няколко от парчетата, не липсва и страхотно изпълнение с флойд роуз в „Myrmidons (ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ)“, например, което добавя бунтарска енергия на записа. Също така и киковете са доста осезаеми и извадени на преден план в повечето парчета, добавяйки известно притискащо усещане към слуховата картина.
Особено ми допадна заглавната песен „Kydoimos (ΚΥΔΟΙΜΟΣ)“, която започва с красиви синтезатори, продължаващи по цялата продължителност на парчето и самата злобата във вокалите ѝ- изцяло е пресъздаден духа на Kydoimos и неговата войнствена природа.
Както е казал Херакъл , „Войната е баща на всичко и цар на всичко. Той прави едни богове, други хора; прави едни роби, други свободни.“, и с последната си песен „War Is The Father Of All (ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΤΩΝ)“, елинските легенди обобщават епичния си разказ, изпращайки го  с гарванов  вик.

„Kydoimos“ („Κυδοιμοσ“) може да се определи като епична поема в блек метъл форма, която почита древните текстове и елинската митология. Бродейки из света на войната и древните атмосфери на Илиада, Kawir превръщат всяка отделна история в боен химн – демонстрация на трисетгодишен опит в собствения си блек метъл занаят.

 

Премиерата на албума ще се случи тази вечер  в YouTube, последвайте я тук:

 

 


Албум: „Kydoimos“ („Κυδοιμοσ“) 
Група: KAWIR
Дата на издаване: 19-ти април, 2024
Лейбъл: Soulseller Records
Линк за поръчка: https://bit.ly/48thv1X

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.