THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

DYSTOPIA : „De verboden diepte I: Veldslag op de rand van de wereld“ (ревю и премиера)

DYSTOPIA : „De verboden diepte I: Veldslag op de rand van de wereld“ (ревю и премиера)
BG1 от 2

Сред обезателно положителните страни на блек метъла са по-дълбоките лирическите концепции, които понякога имат философско значение и докосват слушателите на емоционално ниво, оставяйки специфичен интимен послевкус по време на съприживяването на албума. Нидерландците DYSTOPIA обследват тази територия още от самото си зараждане през 2005-та година, като се нареждат сред имената, за които странстването сред мрачните кътчета на човешката природа  е нещо очарователно.

Първончално стартирайки с траш метъл звучене и експериментирайки известно време в търсене на своята същност, след 2012-та година бандата изцяло се потопява в блек метъл мрака и издава редица албуми с новото си и далеч по-зряло амплоа, все така запазвайки афинитета си към докосващата поезия и добре обмислените композиции, провокиращи вглъбеност и реене из далечни пространства.

„De verboden diepte I: Veldslag op de rand van de wereld“ е четвъртият дългосвирещ албум на групата, като на обложката можем да видим картина на Ronarg (Bloedmaan, Antzaat, Ars Veneficium), идеално пасваща на концепцията на албума, а именно – апокалиптичната битка на края на света, в която ставаме свидетели на спускането на човека в космическата бездна. „De verboden diepte I: Veldslag op de rand van de wereld“ е творба за забранените дълбини – вечната празнота, извън времето и външната форма.

И макар да се състои от само четири парчета, всяко едно от тях е продължителна епическа поема за мрака, спуснал се над света и човешкия ум, за вътрешния бунт и древната енергия преди християнството и познанието, което е съществувало много отпреди човешкият вид да се появи и бързо да замени познанието с криворазбрани идеали.

В първите секунди на „Dood van de wachters“ („Смъртта на наблюдателите“) ни посреща студен атмосферен инструментал с традиционни блек метъл бластове, осезаем бас и сурови вокали, като изненадващо към него скоро след това се появява звук на трумпет с по-нетрадиционни барабани, последван от емоционално заредени и измъчени чисти вокали, които умело вдъхват живот на поемата за бягство в търсене на Дълбочината. В парчето се редуват различни атмосфери, като слушателят преминава през опустошителна суровост към по-спокойни и меки атмосфери, през отчаяни викове и тежки вокали до атмосферни пасажи с трумпет или китарни сола, които придават нестандартно и свежо усещане.

В следващите три парчета композиционният похват с изненади в динамиката се запазва, като слушателят става свидетел както на още по-интензивни и сурови части , така и на кратки траш препратки, на хорови песнопения, ефирни гласове и съвсем епични и величествени атмосфери, на спокойни пасажи с красиви сола и емоционални вихрушки. Всичко това прави творбата въздействаща и интересна за проследяване, като можете да я съпреживеете като едно представление, разказващо за завръщането към изначалните дълбини.

„De verboden diepte I: Veldslag op de rand van de wereld“ е нетрадиционен блек метъл албум, който съчетава в себе си редица различни елементи и може да се окаже приятна изненада за по-широкосроените почитатели на жанра. Атмосферата и цялата вложена енергия в записа определено си заслужават да бъдат преживяни и пренасят в красива и динамична  епична история, в която ще ви е интересно да се впуснете.

 

Последвайте премиерата на албума тази вечер:

 

 


Албум: „De verboden diepte I: Veldslag op de rand van de wereld“
Изпълнител: DYSTOPIA
Дата на издаване: 26.04.2024
Лейбъл: Immortal Frost Productions
Линк за поръчка: https://bit.ly/3Oz0rAD.

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.