THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

BLAZE OF PERDITION : „Upharsin“

BLAZE OF PERDITION : „Upharsin“
BG1 от 2

Блек метълът и Полша си пасват идеално като силно черно кафе и шоколадова бисквитка, като някои от бандите в короната на локалния ъндърграунд  през годините  се отличиха особено с необикновения си заряд.
Една от тези групи е именно Blaze of Perdition, която поради редици причини се нарежда сред най-откровените и истински артистични начинания в пространството по мое мнение. Не искам да прозвучи преувеличено, но блек метъл феновете, които следят сцената отблизо знаят, че  когато зазвучат вокалите на Sonneillon, и стените се вслушват и попиват звука от мъчителните опустошителни тонове.

Албумът „Upharsin“ е шестият дългосвирещ албум на групата, като за разлика от предишното заглавие „The Harrowing of Hearts“, в настоящата творба музикантите споделят с всички нас една в пъти по-мрачна, философска и тежка атмосфера. По-романтичните и одухотворени препратки от предишното заглавие са категорично вън от играта, като на преден план е изцяло погледът към гибелта на човечеството  – червената нишка  преминава през целия албум, доставяйки прогарящ от емоции опус.

Песните са написани изцяло на полски, като самото заглавие веднага приковава вниманието.
Идва от фразата „mene, tekel,upharsin“ от старите библейски текстове. Това според въпросните  източници са арамейски думи, изписани на стената от „божията ръка“ по време на празник, организиран от цар Валтасар. Думите се тълкуват като „преброен, претеглен, разделен“ и са знак на осъдително послание срещу царя и неговото царство. Пиршеството на Валтасар е възприето като акт на високомерие и предизвикателство срещу „бог“. Вавилонците пиели от свещените храмови съдове, което се смятало за тежко светотатство. Това накарало „бог“ драматично да се намеси и да осъди управлението на Валтасар с надписа на стената, предвещаващ неговата воля.
Oбложката от Kontamination Design съвсем добре представя тегнещата като прокоба тема на  албума и представената в него угнетена атмосфера.

И може да си мислите, че  ви е ясно какво можете да очаквате в албума, но още с началните мелодии на „W kwiecie rozłamu“ и хрупкавите изкривени вокали, ще бъдете изненадани и въвлечени насред плодотворен хабитат от хипнотизиращи рифове, плавни ритмични барабани, тежки по-приглушени от обикновено зверски вокални призиви, които достигат до кулминации със спираща дъха интензитет и емоционален заряд. Истинско, чисто изкуство. Такова, което те поглъща изцяло, въвлечен си в неговия свят и всяка нота ти служи като гравитационна сила, притегляща те обратно към суровостта на „Upharsin“.
В този ритъм пред нас се разкрива жестоката реалност на участта на света и хората – на нашето самоунищожение като вид и робската природа, опитомена от мнозина през годините. Записаната на стената прокоба се разлиства пред слушателя, разкривайки поетапно „посланието“ си, хвърлящо светлина вътрху някои от низшите манифестации на човешката природа и нуждата от насилие  и конфликти, която изпитват част от хората, породена от липса на познаване и приемане на сенчестите аспекти от собствената им душевност. Презрението и отращението към тях са изпълнени по брилянтен начин.

В следващите четири парчета от албума ни преследват все по-дълбинни послания, затягащи с увереност примката около крехките ни вратове. Едновременно тежки и с извираща красива меланхолия, всяко от тях звучи като призрачен яростен зов, излизащ от забравена крипта, дошъл да сподели своите предсказания от отвъдното. Екслплозивни моменти ще ви приковават тук и там, като например дългите криптични стенания на Sonneillon в „Przez rany“ или жестокото китарно соло в песента „Młot, miecz i bat“, поставящо финала на албума.

Изключително суров, яростен и мощен, звукът на „Upharsin“ ви подлага на кръстосан огън със своята пламенна енергия, директни философски послания  и завладяващи мелодии. „Upharsin“ е от онези албуми, които ще те обгърнат в емоция и може би ще те накарат да се замислиш. За някои от нас този албум ще е сякаш идващ от дълбините на собствените ни умове и ще бъде усетен като освобождаващ синхрон, а за други ще е просто дяволски добре изсвирен полски блек метъл. И в двата случая, времето ще си е струвало.

 

„Kto stanął na szali i zbyt lekki jest,
za grzechy odpowie nim nastanie dzień.
Słońce w zenicie, korona na dnie
i wyschnięta krew. To tutaj blaknie cień.
Spacer po linie. Ze skraju na skraj.

 

 Чуйте албума по-долу:


Банда: BLAZE OF PERDITION
Албум: „Upharsin“
Дата на издаване: 19-ти април
Лейбъл: Metal Blade Records
Линк за поръчка: https://www.metalblade.com/blazeofperdition

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
29 дни 🔥

Наистина страхотна банда и най-важното е,че е далеч от комерса който го има при други банди.Пък били и те блек метъл…
Откровени и Магически както „танца“ ритуал на нестинарка…
И ето моята стара дилема и драма…Защо в Полша,Гърция,Чехия…Че дори Румъния и Украйна се РОДИХА банди които са КУЛТ и имат стабилна фен база в целият свят.И то от всички стилове и проявления на метъл музиката…Докато в България за съжаление има доста банди но които все си остават на локално ниво…Ние също имаме брутални актове но все нещо липсва…
Причините ги знаем всички…Поне тези които са „навътре“ в сцената…
ЧЕСТИТИ БУКВИ!!!

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.