THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

SARKE : „Endo Feight“

SARKE : „Endo Feight“
BG1 от 2

Когато говорим за норвежката сцена, веднага в съзнанието изплуват някои специфични групи, завладяли северняшките ширини със своята идентичност. Една от тях е блек/траш метъл бандата SARKE, която още при създаването си даде силни заявки за култов статус, събирайки под своя банер не едно и две вдъхновяващи лица от норвежката сцена, доставящи старошколски и „хрупкав“ звук.

„Endo Feight“ е осмият дългосвирещ албум на музикантите, като самото заглавие би могло да се интерпретира като „вътрешна борба“. Вслушвайки се в текстовете, това е и основната тема в самия албум – вътрешната борба между светлина и мрак, справянето със собствените сенки и страхове. С подобна тема, човек би си помислил, че албумът ще е тотално посичащ, ще има моменти на отчаяние или Sarke ще издивеят в неподозирани посоки, но случаят не е точно такъв.

В заглавието е акцентирано повече върху клавирите на Anders Hunstad, като самата му атмосфера както благодарение на тяхната мелодия, така и на по-специфичните китарни изпълнения, се движи по-плавно и ефирно от тази в предишните записи. Тези по-леки сегменти са комбинирани с по-тежки траш и блек метъл моменти и някои изненади (звука на духови инструменти, например), като крайният резултат е енергичен опус, в който ще чуете всичко традиционно за Sarke – вокалите на Nocturno Culto са все така изразителни и зарибяващи, басът и барабаните на Sarke се разливат върху целия албум и на места удрят като стомана, а рифовете на Steinar Gundersen пристигат като котва в
морето, но цялата музика е поднесена по един по-лек от обикновено начин, сякаш с намерението да позволи акцент върху самите тежки послания на текстовете, които засягат редица сенчести аспекти от човешката душа.

Някои от парчетата са по-атмосферични, като в същото време съдържат в себе си огромна доза от призивите на Culto и посичащия натрапчив бас на Sarke („Death Construction“, „Abyssal Echoes“), други пристигат с по-бавен ефирен и едва доловим тежък инструментал („Lost“, „I Destroyed The Cosmos“, „Macabre Embrace“), а трети са по-агресивни и носят повече от традиционната бърза, прогнила и сурова атмосфера на Sarke („Old Town Sinner“, „In Total Allegiance“, „Phantom Recluse“).

В рамките на около тридесет и седем минути, SARKE избутват границите на онова, което се очаква от тях и присъщите им жанровите характеристики, като завършват албума с клавирни включвания, наподобяващи бавни удари на камбана и ембиънт шумове на буреносен дъжд и давещо се във водата гърло. От най – ефирните елементи до някои от най-тежките, в „Endo Feight“ ще чуете обаятелните мелодии, изковани от майсторските ръце на опитните музиканти, като на места дори е възможно да откриете и джаз елементи, придаващи плавност и по-задимена атмосфера на записа.

„Endo Feight“ е вдъхновен албум. Музикантите боравят с арсенала си умело, като успяват да извадят пред света пореден опус, който улавя автентичността на групата, но и добавя свои цветове към богатата им на палитри дискография.

 

 

 

Чуйте сингъла „Phantom Recluse“ по-долу:

 


Банда: SARKE
Албум: „Endo Feight“
Дата на издаване: 21.06.2024
Лейбъл: Soulseller Records
Линк: http://www.soulsellerrecords.com

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.