THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

SETH : „La France des Maudits“

SETH : „La France des Maudits“
BG1 от 2

Разположено на бреговете на река Гарона, френското градче Бордо крие и други ценни  съкровища освен едноименното вино. Качествените блек метъл актове са една от изненадите, които пристигат именно от тези спокойни на пръв поглед територии, като едно име се отличава през годините чрез своя усет за злокобни рифове и завладяващи богохулни теми – SETH. Мрачни вестители, разпознаваеми със своите традиционни френски похвати и норвежки студени препратки, но и без задръжки от експерименти,  музикантите поднасят над двадесет години взривяващ материал, поддържащ кладата в лагера им неуморно и с истинска жар.

Предстоящият да излезе през юли дългосвирещ албум на групата  „La France des Maudits“ е с малко по-различна тема от обикновено. В него става дума за френската революция и за жертвите на религиозното потисничество. Според думите им, творбата е  химн  за онези, които се издигат от руините – за непоколебимите, вечните бунтовници. Разказ за безмилостна ярост, призоваващ духа на бунта, освобождението и неподчинението срещу всякакъв вид потисничество.
Текстовете са по традиция изцяло на френски език, което придава още повече автентичност и носи добре познатите френска злоба и мощна изразителност, трудни за пресъздаване от други националности, като смея да твърдя – сами по себе си текстовете са забележителност в творбата и заслужават подходящо внимание, когато си пуснете диска.
Пред нас стоят девет  химна на съпротивата, които отразяват виковете на една нова епоха, която не иска да коленичи пред божественото разложение.
Неслучайно музикантите са избрали датата 14-ти юли за издаване на албума –  на тази дата се чества Денят на Бастилията – национален празник на Франция, още наричан „Празник на федерацията“.

Ехото на танцуващи погубени души обгръща слуха в началото на „Paris des Maléfices“ – първата песен от албума, скоро заменено от бърз традиционен блек метъл инструментал и добре познатите и обичани изразителни вокали на Saint Vincent, като в инструментала проблясват средновековни сегменти и мелодични елементи, напомнящи за отминали времена. Групата успява умело да ни пренесе в епохата на френската революция, като за целите си използва редица промени в динамиката и  рисува чрез музиката истински завладяваща атмосфера, която още в самото начало ще ви сграбчи в силна хватка.

В следващите парчета се запазва тази тенденция с лавиране измежду побъркана извираща яростна енергия  и ефирност, като SETH внасят интересни елементи във всяка една от песните, които придърпват вниманието към себе си. От акустичните мелодии и барабаните, напомнящи боен химн в допълнение на по-ниското шаманско пеене в интрото на „Dans le Cœur un Poignard“, през изцяло инструменталната акустична ефирна песен „Marianne“, до дамските призрачни хорове в „Le Vin du Condamné“ и кинематографичните сегменти като изразителните викове в комбинация със синтовете в  „Ivre du Sang des Saints“.

„La France des Maudits“ е блек метъл албум за прокълнатите и бунтуващите се души. Въвежда слушателя в опасна територия, в която мелодиите са както сурови и пронизващи, така и са пришити с фолклорно звучене и звукови картини от отминали времена. При пускането на албума не просто започвате да слушате музика – пред вас се разкрива интригуваща история с различна динамика и използвани похвати. За 20 години SETH успяват да демонстрират чудовищен усет в композициите си  и „La France des Maudits“ е поредна доза от тяхното музикално майсторство и свойство да потапят изцяло в буреносната си и мелодична атмосфера.

 

„Lucifer! Détruis les!
Car est venue notre Heure!

Plus jamais à genoux,
Que hurle notre fronde!
Le Diable est avec nous
Tous, Marchons sur le monde!“

 

 

Можете да си припомните вече разкритите парчета от албума:


Албум: „La France des Maudits“
Банда: SETH
Дата на издаване: 14-ти юли, 2024-та година
Лейбъл: Season of Mist
Линк: https://orcd.co/sethlafrancesdesmaudits

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.