THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

LIMBONIC ART: „Opus Daemoniacal“

LIMBONIC ART: „Opus Daemoniacal“
BG1 от 2

Симфоничният блек метъл е специфично разклонение на жанра, което не всеки може да овладее и представи по достатъчно креативен и добър начин. През годините съм слушала стотици албуми от почти всяка точка на планетата, но винаги един ме е притеглял като магнит – класиката на норвежците Limbonic Art от 1996-та, „Moon in the Scorpio“. Песента със същото име е химн за почти всяко новолуние и пълнолуние, като силата на атмосферите, които Limbonic Art обрисува, винаги е била като излизаща от древни и отдавна забравени светове, готова да разгърне въображението по невъобразими начини.

И макар от отдавна да действа под формата на самостоятелен проект, музикалното отроче на Daemon все така настървено търси и дебне като хищник в мрака за нови владения сред непознати измерения, като сърцето на Limbonic Art така и не се променя съществено през годините, дори и да има известни изменения в продукцията и самото звучене, предимно при употребата на симфонични елементи.

Деветият дългосвирещ албум на Limbonic Art ще излезе на 28-ми юни чрез лейбъла Kyrck Productions & Armour. И там, където последният дългосвирещ албум на проекта „Spectre Abysm“ от 2017-та година ми се стори някак стерилен и не успя да ме грабне изцяло, наследникът му „Opus Daemoniacal“ изригва и впечатлява. В творбата има много повече симфонични елементи и запомнящи се мелодии, вокалите ми се струват по-старошколски и озверяли, като са миксирани идеално за моя вкус с инструментала и звучат като рева на дракон, току що освободен от тежки окови.

Интензивност, класическа мелодичност и сурова енергия са може би ключовите думи за новия албум на Limbonic Art, като някои от парчетата в албума правят препратки към едни от най- славните времена на проекта. Особено що се касае до песни като „Deify Thy Master“, в която атмосферата е покъртително величествена – вълни от хорове, масивна стена от тежък инструментал и симфония, заобиколени от настървени вокали. Слушайки тази песен, просто потъваш в изкуството и даваш път на мисловните картини да се излеят една след друга. Потънал в  това вдъхновение, албумът предлага седем демонични химна, изпълнени с трескави рифове, енергични и остри призиви, внушителни симфонични атмосфери и примамващ воал от мистицизъм, придърпващи в една обща хватка към мрачни приказни пространства.

Не по-малко впечатляваща е и песента „I Am Your Demon“, която звучи като демонично обсебване в реално време. Това е може би песента, в която вокалите на Vidar „Daemon“ Jensen са най- емоционално заредени и преживяното компенсира  добре  лекото раздразнение от  по-натрапчивите програмирани барабани.
В рамките на около петдесесет минути ще имате възможността да се потопите в типичната за Limbonic Art атмосфера, като записът е продуциран малко по-различно и сякаш носи по-сурово изживяване отпреди.

Люспите на дракона проблясват на лунна светлина и Limbonic Art с възхита потегля на крилете му към непознатите и привлекателни дебри на дяволското изкуство. Мрачен, мистериозен и с грандиозен замах, „Opus Daemoniacal“ се извисява гордо като поредно бижу в дискографията на норвежката легенда, в което ще се изгубите неусетно, с желание за още съновидения.

 

 


Албум: „Opus Daemoniacal“
Банда: Limbonic Art
Дата на издаване: 28-ми юни, 2024-та
Лейбъл: Kyrck Productions & Armour
Линк за поръчка: http://lnk.spkr.media/limbonic-art-opus

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.