THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

PERCHTA : „D’Muata“

PERCHTA : „D’Muata“
BG1 от 2

Австрийската банда Perchta ме впечатли особено, когато се появи на небосклона на Prophecy Productions през 2020-та година с дебютния си албум „Ufång“. Проектът излъчваше неповторима древна енергия и страст, комбинирайки блек метъл и фолклор по начин, който не бях чувала до момента точно в такъв вид и съвсем естествено успя да ме пренесе в измеренията на страховитата езическа богиня Perchta, странстваща из Алпите. Концептуален до голяма степен, също така и с високо ниво на театралност, емоционална зареденост и технически умения, групата създава магически видения, които притеглят ума и сетивата еднакво добре към музиката.

„D’Muata“ е вторият дългосвирещ албум на Perchta, който ще бъде издаден след броени дни. Албумът бележи и първата творба на разширения през 2022-ра година състав на групата – основните членове са вече не само Walscher Fabio D’Amore и Frau Percht , но и още четирима музиканти – Håscht (барабани), Loda (водещи китари), Gsell (ритъм китари) и Christian Höll (цимбал с чук).Музикантите познавате и от други банди в ъндърграунд сцената, като чрез PERCHTA и „D’Muata“ , те помагат на древните сили да придобият плът и разкриват пред нас мрачен и обаятелен манифест на женствеността.

„D’Muata“, в превод „Майката“, поставя фокуса върху размножаването, раждането, подхранването на живота и майчинството, без да свежда жените единствено до този аспект. Такива теми като женската сексуалност, стигмата на менструацията, загубата на дете, насилието срещу жени и дори убийството на жени, също са изследвани – и също персонифицирани като мрачни древни алпийски фолклорни фигури.

Нежни мелодии дават началото на албума в песента „Vom Verlånga“. Дълбоко тананикане се разпростира в пространството, като те пренася в мечтателна атмосфера, скоро последвано от тежките зловещи вокали на Frau Percht, прекъснати от изчистени напеви, репрезентиращи апийския фолклор. Рок и фолклор се редуват с блек метъл атмосфера, като лично за мен мелодиите са запомнящи се и разпознаваеми. Не разбирам алпийския австрийски диалект, на който е написана песента, макар и да мога да направя някои връзки с немския език, но емоционалният заряд компенсира това и оставя трайна следа в съзнанието по време на записа.

В рамките на общо девет парчета, PERCHTA ни пренасят през динамични зувкови фолклорни разкази, като всеки един от тях се характеризира с кинематографска атмосфера и вглъбяващи музикални похвати. В „D’Muata“ присъстват както изцяло спокойни песни с ефирен фолклорен инструментал и реч („Heiliges Bluat“), така и красиви симбиози от фоклор и атмосферен блек метъл ( „Vom Verlånga“, „Hebamm“, „D’Muata“).  В някои ще чуете и повече прогресивни и мелодични блек метъл елементи („Mei Dianä Mei Bua“).
Акцентът в заглавието са определено различните традиционни инструменти като цимбал, гайда и различните по вид перкусии, както и фолклорния акцент във вокалите на Frau Percht, който създава уникално усещане по време на цялото продължение на албума. Иска ми се да имаше малко повече моменти с  тежки вокали и балансът между блек метъл и фолклор да бе малко по-усъвършенстван, но  в общи линии именно в такъв вид записът предоставя автентично изживяване, което трудно ще откриете  на друго място.

Отдадени на традицията, PERCHTA  ни водят към студените алпийски гори и завладяват сетивата с фоклорна атмосфера, пренасяща ни назад във времето, в ерата на вече отдавна забравени богове и причудливи създания. „D’Muata“ е многопластов албум, в който ще чуете както тежки вокални призиви, така и ритуална реч и изчистено пеене. Ще чуете различни видове блек метъл мелодии, заобиколени  от интересни  традиционни инструменти и ембиънт шумове.  Творбата ще ви пренесе изцяло в атмосферата на Perchta – древна, могъща, зловеща, но и същевременно с това ефирна и просветляваща. С други думи – този албум е до голяма степен именно музикален образ на изначалната женска природа,  в най-стар и истински смисъл. Вещицата е тук и е готова да ви омагьоса със своите ритуали. Да се опитваш да се отърсиш от нейния зов е безсмислено.

 

 


Албум: „D’Muata“
Банда: Perchta
Дата на издаване: 14-ти юни, 2024-та година
Лейбъл: Prophecy Productions
Линк за поръчка: http://lnk.spkr.media/perchta-dmuata

 

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
12 дни 🔥

Да си кажа честно такива банди и творци ми въздействат много мечтателно и ме връхлитат спомени от моето съзряване като човек и личност.При тези артисти има не само музика но и философия,мистицизъм,езичество,тайнство…Като изкривено отражение във водите дълбоки,като все едно ръката на съдбата ще те грабне и завлече в дълбините на кладенеца в който царува първородният дух на забравата…
Диаманти и Съзерцания вплетени в духовният възел на сътворението…Виждам и Чувам онези гарвани предвождащи смъртта…тази смърт която освобождава и преражда…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.