THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Tenhi представят сингъла „Elokuun Linnut“

Tenhi представят сингъла „Elokuun Linnut“

Финландската неофолк/даркфолк група Tenhi разкри нов  сингъл от предстоящия си шести дългосвирещ албум, „Valkama“.
Студийното заглавие ще бъде издадено на 9-ти юни чрез лейбъла Prophecy Productions , като предварителните поръчки вече са стартирани на следния адрес: https://bit.ly/42bbbKC .
Албумът е записан , смесен и мастериран от Tyko Saarikko, Ilmari Issakainen и Tuukka Tolvanen в UTUstudio, като допълнителен мастеринг е осъществен от  Markus Stock в неговото Klangschmiede Studio E  през изминалата година.
Обложката е творба на Tyko Saarikko.

Когато нощта падне върху субарктическите пейзажи на Земята на хилядите езера, в здрача на гори и блата, воалите между нашата реалност и отвъдното изтъняват. Точно в тези моменти истории като „приказката, която никога не е била” се изливат плавно в текстовете и музиката на TENHI.
В своя шести албум „Valkama“, който се превежда като „пристанище“ или „подслон“, наред с други значения, финландците първоначално започват разказ за мрачно пътешествие, замислено като приказка за горящо, разкъсвано от война село и преминаването през тъмните води към острова на мъртвите.

Във финландския фолклор островът се нарича Verisurma („мястото за онези, които са претърпяли смърт чрез кръвопролитие“), където живеят онези, покосени във война или убити с острие и които проливат кръвта си на брега му завинаги.
И все пак, през десетте години, през които TENHI работят по албума, нашата реалност също започна да кърви заедно с тази в отвъдния свят, със собствените си ужаси и войни. Година след година музикантите усещат как историята им става все по-реална, докато не се стига до момента, в който групата решава да промени курса на албума.

Въпреки че ехото от оригинално замислената творба все още се чува във финалната музика в заглавието и се вижда в обложката, албумът в настоящия си вид  изглежда по-хармоничен и успокояващ, дори по-ярък.
TENHI едва ли биха избрали по-подходящо име на групата… Тази стара финландска дума означава човек, който е „старейшина“ или „шаман“. И докато шаманите на древните номадски финландци са пазителите, но също така и посредниците между техните общности и света на духовете, TENHI са музикалният еквивалент на лиминална сила между мрачния фолк, фолк рока и дори достигането до наелектризирания метъл свят.

Tenhi са създадени през 1996 година от китариста и вокалист Tyko Saarikko. Няколко години по-късно се присъединява Ilmari Issakainen и двамата оформят креативното ядро на проекта. След самостоятелното издаване на демото „Kertomuksia“ (1997) и мини албума „Hallavedet“ (1998), финландците незабавно привличат погледите с дебюта си „Kauan“, излязъл през 1999 година. Музикантите започват новото хилядолетия с още един мини албум, озаглавен „Airut:Ciwi“ (2000), последван от поредица от пълноформатни записи – от „Väre“ (2002) през „Maaäet“ (2006) и от „Airut:Aamujen“ (2006) към „Saivo“ (2011).

С всеки нов албум финландците успяват да привлекат към себе си отдадени последователи, които идват от различни музикални посоки. От самото начало TENHI комбинират акустични инструменти и традиционно фолклорно настроение със структури, базирани на съвременната рок музика. Докато предишният им пълнометражен албум  „Saivo“ се накланяше повече към ембиент стила и усещането за панорамен саундтрак, „Valkama“ се връща към по-ориентиран към песента подход – въпреки че парчетата запазват своя  епичен и криволичещ формат.

„Valkama“ идва с характерния финландски копнеж и меланхолия, но въпреки ясно доловимия си мрак, TENHI предлагат музикален изход от ужасите на съвременния свят. В здрачния свят на Севера , „Valkama“ е сребърната линия на хоризонта, обещаваща подслон и мир.

 

Съдържание:

1.Saattue
2.Kesävihanta
3.Valkama
4.Rintamaan
5.Rannankukka
6.Laineinen
7.Hele
8.Ulapoi
9.Elokuun linnut
10.Sydämes on tiel
11.Veden elein
12.Aina sininen aina

 

Бонус парчета в артбук версията на албума:
01. Veresi säe
02. Vuoteen
03. Verna

 

 

 

Премиерният сингъл, „Elokuun Linnut“:

 

Състав на Tenhi:
Tyko Saarikko: вокали, китара, орган и пиано
Ilmari Issakainen: китара, пиано, барабани, бас и  беквокали
Tuukka Tolvanen: беквокали
Inka Eerola: цигулка
Janina Lehto: флейта и беквокали
Jaakko Hilppö: беквокали

Гост – изпълнители в албума:
Miika Vuoristo: виола в „Ulapoi“
Jussi Lehtinen: беквокали в „Ulapoi“
Paula Rantamäki: беквокали в „Kesävihanta“ и „Aina Sininen Аina“

 

 

Полезни връзки:
Facebook
Spotify

 

 

 

Можете да си припомните ревюто на албума ТУК.

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.