THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Mānbryne: „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“

Mānbryne: „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“
BG1 от 2

Mānbryne, макар и сравнително нова група, бързо се превърна в  синоним на първичност и дълбочина, като в музиката си освен с традиционните корени  на полската блек метъл сцена, музикантите  се отличават с мълниеносен нихилизъм и злоба, представени по изключително интелигентен и запленяващ начин.

 

Трябва да призная – бях нетърпелива около пристигането на албума и преслушването на  втората творба на групата, защото първата им (можете да си припомните нейното ревю тук), веднага ме грабна със своята неподправеност и автентичност. И с това нетърпение, естествено, го имаше и напрежението от това, че би било изключително трудно да бъде задмината творба като „Heilsweg: O udr​ę​ce cia​ł​a i tu​ł​aczce duszy“, която буквално премина през мен като някакъв ураган – и до днес помня повечето рифове и ключови моменти в записа. Онзи трепет какво ново е включено  и може да бъде чуто, определено бе засилен.

 

По традиция, подобно на първия албум, „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“ започва с кинематографична препратка – този път женски плач, заобиколен от средновековни синтове, преминаващи в бързи ритмични китари,  диво пулсиращи барабани и яростни вокали. Изненада за мен са красивите тъмнични синтове в началото и впоследствие в някои други елементи на песента , които контрастират с иначе невероятно нажежената емоционално песен с традиционните вокали на S., които още тук, в първата песен „Piach i niepamięć“ , са на възможно най-бруталното ниво на музиканта и носят експресия, която блъска съзнанието и го притиска до стената.

 

В „Suma wszystkich strat“ , следващото парче от албума, се случват редица магични моменти, като особено епично е преплитането на спокойните и меланхолични синтове на Renz с раздирателните  вокали, ефирните ангелогласни напеви,  студеното тремоло и бързи барабани, които създават една не просто очарователна, а изцяло потапяща атмосфера… И когато всичко това  преминава  в акустичното китарно изпълнение на Wyrd, отстъпващо за финал място отново на слоеве забързани струнни инструменти и зловещи вокали – преплитащи се реч и високи призиви, обрисуваната цялостна музикална картина е силно въздействаща и носеща още по-осезаемия почерк на Mānbryne.

 

Едно е сигурно. Каквото и да очаквате от групата на база предния албум – ще бъдете изненадани. „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“ определено продължава започнатото в „Heilsweg: O udr​ę​ce cia​ł​a i tu​ł​aczce duszy“ и носи същата решителност и първичност на групата, но тук са вложени по-различни допълващи акценти, които освен страстния и висококачествен блек метъл и яростта, присъщи  на групата,тук носят отново от онази мрачна меланхолия и вълнение по нов и интензивен начин, като обследваните теми в заглавието до голяма степен се припокриват и засягат темите за  човешката природа и нейната връзка с божественото, бунтът на реалността отвътре и отвън, за съмненията, за смъртта и за всички онези моменти в живота, в които вярата виси на косъм. Меланхоличен и суров  нихилизъм в красива и чиста форма.

 

И макар сърцевината да носи същия пламък, аранжиментите на песните са допълнени с повече детайли, добавени са синтезатори – в предния албум имаше силен китарен ефект, който се забиваше в съзнанието още в първата песен, който тук е заменен именно със синтовете и акустичните китари, прибавящи нужната ефирност за баланс на тежестта на емоционалния заряд , предизвикан от огнедишащото кълбо от енергия S. и останалите музиканти. Не смятах, че е възможно, но в „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“ вокалистът звучи още по-дълбоко от обикновено и добавя нови нюанси към вокалната си експресия, което носи още по-пълни звукови картини в различните части от албума.

 

В рамките на около 40 минути продължителност, заглавието представя шест парчета суров и в същото време меланхоличен и ефирен блек метъл със специфичния почерк на Mānbryne, от който струят откровеност и първична задушаваща енергия, преплетени с нихилистични послания и текстове, които много от нас биха усетили като „свои“.

 

Един поглед и върху синхронизиращата с посланията в албума обложка от Snail Trail и Kontamination Design, изобразяваща пропукан трон с положени скиптър и корона, обрасъл с бръшлян и сновящи по ъглите му мишки,   е достатъчен, за да вникнете в безнадеждността и пустотата , обрисувани в парчетата и емоцията, която предстои да ви бъде разкрита по вледеняващ начин.

 

В музиката си Mānbryne имат способността да преплетат философията и огромна част от ярките и тежки емоции на човешкото същество в едно цяло, като в същото време това се усеща като прегръдка. В случай, че искате да се докоснете до нещо чисто и първично от музикалния подземен свят, в което липсват всякакви  превзетости, то „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“ ще ви пренесе наистина надълбоко в своята откровена експресия, изненадвайки ви с многобройни въздействащи елементи, които да оставят своя отпечатък у вас след последния акорд.

 

Оценка: 10/10

 

 

Любима песен :  „Suma wszystkich strat“

 

Можете да чуете една от песните, включени в заглавието към момента – отварящото парче „Piach i niepamięć“:

 


 

Банда: Mānbryne
Албум: „Interregnum: O próbie wiary i jarzmie zwątpienia“
Дата на издаване: 13.10.2023
Лейбъл: Terratur Possessions | Malignant Voices
Предварителните поръчки ще стартират скоро на следния адрес: https://bit.ly/3ZqYev0.

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.