THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Funeral Fullmoon § Nocturnal Prayer: „Disciples of the Moonlight Worship“

Funeral Fullmoon § Nocturnal Prayer: „Disciples of the Moonlight Worship“
BG1 от 2

Студените и меланхолични звукови пейзажи в блек метъла категорично са абсолютна магия, а когато идват от култови сцени като чилийската и канадската, при това в едно общо заглавие, преживяването граничи със странстване из тъмните гори под лунна светлина, заобиколен от всички току що разбудили се от сън нощни създания.

С това казано, две огромни ъндърграунд сили – чилийският блек метъл проект Funeral Fullmoon и канадският Nocturnal Prayer обединиха първичното си почитание към магията и нощта в общото сплит заглавие „Disciples of the Moonlight Worship“.
В него Funeral Fullmoon изпълнява четири, а Nocturnal Prayer – три парчета, посветени изцяло на тайните на мрака и вълшебството на нощта, като макар и да се усеща различния подход към писането на песни на отделните формации, заглавието се усеща като едно неразривно цяло и представя на слушателя силни и преследващи мелодии.

Пускайки  албума, започва да звучи „The Gates of Majestic Darkness“ на Funeral Fullmoon. Красиви ледени рифове и гръмотевици се разнасят из пространството, последвани от автентичния рязък преследващ вокал на Magister Nihilfer Vendetta 218. Lo-fi атмосферата на заглавието, органичните барабани и високите писъци директно хващат ухото, заиграват се със съзнанието и те пренасят из зимна нощ в гората. Изцяло в духа на 90-те, песента задава тона на магията, която предстои да чуем в „Disciples of the Moonlight Worship“.

Останалите три парчета на чилийците по нищо не отстъпват на първото, освен може би по продължителност, и следвайки вече поставената основа от бързи студени рифове, злобни вокали и първична енергия, преминават на един дъх и те оставят с нощните миражи. В края Funeral Fullmoon представят и кавър на песента „Lord of the Storms“ на Emperor, който е изпълнен наистина завладяващо и автентично.

След покоряващата страна на Funeral Fullmoon, пристигат зловещите заклинания на Nocturnal Prayer.
Докато барабаните и китарите атакуват слуха на преден план, във фона се реят приглушените писъци на Murder, които носят специфичен заряд още в първата песен „Grand Celestial Summoning“.
Освен разпознаваемите си вокали, музикантът използва различни китарни техники, като не се ограничава с тремоло и се заиграва с по-игриви на места рифове, което напомня рязко на изпълненията на редица изпълнители от началото на създаването на жанра.
Сурово звучащи и непоколебими откъм бързина и зверски темперамент, трите песни на Nocturnal Prayer са агресивни и изцяло залагат на обсебващата енергия , в контраст с по-осезаемата меланхолия от първите парчета в сплит заглавието на Funeral Fullmoon.
В края на музикалното си пътешествие Nocturnal Prayer представя кавър на песента „My Kingdom of Darkness“ на Satanic Warmaster – особено подходящ край на подчиняващите мелодии.

„Disciples of the Moonlight Worship“ е ефирен, меланхоличен и на моменти изцяло садистичен албум за величието на нощта и тайните, скрити под булото на черния небосвод. Истински и сурови, изпълненията на двете групи ни пренасят в своя бродещ разказ за омагьосаните гори и дебнещите из непрогледните ѝ кътчета гладни зверове…

 

 

 

Оценка: 9/10

 

Банди: Funeral Fullmoon и Nocturnal Prayer
Албум: „Disciples of the Moonlight Worship“
Лейбъл: Inferna Profundus Records
Дата на издаване: 06.11. 2023
Линк за слушане и поръчка: https://bit.ly/3SXDUk0

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.