THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Herfstdood : „Lijdensweg“

Herfstdood : „Lijdensweg“
BG1 от 2

Самостоятелният нидерландски пост-блек метъл проект Herfstdood е от актовете, които създават плътна стена от атмосферни слоеве и включват в себе си не просто добре изсвирен метъл, но и успяват да създадат ефирни звукови пространства, които отнасят слушателя в друго измерение.

Дебютният дългосвирещ албум на Herfstdood носи името „Lijdensweg“ и ще бъде издаден на 10-ти февруари чрез лейбълите SneeuwStorm Produkties (CD и дигитален форматl) и The Shrouded Winter (аудиокасета). И макар първоначално да е замислен като атмосферичен блек метъл запис, впоследствие албумът придобива много други цветове, които водят мултиинструменталиста A. до желания резултат, отличаващ се от традиционния звук на жанра.
Първоначално целият албум е записан под формата на атмосферичен блек метъл запис, като впоследсвие музикантът решава да презапише изцяло албума с подход, който е много по-шугейз в звуково отношение в сравнение с тези по-ранни песни. Докато проектите на A. като Duister Maanlicht въобще не се отдалечават от звука на блек метъла от втората вълна, Herfstdood изследва други пътища, като новото заглавие е вдъхновено от работата на групи като Turnover (“Peripheral Vision”), Whirr и Holy Fawn, както и разбира се – от досегашния почти 20-годишен опит на A. в сферата на блек метъла.

Още с първите секунди в „Alles Wat Uit Onze Handen Is“ слушателят бива обгърнат от безтегловни ефирни рифове, бързо преминаващи в сурови атмосферни китари и бързи барабани, следващи красива мелодия, която успява да се внедри в съзнанието без каквото и да е усилие. Емоционално заредени вокали се включват към мелодичната феерия от звуци, като резултатът е суров и носталгичен запис, пропит с меланхолия. И макар и определено да има атмосферни блек метъл елементи в парчето, ще усетите шугейз замечтаност и структури, а комбинацията от двете е силно въздействаща и вдъхновяваща.
Сходна е и музикалната тема в останалите шест парчета от албума – всяко от тях излъчва спокойствие, примирение, красота. И макар лирическите теми в албума да са провокиращи и да са изпълнени с теми за тежестта на живота (самото заглавие на албума се превежда като „Агония“), самата музика звучи обаятелно и носи усещане за лекота.
Пленителна е самата симбиоза между суровите барабани, вокали и китари с ефирните реверберации и шугейз елементи, създаващи атмосфера на замръзнали под снега горски дъбрави и увлекателни мечти.
С това казано, „Lijdensweg“ е унасящ дебют, пропит със силни атмосферни моменти, сурова инструментална част и несъмнено, с вглъбяващ емоционален заряд, който те кара да се гмурнеш в собствените си мисли. В случай, че търсите музика, чрез която да поемете на разходка из красиви и дълбоки пространства, то това отроче на Herfstdood с лекота ще ви заведе там.

 

 

Засега можете да чуете едно от парчетата в албума, „Alles Wat Uit Onze Handen Is“:

(утре ще бъде наличен и целият албум)

 

 


Албум: „Lijdensweg“
Банда: Herfstdood
Дата на издаване: 10-ти февруари, 2024-та
Лейбъл: SneeuwStorm Produkties и The Shrouded Winter
Линк: https://bit.ly/42BYEAE

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.