THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Чуйте „Celestial Shrine“, дебютният албум на WAIDELOTTE

Чуйте „Celestial Shrine“, дебютният албум на WAIDELOTTE

„Stormy days forge the will,
hard times break steel,
terrible hours harden,
only the time is fading away!“
(‘Lightkeeper’)

 

Украинският новосъздаден екстремен състав WAIDELOTTE представя пълен стрийм на първото си издание, „Celestial Shrine“. Този страстен и обаятелен дебют балансира бурни рифове, завладяващи ритми, плавни басови линии и яростни вокали с трогателно чувство на меланхолия чрез възторжени фолклорни хармонии и използването на местни инструменти, включително дудук, бандура, цимбали и хърди-гърди.

Чуйте заглавието тук:

 

„Celestial Shrine“ се появява на фона на руската агресия срещу Украйна. Използването на фолклорни елементи от WAIDELOTTE служи като емоционална почит към местата, на които членовете на групата държат. Главният композитор Zlat разказва:
„Аз съм чист метълист, но също така и музикален перверзник, ха-ха! Когато става дума за традиционна фолклорна музика – нещо звънти в мен, настръхвам. Така че , когато пиша метъл, също така искам да вложа и от ДНК-то на моите предци в него. Искам да създам тази допълнителна атмосфера, която няма да намерите в други групи. Украинската култура има около 500 000 народни песни, сред които 15 000 от тях са официално в наследството на ЮНЕСКО, без дори да споменавам за  всички  ограничения, с които се сблъскахме що се отнася до  нашите национални музикални инструменти, най-вече от Руската империя и след това от Съветския съюз (особено през 30-те години). Поради тази причина поставяме много бандура, лира (хърди-гърди), цимбали, етническо пеене и други неща в нашия албум. Понякога, ако загубите дома си, предпочитате да запазите своята идентичност, да подкрепите културата си и да я  поддържате жива. Културата създава дом и ние трябва да го съхраним в себе си, където и да  отидем.“

 

Вокалистът Andrii допълва:

„Домът е там, където е сърцето.“ За мен това е преди всичко Херсон и района около града. Израснах там. Пътувах много из региона, откривайки красивите му места: безкрайните поля, безкрайните морски брегове, могъщите степи – свещените земи на древните номадски племена, най-голямата европейска изкуствена гора, хипнотизиращите солени езера, най-големият остров в Черно море и, разбира се, тръстиката на Днепър с нейните езера и малки реки. Всички тези места станаха моят дом. Цялата страна е мой дом  и Одеса също предизвиква подобно усещане, но Херсон е Домът, който мога да означа с главна буква. Бях съкрушен, когато руснаците окупираха региона. Бях още по-съкрушен, когато разбрах, че всички мои свещени места са покрити с мини и няма да мога да ги посетя дълго след деокупацията. Скръбта ми достигна нови висоти, когато руснаците взривиха язовир Нова Каховка, унищожавайки множество естествени местообитания и много къщи (тази, която принадлежи на родителите ми също пострада  от наводнението).

Няколко дни след експлозията седях на брега и наблюдавах островите от тръстика, покривите, дърветата и тоновете боклук, носещи се по крайбрежието. Това бяха малки части от моя Дом: изнасилени, опустошени и наводнени в морето. За щастие разбрах какво означава Домът за мен преди началото на войната и прекарах много време, изследвайки го. Войната обаче ми показа колко много го обичам. Въпреки че руснаците продължават ежедневно да обстрелват моя роден град и да използват свещените места в региона като тренировъчни полигони за своята армия, аз вярвам, че един ден ще мога да се върна в дома си. Никога няма да бъде същото, но ще бъде безопасно и чисто от окупаторите и техните мини, снаряди и останалото им смъртоносно оборудване.“

 

 

 

Открийте всички подробности за албума тук!

„Celestial Shrine“ ще бъде издаден на 29-ти март чрез лейбъла Debemur Morti Productions.
Поръчки на физическите носители са възможни на следния адрес: http://www.debemur-morti.com​

 

 

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.