THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

NIGHT SHALL DRAPE US : „Lunatic Choir“

NIGHT SHALL DRAPE US : „Lunatic Choir“
BG1 от 2

NIGHT SHALL DRAPE US е съвсем нова финландска блек метъл орда, включваща в злокобния си арсенал вокалите на Wraath (Behexen, Beyond Man, Dark Sonority, Darvaza, Fides Inversa, Mare, Ritual Death), музикалните аранжименти и инструментални изпълнения на LRH (Bythos, Horna, Black Death Ritual), вокалите на Spellgoth (Black Death Ritual,Horna), Infection (Behexen, Bythos, Horna) и китарите по време на живите изпълнения  на  по-късно присъединилия се Vexd (Caestus, Lux Morti). Накратко казано  – нова супергрупа от вече утвърдени музиканти, които всички познаваме добре в досегашните им начинания.

И макар и да са ни познати, в дебютния дългосвирещ албум на групата, „Lunatic Choir“, сякаш на светлина излиза една друга страна на горепосочените творци. Тук LRH записва всички китари и барабани, замисля цялата концепция и композициите,  но пълната мощ на бандата се разгръща, когато рамо до ремо с него застават брат му Spellgoth и останалите му съмишленици в разпространението на мрачния звук и всички заедно извикват от ада творба , която преидава плът на  сенчестите визии. Появява се албум,  който е  както хищен и наситен с агресия и мъчение, така и фино замислен, динамичен  и първичен.

Започвайки с интро от ефирни  акустични китарни мелодии, началното парче „Hymn of Rebellion“ бързо преминава в яростен химн с раздвижени китарни мелодии и бързи барабани, заедно с траш рифове и безмилостни вокали от Wraath, оставяйки старошколски послевкус.
В продължението на албума можете да чуете силни традиционни бластове и китари от траш и блек метъл жанровете – нещо, което не е нещо наистина ново под слънцето като звучене, но и според мен ще бъде доста приятно за ухото на повечето блек метъл запалянковци.

И макар да не прави някакво сензационно откритие в самия звук, в албума има неща, които ще ви  направят силно  впечатление. Едно от тях  са красивите сола на LRH – зарибяващи рифове, които се забиват в ума и особено, ако свирите, ще са ви интересни за проследяване (солото в края на „Ashes of Men“, например, и не само). Макар и да е невероятен барабанист, тук музикантът разширява таланта си още повече и това само по себе си е огромна гледка за един музикален фен, който следи работата на музикантите с интерес. Да видиш как един барабанист събира от нулата звездна група и създава сам цели композиции и е зареден с огромен заряд като този на LRH , определено не се случва достатъчно често.
Освен това, къде бихте могли да чуете на едно място вокалите на Spellgoth, Wraath и Infection? Във всяко от парчетата, тримата вокалисти завладяват заедно или поотделно пространството с лунатичните си абсолютно раздиращи вокали, на фона на изкривени и понякога атмосферни рифове, като комбинацията е именно едно лунатично хорово изпълнение, изцяло оправдаващо името на албума.
Всеки музикант вади най-доброто от себе си, изразявайки различна емоция във всяка от песните,отлично обрисувайки смисъла им , като на места звуковото простраснтво е по-изтерзано, с по-безмилостни барабани и траш рифове („Hymn of Rebellion“, „Ashes of Men“, „Dead Eden“) , a в други на преден план се извисява абсолютен лунатичен хор, обгърнат в блек метъл суровост.

Особено зарибяващи са песните, в които цари по-студената, величествена и злокобна атмосфера на албума – финалните „Under the Dead Sky“ и „The Queen of the Red Streams“, които за мен са рубинът в короната на „Lunatic Choir“. В „Under the Dead Sky“ вокалите са абсолютно премазващи, с висок емоционален заряд и лавиращи измежду тотална ярост, божествено величие и ритуалистичен екстаз, а струнните и барбаните допринасят за една тежка и сурова атмосфера, която кара песента да отлети бързо като врабче, подгонено от гладен скален орел.
Infection е невероятен вокалист и в последните две парчета потенциалът му като такъв излиза наяве с пълна сила – от сега ви казвам, не сте го чували досега точно в това му амплоа. Ако някой е слушал някоя от старите му и вече неактивни  банди – Sotajumala, например, знае до каква висота може да стигне като вокалист , но тук… тук Infection изцяло изригва с вокалите си както никога досега в една покъртителна и неподражаема ярост, която кара парчетата да звучат особено автентично и първично, и сякаш изпълват цялото пространство.

За финалната песен „The Queen of the Red Streams“ групата сподели преди известно време:„Преминаваме през артериите на вечни тунели към илюзорния воал на живота и смъртта .Омагьосани от вечния ѝ танц, ние подчиняваме живота си, за да преминем през воала. Тя ще пожъне всичко, което е фалшиво, и ще ни освободи.“ Е… Освен, че замисълът на песента е силно  просветляващ и в същото време носи мрачна и поетична атмосфера, „The Queen of the Red Streams“ е още и един мощен завършек на „Lunatic Choir“ – от мелодични рифове с бласт бийтове, песента преминава през ефирни акустични мелодии само, за да достигне до лунатични вокални призиви и 90-тарски рифове, потъващи накрая рязко в тишината.

Допълвайки и акцентирайки своите ярки таланти, NIGHT SHALL DRAPE US изваждат пред света
мрачен и въздействащ дебютен опус, чийто подивял лунатичен хор е готов да обсеби сетивата ви без усилие със своите намигвания към 90-те, интересната си китарна работа, траш метъл заигравки и изригваща блек метъл енергия, разтопени в жаравата на  осем дебнещи в мрака химна.

 

Можете да чуете част от парчетата в албума по-долу:


Албум: „Lunatic Choir“
Банда: NIGHT SHALL DRAPE US
Дата на издаване: 26.04.2024
Лейбъл: Season of Mist Underground Activists
Линк: https://shop.season-of-mist.com/list/night-shall-drape-us-lunatic-choir

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.