THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

ISENORDAL : „Requiem for Eirênê“

ISENORDAL : „Requiem for Eirênê“
BG1 от 2

ISENORDAL е американски секстет, чиято музика едва ли може да влезе в някакви конкретни стилистични рамки. Въпреки това, независимо дали харесвате блек метъл, дуум метъл или неофолк, дали харесвате по-суровата продукция или по-полираното звучене, творчеството им ще ви омагьоса и ще ви хареса да слушате в унес създадените дълбоки атмосфери, разказващи визуални истории в съзнанието ви.
„Requiem for Eirênê“, третият дългосвирещ албум на ISENORDAL , ще бъде издаден в началото на март чрез лейбъла Prophecy Productions.  В творбата можете да очаквате силно разнообразие и стилови симбиози, които  е много вероятно да не сте чували в подобна форма до момента . В рамките на една песен понякога ще преминете от фюнеръл дуум метъл дълбини с пагубни вокали до неофолк инструментални моменти, гарнирани с извисяващи се блек метъл викове и средновековни синтове, а в следващия момент дамски ефирен глас да се извиси  на фона на мелодичен тежък инструментал като в добрите стари дуум метъл записи от 90-те в стила на старите Draconian или Anathema.  С четирима вокалисти, които преплитат магичните си гласове в различни части на парчетата, всяка песен представлява завладяващ музикален разказ, който потапя в своята уникална атмосфера.
В албума ще срещнете въздействащи, вариращи и интензивни парчета като вглъбяващата „Await Me, Ultima Thule“ , където гласове в духа на Cigarettes After Sex,  James Kelly (Altar of Plagues, WIFE)  и Les Discrets с подкрепа от ефирни дамски беквокали се реят на фона на красиви нео-фолк инструментални елементи, включително виола и клавири. В песента тежестта на парчето прогресира, като към края си избухва в по-забързан метъл инструментал и блек метъл вокали, ивисяващи се редом до заплашителните дуум метъл гроулове и дамски песнопения.
Ще чуете и изцяло изчистени и акустични парчета като „Requiem for Eirênê“, където ефирни дамски вокали се разгръщат и разтапят в лек инструментал, излъчващ чистота и яснота.
Няма да ви липсват и епични и  по-величествени атмосфери, като в „Saturnine Apotheosis“, където класическият инструментал, особено виолата в него, често се намира на преден план.
За своите 55 минути продължителност, разпростиращи се върху пет продължителни парчета, „Requiem for Eirênê“ доставя приказен набор от звуци, стилови сливания и атмосфери, като през цялото време водещи са дълбинните дуум метъл влияния с неофолк елементи, които те обгръщат като тежък воал.
Песните са написани внимателно и приканящо, макар и втората половина от албума да ми се струва малко по-безплодна от първите няколко парчета, в които атмосферата е далеч по-завладяваща и провокативна.
Всяка от тях разкрива различен етап от развитието на концептуалната история, която обхваща целия албум. Историята е сътворена от барабаниста Brian Spenser и отразява личния опит, който е трансформиран в дълбок митологичен свят, музикално илюстриран от ISENORDAL, като за него  групата черпи вдъхновение от древния мит, окултизма, астрологията и тарото, за да изрази духовно пътуване, включващо любов, загуба, скръб във всичките ѝ етапи, надежда, разочарование, духовно откровение, завършващи с  апотеоз – превръщането в божествена сила. В  обложката на Guido Mauas, именно в голотата на женската фигура и горящата клада, се долавя мистичното усещане за свобода и бягство от конвенционалното, които са в корените на музиката тук.
„Requiem for Eirênê“ има предпоставки да изненада много любители на тежката музика с  непокорната си природа и факта, че не може да бъде строго категоризиран. За някои това може да се окаже проклятие, за други благословия, но е факт, че звуковите пейзажи на ISENORDAL в този албум рисуват картини в ума,  подобно на халюцинация,  и превеждат слушателя през силна атмосферична  история с редица красиви елементи.

 

 

 

 

Любима песен: „Await Me, Ultima Thule“

Можете да чуете песента тук:

 

 


Банда: ISENORDAL
Албум: „Requiem for Eirênê“
Лейбъл: Prophecy Productions
Дата на издаване: 08.03. 2024
Линк за поръчка: https://bit.ly/3Rs13cT

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.