Премиерен сингъл от предстоящия албум на Orplid

Германското неофолк дуо Orplid пусна премиерен сингъл от предстоящия си седми дългосвирещ албум, носещ името “Deus Vult”.
Очаква се студийното заглавие да бъде издадено на 25-ти септември тази година чрез лейбъла Prophecy Productions, като е предвидено да бъде наличен в дигитален формат и на физичекси носител – CD с книжка от 6О страници и под формата на 12″ винил, част от специалния лимитиран бокс сет “Legatum”.
След повече от 10 години, наследникът на “Greifenherz” вече почучква на вратата.

Линк за поръчка : https://prophecy.lnk.to/Orplid-2020

Uwe Nolte (текстове, концепция и вокали) и Frank Machau (композиране, инструменти и вокали) давата началот на Orplid в Halle/Saale, Германия , през далечната 1996-та година и бързо се превръщат във въплъщение на германския неофолк.
Тематично, проектът осъава отворен и не се поддава на строго определена конкретика през годините. Според дуото неофолкът е синоним на иновативен начин на мислене , а не просто музикален жанр.

Да се бориш и да умреш за дадена кауза е водещ мотив в седмото дългосвирещо заглавие на дуото. Вдъхновен от трагичните съдби в историята, от всякакъв произход и идеология, Nolte пише моеми за чешкия студент Jan Palach, комунистическата революционерка Tamara Bunke, за протестанстския пастор и физик Kurt Reuber, още познаат като художника на картината “Сталинградската мадона”, популярна по време на Втората световна война.

Orplid взема и друго експериментално решение , като кани и Katrin Lindner, рок икона от вече бившата германска демократична република, да участва с вокали в песента ‘Dunkle Stunde’, като включи стилистични елементи от неокласическа помпозност през пулсираща електроника до почти готическа реинтерпретация на тяхната собствена класика ‘Das Abendland’ , докато техния кавър на шедьовъра на Neil Young от 1975-та година, ‘Cortez The Killer’ , капсулира намерението им.
Става въпрос за алчността и какво се случва, ако забравим това, което ни е присъщо.”, заключава Nolte.”Сегашното време страда много от отчуждението – и ние сме антидотът! ”

 

Съдържание на албума:

1. Ouvertüre
2. Abend loht über dem Tale
3. …
4. Jan Palach
5. Madonna von Stalingrad
6. Dunkle Stunde
7. Ich sah dich Flöte spielen
8. …
9. Tamara Bunke
10. Ich bin!
11. Purpurne Stimmen
12. …
13. Bald kommt der Krieg in dein Haus
14. Sommer ging verirrt, geheim
15. …
16. Deutschland 2016
17. Das Abendland
18. Cortez

Uwe Nolte споделя за премиерния сингъл:
В ‘Purpurne Stimmen’ (“лилави гласове”), думите и звука създават примамлива симбиоза. Музика, която отваря пространство както за философия, така и за танц. Текстът рефлектира около поемата на Gottfried Benn , озаглавена ‘Nur zwei Dinge’ (“само две неща”) и е написан в изолация сред планинската природа. Описват чувството да се усещаш изгубен като човешко същество в лицето на всемогъщата природа.

“Purpurne Stimmen”:

Сподели статията :
  • 91
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *