THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

THE LOVECRAFT SEXTET  представя сингъла „Opus III: Sanctum“

THE LOVECRAFT SEXTET  представя сингъла „Opus III: Sanctum“

Известен с вариращите си и предизвикващи стиловите рамки проекти и банди, артистът и мултиинструменталист Jason Köhnen създава уникална форма на дарк джаз със  своето ново отроче THE LOVECRAFT SEXTET през 2020-та година.
Първият албум на бандата, „In Memoriam“, бе издаден от Denovali Records през 2021-ва година.
С еволюцията и желанието за експерименти като част от самата им същност, предстоящите заглавия, както може да се очаква, не са лимитирани към конкретен жанр, стил или форма на изкуство.
С това казано, THE LOVECRAFT SEXTET  вече се намира под опитното крило  на лейбъла Debemur Morti Productions и тяхното сътрудничество най-вероятно ще даде плод на най-мрачните и зловещи творби на проекта до момента.

 

Днес можем да чуем новия сингъл от предстоящия албум на THE LOVECRAFT SEXTET , „Miserere“.
Парчето е озаглавено „Opus III: Sanctum“ и можете да проследите премиерата му тук:

Песента се определя от тъжен инструментал и изразителните, многостранни дамски вокали на дългогодишната партньорка на Jason Köhnen – Lilian Tong.
Чрез добавяне на зловещ и зловещ саксофон, шум и ембиънт елементи, парчето се трансформира от неокласическо парче в джаз ноар меланж.

Композиторът Джейсън Кьонен разказва повече за концепцията:
„Песента започва с оплакване и постепенно напредва към покаяние за греха. С тази композиция се опитах да транспонирам религиозни изрази в специфично музикално пътешествие… изповедално пътешествие на еретик. Композирах класическата част и инструктирах Лилиан Тонг относно темата и емоцията за песента. Тя пее специфична част от Псалм 51, която отразява концепцията на парчето „Sanctum“. Като сопран с класическо образование, с Лилиан е невероятно добре да се работи, тя наистина разбира необходимото вокално отчаяние за тази песен.“

Изображенията, използвани за създаването на клипа са от класическия френски ням филм от 1928 г. „Страстта на Жана д’Арк“.

Джейсън коментира:
„Когато композирах тази песен, имах образите от този филм като вдъхновение. Има интензивна продължителна тъга, очерняне и деградация в този филм, който тежи наистина много. Той носи този дълбок товар от несправедливост и страдание… но в крайна сметка носи и облекчението и приемането на смъртта за това да останеш верен на своите убеждения. Това е невероятно горчиво и разказва същата история за покаяние, която е и неизменна част от концепцията за „Miserere“. Няма нищо по-могъщо от някой, който е готов да умре за своите вярвания и убеждения. Земното страдание за универсални истини.“

Предстоящият албум на THE LOVECRAFT SEXTET ,Miserere“ е сред най-мрачните творби на композитора Jason Köhnen (CELESTIAL SEASONBONG-RAMANSUR, ex-THE KILIMANJARO DARKJAZZ ENSEMBLE). Съвсем  смело може да се каже, че хипнотизиращият албум служи като дяволския  двойник на оперния камерен джаз-ноар от „In Memoriam“ от 2021 г. и е звуково въплъщение на изследванията на артиста сред  философията, античността, митологията и херметизма.

 

Съдържание на албума:

1. Miserere – Opus I: Occulta
2. Miserere – Opus II: Domine
3. Miserere – Opus III: Sanctum
4. Miserere – Opus IV: Sacrificium
5. Miserere – Opus V: Humiliatum
6. Miserere – Opus VI: Libera

Музиката към „Miserere“ е композирана и продуцирана от Jason Köhnen.
Джеймс Плоткин (AMENRA, ELECTRIC WIZARD, OLD MAN GLOOM) поема мастеринга, а обложката изобразява  картината , „Катлийн“ от Дейвид Джагър, като изображението е преработено от Jason Köhnen.

 

 Jason Köhnen разказва  повече за концептуалната идея зад албума:

„Албумът  започна като концептуална идея. Има два различни погледа върху  начина, по който подходих към написването на албума. Първо, взех концепцията на Псалм 51 и преведох част от него , за да създам своите  собствени молитви на покаяние. Трябваше да пропусна през себе си  зловеща и клаустрофобична атмосфера и да отразя  звука на горящите  еретици.
Текстовете,  естествено,  също са извлечени от Псалм 51, известен също като псалмите на покаяниаето.
Очарователно е да има концепция, която налага наказанието  върху себе си като израз на покаяние за неправомерни действия. Открих, че това е прекрасна отправна точка за композиране на музика, с която мога да отразя личните си мисли относно въпросната концепция.
Второ, исках да продължа изследванията си в сферите на Darkjazz музиката. След като експериментирах с поджанра вече почти 20 години, това трябваше да бъдете най-мрачният от тях. Музикално произведение, написано за инквизиции. Нарочно не исках изкривени китари като основа на музиката, но имаше нужда от нещо подобно, затова работих, за да създам заплашителния синтезатор, който замества типичното изкривяване на китарата. Това също така дава характерния звук на албума, а синтезаторът е малко по-гъвкав за създаване на специфични атмосфери. Исках да продуцирам албум, който е несравним с всеки друг албум, и съм доста доволен, че достигна определено ниво на оригиналност. Като цяло цялостната атмосфера успя да създаде доста интересен музикален пейзаж. Tomás de Torquemada със сигурност би одобрил.“

„Miserere“ ще бъде издаден на CD, винил (включително ексклузивно DMP издание) и в дигитален формат  на 7-ми  октомври. Предварителните поръчки за албума са възможни в сайта на Debemur Morti Productions:
https://www.debemur-morti.com .

 

 

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.