THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

THREE EYES OF THE VOID : „The Atheist“

THREE EYES OF THE VOID : „The Atheist“
BG1 от 2

Спокойни акустични китарни мелодии плавно прогресират и се надграждат от втори слой по- забързани китари, докато мощните удари на барабаните и атмосферните рифове не изскочат от мрака и не завладеят звуковото пространство, заедно с агресивният зов на украинеца Дмитро Квашнін . Така стартира „Behind the Stars“ – първото парче от дебютния дългосвирещ албум на украинско-полската блек метъл банда Three Eyes of the Void, „The Atheist“.

 

„The Atheist“ е от онези  албуми, които първоначално те озадачават до известна степен със своя избор на вдъхновения, но след първото слушане ти е някак трудно да се откъснеш от тях. Омагьосан си и отново пускаш записа, за да се гмурнеш в дълбокото, откривайки убягнали ти детайли.
В дебютния си дългосвирещ музикантите съчетават атмосферичен блек метъл с по-прогресивни и хеви метъл, дори джаз елементи, като за допълнителна тежест това е комбинирано с най- тънките струни на пост-блек метъла, доставяйки специфично ниво на силна и емоционална експресия. Не и без сериозни приятни изненади, разбира се.

 

В третото парче от албума – „Descent“, можем да чуем звука на пиано и саксофон, напомнящи на работата на други украински герои – White Ward (и нищо чудно – Dima Dudko  от споменатата група изпълнява духовия инструмент), като цялата песен е изключително фино композирана, подсигурявайки симбиоза от ефирност и тежест, която определено кара слушателя да полита към неясни дестинации. С яростните високи тежки вокали  на Дмитро Квашнін и изчистените напеви на Андрій Ткаченко на  фона на режещия инструментал, който лавира измежду различни настроения и темпове, включително и ноар атмосфера като от стар пиано бар, тази песен според мен е ключова за заглавието и носи много специфичен заряд, отличаващ се от всичко останало, което може да бъде чуто.

 

А в „Delirium“ – предпоследното парче,служещо като мост към финала на албума, лекият и ненатрапчив инструментал с ритуалистични монотонни хорове във фона и ембиънт звуци на сова, са също намек за креативността на музикантите и добавят към атмосферата на заглавието. Въобще – разнообразие ИМА, и е красиво.

 

Що се отнася до смисъла зад албума и неговата стойност откъм текстове – всички песни рефлектират върху безпомощното състояние и объркването на човека, който осъзнавайки отсъствието на бог, започва да се чувства като пореден ентропичен артефакт.
Текстовете се фокусират върху човешкия конфликт относно вярата в бога и просветлението, отхвърлянето на концепцията за някакъв създател. Нещо, което и самият Ницше засяга като тема още през 19-ти век , и от чиито послания групата е силно вдъхновена. Тогава германският философ отсича : „Бог е мъртъв и напредъкът на човечеството изисква победа над остатъците от Бог, открити в традиционния морал и моралното равенство“.

 

 

Състоящ се от шест атмосферични и силно емоционално заредени парчета, „The Athest“ носи завладяващи звукови пейзажи в съзнанието на слушателя, напомняйки за безвремие, извеждайки на преден план своята безнадежност, редувана с абсолютно надмощие и реещата се из пространството ефирност, последвана от сурови блек метъл рифове и реверберации с мощни, раздиращи се вокали. Автентичен запис, който определено заслужава място в колекциите на ценителите на мрачните изкуства и желаещите да се потопят в едно нетипично и предизвикателно атеистично пътешествие .

 

 

Оценка: 9/10

 

 

Любима песен: „Descent“!

 

Към момента разкрити за свободно слушане са три от парчетата в албума:

 

 


Банда: Three Eyes of the Void
Албум: „The Atheist“
Дата на издаване: 27.10.2023
Лейбъл: Folter Records
Линк за поръчка на физически носители: https://bit.ly/3LCAgaK

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.