THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Funeral Cult: Possession Done (2020)

Funeral Cult: Possession Done (2020)

Легендарната полска дуум/дет метъл банда Funeral Cult , покоряваща сцената с мрачната си атмосфера още от далечната 1993-та година, се завърна с новия си миниалбум „Possession Done“ в края на февруари тази година.

Funeral Cult е сформирана през 1993-та година от побратимите Przemysław Pawlak (вокали) и Piotr Wilk (китари). Съвсем скоро след това към дуото се присъединява и Karol Arkuszewski (барабани), малко по-късно последван от Łukasz Jędrzejczyk (китари) и Korsarz (бас) . Заедно те искат да свирят бавна и твърда музика, която да носи аура на тъга , меланхолия и мрак, като текстовете на песните от самото начало на творчеството им са базирани върху славяните, техните богове и погребалните церемонии и обичаи.

След няколко месеца, прекарани в усилени репетиции, се заражда демо записът „In Tristitia Et In Lacrimis“ в Radio Lodz – 4 дет/дуум метъл парчета. И така нещата потръгват. Бандата е интервюирана от много метъл списания и започва паралелно с привличането на внимание към себе си , да свири на живо, като през това време започва работа и по дебютния си дългосвирещ албум.
През 1995-та , отново в Radio Lodz Studio, Funeral Cult записват пет песни, с обща продължителност около 50 минути, повлияни силно от великобританската дуум метъл сцена, представена от ранните Anathema и My Dying Bride, с допълнително намигване към „Into The Pandemonium“ на Celtic Frost.
Озаглавен „Korowody Cieni“, дебютният албум е включен в едно от изданията на португалския Lusitanian Music през 1996-та . Към този момент състава на бандата е : Piotr Wilk (китари), Przemysław Pawlak (вокали), Karol Arkuszewski (барабани), Sylwester Wilk (китари), Paweł Matysiak (клавири), Korsarz (бас). След издаването на „Korowody Cieni“ има само една промяна в състава на бандата – басистът Korsarz напуска бандата и на негово място идва Grzegorz Krom .

Междувременно, бандата подписва договор с полския лейбъл Millenium Records, който отдавна вече е неактивен. По разказа на бандата е трябвало да запишат миниалбум , да преиздадат „Korowody Cieni“ и да запишат следващото си дългосвирещо заглавие. По законите на Мърфи, разбира се, всичко отива по дяволите и Millenium Records се отказват от договора и двете страни се срещат в съда. Процесът продължава в продължение на две години , като през това време бандата няма правото да бъде активна. Този момент, споделят от групата, е началото на края за Funeral Cult , заедно с техния втори албум „Mystery of Possession“ , записан през 1998-ма година, който така и не вижда бял свят. Членовете на групата са твърде разочаровани от развоя на събитията и решават да прекратят дейност.

През 2016-та година Karol Arkuszewski (барабани) решава да възроди бандата . След 19 години, той среща Piotr Wilk (китари) отново. Заедно, те започват да оформят новото лице на Funeral Cult и да композират нови парчета с нов дух, но и все още носещи душата на 90-те. Допълването на състава на бандата отнема около година, когато Sylwester Wilk (китари) и Grzegorz Krom (бас) се присъединяват отново към Funeral Cult. След като Przemysław Pawlak (вокали) отказва да се върне в групата, на негово място идва Jacek Rybak. В този състав бандата възобновява своята дейност и започва отново да изнася концерти през 2018-ма година. Решават да свирят само две от старите си парчета – „The Wonderer“ от „Korowody Cieni“ и „Bojan’s Song“ от „Mystery of Possession“.
Останалите песни са от новото им творчество.
Преди края на 2018-та година Paweł Matysiak (клавири) също се завръща , което се оказва последния фактор, подкрепящ групата в това да удари отново с пълна сила.

През април 2019-та година бандата записва три нови парчета в Heavy Gear Studio и се опитва да излезе в откритото море. Момчетата се свързват отново с последния си лейбъл Lusitanian Music и така идеята за „Possession Done“ се пуска в действие…

Миниалбумът , отбелязващ завръщането на Funeral Cult след повече от 20 години мълчание, e с продължителност около 13 минути.
Още с първите си секунди, заглавието грабва със своята завладяваща атмосфера и прокобен ритъм.
Сякаш всичките тези години бандата просто е събирала сили и сега те изригват без свян, помитайки всяка жива твар по пътя си със своята първичност.

Тежки рифове, покоряващи съзнанието вокали и бластове , от които да ти се иска да се разбиеш в стената, това накратко са първите ми мисли, чувайки „Necroscope“ , първото парче от албума.
Зверски добро парче, последвано от адския вледеняващ ритуал „Frost“, в който целия мрак прогресивно става все по-гъст и дълбок, копаещ директно към сърцето на най-тъмните тунели.
Във всяка нота си личат яростта и опитът на музикантите, подтискани дълги години и сега избухващи насреща с пълния си арсенал.
Финалната песен, „I am You Are Me, The Fury“ , затвърждава мислите ми.

„Possession Done“ изцяло застава зад името си.
В рамките на тринадесет минути миниалбумът преминава през слушателя като лава, поглъща го  и го оставя безмълвен поне няколко секунди след това.
Мрак, ярост, чистота и първичност съпътстват всеки, осмелил се да се докосне до заглавието.
Определено препоръчвам горещо на всеки фен на Septicflesh , Monumentum, Maelstrom и други дет/дуум творци.

Благодаря за красивия албум!

 

 

Любима песен: „Frost“, колкото и труден да е изборът.

 

Оценка на албума: 9/10   ????????????????????????????????????
(оценката не е 10 само заради продължителността на албума, иска ми се да беше по-дълъг)

 

Целият миниалбум е наличен за свободно слушане тук:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/funeralcultband/

 

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.