Funeral Cult: Possession Done (2020)

Легендарната полска дуум/дет метъл банда Funeral Cult , покоряваща сцената с мрачната си атмосфера още от далечната 1993-та година, се завърна с новия си миниалбум “Possession Done” в края на февруари тази година.

Funeral Cult е сформирана през 1993-та година от побратимите Przemysław Pawlak (вокали) и Piotr Wilk (китари). Съвсем скоро след това към дуото се присъединява и Karol Arkuszewski (барабани), малко по-късно последван от Łukasz Jędrzejczyk (китари) и Korsarz (бас) . Заедно те искат да свирят бавна и твърда музика, която да носи аура на тъга , меланхолия и мрак, като текстовете на песните от самото начало на творчеството им са базирани върху славяните, техните богове и погребалните церемонии и обичаи.

След няколко месеца, прекарани в усилени репетиции, се заражда демо записът „In Tristitia Et In Lacrimis” в Radio Lodz – 4 дет/дуум метъл парчета. И така нещата потръгват. Бандата е интервюирана от много метъл списания и започва паралелно с привличането на внимание към себе си , да свири на живо, като през това време започва работа и по дебютния си дългосвирещ албум.
През 1995-та , отново в Radio Lodz Studio, Funeral Cult записват пет песни, с обща продължителност около 50 минути, повлияни силно от великобританската дуум метъл сцена, представена от ранните Anathema и My Dying Bride, с допълнително намигване към „Into The Pandemonium” на Celtic Frost.
Озаглавен „Korowody Cieni”, дебютният албум е включен в едно от изданията на португалския Lusitanian Music през 1996-та . Към този момент състава на бандата е : Piotr Wilk (китари), Przemysław Pawlak (вокали), Karol Arkuszewski (барабани), Sylwester Wilk (китари), Paweł Matysiak (клавири), Korsarz (бас). След издаването на „Korowody Cieni” има само една промяна в състава на бандата – басистът Korsarz напуска бандата и на негово място идва Grzegorz Krom .

Междувременно, бандата подписва договор с полския лейбъл Millenium Records, който отдавна вече е неактивен. По разказа на бандата е трябвало да запишат миниалбум , да преиздадат „Korowody Cieni” и да запишат следващото си дългосвирещо заглавие. По законите на Мърфи, разбира се, всичко отива по дяволите и Millenium Records се отказват от договора и двете страни се срещат в съда. Процесът продължава в продължение на две години , като през това време бандата няма правото да бъде активна. Този момент, споделят от групата, е началото на края за Funeral Cult , заедно с техния втори албум „Mystery of Possession” , записан през 1998-ма година, който така и не вижда бял свят. Членовете на групата са твърде разочаровани от развоя на събитията и решават да прекратят дейност.

През 2016-та година Karol Arkuszewski (барабани) решава да възроди бандата . След 19 години, той среща Piotr Wilk (китари) отново. Заедно, те започват да оформят новото лице на Funeral Cult и да композират нови парчета с нов дух, но и все още носещи душата на 90-те. Допълването на състава на бандата отнема около година, когато Sylwester Wilk (китари) и Grzegorz Krom (бас) се присъединяват отново към Funeral Cult. След като Przemysław Pawlak (вокали) отказва да се върне в групата, на негово място идва Jacek Rybak. В този състав бандата възобновява своята дейност и започва отново да изнася концерти през 2018-ма година. Решават да свирят само две от старите си парчета – „The Wonderer” от „Korowody Cieni” и „Bojan’s Song” от „Mystery of Possession”.
Останалите песни са от новото им творчество.
Преди края на 2018-та година Paweł Matysiak (клавири) също се завръща , което се оказва последния фактор, подкрепящ групата в това да удари отново с пълна сила.

През април 2019-та година бандата записва три нови парчета в Heavy Gear Studio и се опитва да излезе в откритото море. Момчетата се свързват отново с последния си лейбъл Lusitanian Music и така идеята за “Possession Done” се пуска в действие…

Миниалбумът , отбелязващ завръщането на Funeral Cult след повече от 20 години мълчание, e с продължителност около 13 минути.
Още с първите си секунди, заглавието грабва със своята завладяваща атмосфера и прокобен ритъм.
Сякаш всичките тези години бандата просто е събирала сили и сега те изригват без свян, помитайки всяка жива твар по пътя си със своята първичност.

Тежки рифове, покоряващи съзнанието вокали и бластове , от които да ти се иска да се разбиеш в стената, това накратко са първите ми мисли, чувайки “Necroscope” , първото парче от албума.
Зверски добро парче, последвано от адския вледеняващ ритуал “Frost”, в който целия мрак прогресивно става все по-гъст и дълбок, копаещ директно към сърцето на най-тъмните тунели.
Във всяка нота си личат яростта и опитът на музикантите, подтискани дълги години и сега избухващи насреща с пълния си арсенал.
Финалната песен, “I am You Are Me, The Fury” , затвърждава мислите ми.

“Possession Done” изцяло застава зад името си.
В рамките на тринадесет минути миниалбумът преминава през слушателя като лава, поглъща го  и го оставя безмълвен поне няколко секунди след това.
Мрак, ярост, чистота и първичност съпътстват всеки, осмелил се да се докосне до заглавието.
Определено препоръчвам горещо на всеки фен на Septicflesh , Monumentum, Maelstrom и други дет/дуум творци.

Благодаря за красивия албум!

 

 

Любима песен: “Frost”, колкото и труден да е изборът.

 

Оценка на албума: 9/10   🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
(оценката не е 10 само заради продължителността на албума, иска ми се да беше по-дълъг)

 

Целият миниалбум е наличен за свободно слушане тук:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/funeralcultband/

 

 

Сподели статията :
  • 78
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *