THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

FYRNASK : VII – Kenoma (2021)

FYRNASK : VII – Kenoma (2021)

„VII – Kenoma“ e четвъртият дългосвирещ албум на германската блек метъл банда FYRNASK.
Оставайки отдадени на втората вълна блек метъл, преживяването което носи „VII – Kenoma“ е все така дълбоко вкоренено в същото време и в ритуалната ембиънт и дроун музика, като включва в себе си и заигравка със синтезаторни звуци, неокласически и традиционни инструменти и вокали.

Сгушен измежду тези звукови сфери, албумът проследява концептуално дълбочината на „Muṣībat-Nāma“ или още наричана „Книгата на Страданието“, написана от персийския поет и мистик Фарид ад-Дин Аттар през 13-ти век.
В своите текстове, Аттар доразвива въпросите на теодицеята, противоречивия характер на идеята за всемогъщия добър Бог и човешкия опит на скръб, страдание и несправедливост. В центъра на мистичната творба на Атар е поклонникът на „мисълта на сърцето“, който изследва физическата и метафизичната сфера. Духовният търсач научава за Двата свята, за материалното и ефирното съществуване, както и за страданието и провала и в двата. Решаващо изображение на тази агония е сцената, в която поклонникът среща траура и детронира Иблис в руините на някогашното му царство. Албумът се свързва с тези картини и атмосфера, изследвайки значението на жертвите и страданията на метафизично равнище.

„VII – Kenoma“ е създаден в периода между 2016-та и 2019-та година , като музиката в него е смесена от Fabian Schulz в Sunsetter Recording Studio и мастерирана от V. Santura в Woodshed Studio.
Обложката е творба на Glyn Smyth от Stag & Serpent.

С шепот и плавна дълбока мелодия, пристъпващ бавно към душата на слушателя, в първата песен от албума, озаглавена „Hraevathefr“, Fyrnask издълбават инициалите си върху всяка пора, представяйки епична и завладяваща комбинация, в която можем да чуем до голяма степен ритуалистичен инструментал и зверски блек метъл вокали, гарнирани с ефекти и зашеметяваща атмосфера.
Още с тази песен албумът вече надминава онова, което очаквах да чуя.
Не знам дали е от късния час, в който си пускам албума (към 1 през нощта) или изцяло от магията му, но ритуалът представен ми чрез тази песен, заедно с всички вокални техники – тежки, раздиращи като с нож вокали, изчистени ритуалистични напеви, шепоти, реч и пленителността на инструментала с неговите студени и интересни китарни композиции, просто ме оставя без дъх.
Красота в най-чиста форма.
Музика, представена чрез истинско майсторство и неистово желание за превъплъщение, трансформация.
В рамките на една песен отбелязах толкова различни похвати, колкото не мога да открия понякога в цял албум.
Широкоспектърна и до съвършенство изпипана авангардна работа, която впечатлява от началото до края със своя смел подход и експерименталност.
Не, това определено не е традиционният блек метъл от 90-те.
Това е ритуалът на Fyrnask, който те въвлича в своя разказ и предизвиква картини, каквито едва ли би могъл да си представиш другояче.
На моменти наподобяващи част от същинско театрално представление, песните в албума просто те карат да потръпнеш и по подобие на усещането в театъра  да застопориш поглед върху сцената, забравяйки за всичко около теб, наблюдавайки всеки жест на актьора, усещайки всеки звук и наслаждавайки се на играта и на всичко онова, което представлението ти разказва и с което те обогатява чисто ментално и емоционално.
Много малко музикални групи могат да достигнат това ниво на предизвиквателство към възприятията.
Слушайки композициите, започваш да се губиш в мелодията, в атмосферата, докато не намериш едно много красиво усещане на безтегловност и удовлетворение, красота, мир със себе си и всичко наоколо – същинска нирвана.
Различно и може би за някои дори непознато усещане, но каращо те да чувстваш и да се потопиш в Безкрая с усмивка и възпламенено сърце до достигането на пълно изпепеляване… и прераждане.
Точно както може да се очаква от една книга за Страданието и провокираните от нея метаморфози.
Разказ за един тотален разпад, жертва и саможертва, посредством чието изживяване имаш шанс след това да се издигнеш друг, по-величествен и много по-могъщ, по-светъл, да настъпи „Триумфът на душата“, за който Фарид ад-Дин Аттар загатва в произведението си „The Triumph of the Soul“ от книгата „The Persian mystics“, едно от по-популярните си произведения.
Дори да се абстрахираме за момент  от магията на музиката и шестте, извезани до съвъшенство композиции, за които може да се говори с дни поради многообразието от използвани елементи , в които могат да бъдат открити дори психеделични китари, дамски ефирни вокали и ортодоксални припеви, в допълнение концепцията на албума покорява със своята енергия, замисъл и стойност.

Фарид ад-Дин Аттар е един от най-древните персийски поети, като книгата „Muṣībat-Nāma“ е най-трудното му за откриване произведение. Неговите творби са вдъхновение за Руми и много други мистични поети в Персия, като от мнозина е считан за изключително развит духовно и проницателен човек, дишащ с идеята чрез своите 144 произведения да внесе по-ясен и обстоен поглед върху духовния свят и преживявания на хората, включвайки всеки аспект от него, опитвайки се в същото време да възвиси духа на читателите си нива над това, което са били преди да прочетат редовете му.
По подобен начин и самите Fyrnask не те оставят съвсем същия след края на албума си, а споменът за него ехти дълго след като последната песен е приключила и е заменена от тишина.

„VII – Kenoma“ е въздействащ и дълбок албум, който разтърсва на много нива както съзнанието, така и сетивата на слушателя, предавайки по непресказуем и красив начин всеки елемент от цялостта си, оставяйки те накрая празен от тъмнината ти , извисявайки те към светлината на собствената ти душа, превеждайки те през целия процес на Страдание и Kрасота.
Изпълнен с безбройни интересни елементи в музикално отношение, албумът категорично поразява със своята гъвкавост, изобретателност и изумителни композиции, можещи на моменти да застопорят дъха ти, омайвайки те в опияняващ, хипнотизиращ транс и чисто желание за  трансформация.

 

 

Оценка : 10/10 ????????????????????????????????????????

Любима песен нямам, тъй като „VII – Kenoma“ за мен е цял, завършен процес, който няма как да бъде преживян по предназначение в накъсан вид, но да, смело може  да се каже, че албумът  се намира сред топ 10 за 2021-ва до момента в личната ми класация и всяка една от песните в него е чисто злато.

Албумът ще бъде издаден на 30-ти април тази година чрез лейбъла Ván Records, като от 16-ти април ще бъдат стартирани и предварителните поръчки на физическите носители – лимитиран опушен винил, черен винил и CD Digipack.

 

Полезни връзки:
https://www.facebook.com/Fyrnask
https://fyrnask.bandcamp.com/music
https://www.van-records.com
https://www.facebook.com/vanrecs
https://vanrecords.bandcamp.com

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.