✉ crypt@thevoidjournal.com 

BulgarianCroatianEnglishFrenchGermanGreekIcelandicItalianNorwegianPolishRomanianRussianSwedishUkrainian

• FOLLOWING THE UNDERGROUND SINCE 2017 •

FYRNASK : VII – Kenoma (2021)

FYRNASK : VII – Kenoma (2021)

“VII – Kenoma” e четвъртият дългосвирещ албум на германската блек метъл банда FYRNASK.
Оставайки отдадени на втората вълна блек метъл, преживяването което носи “VII – Kenoma” е все така дълбоко вкоренено в същото време и в ритуалната ембиънт и дроун музика, като включва в себе си и заигравка със синтезаторни звуци, неокласически и традиционни инструменти и вокали.

Сгушен измежду тези звукови сфери, албумът проследява концептуално дълбочината на “Muṣībat-Nāma” или още наричана “Книгата на Страданието”, написана от персийския поет и мистик Фарид ад-Дин Аттар през 13-ти век.
В своите текстове, Аттар доразвива въпросите на теодицеята, противоречивия характер на идеята за всемогъщия добър Бог и човешкия опит на скръб, страдание и несправедливост. В центъра на мистичната творба на Атар е поклонникът на „мисълта на сърцето“, който изследва физическата и метафизичната сфера. Духовният търсач научава за Двата свята, за материалното и ефирното съществуване, както и за страданието и провала и в двата. Решаващо изображение на тази агония е сцената, в която поклонникът среща траура и детронира Иблис в руините на някогашното му царство. Албумът се свързва с тези картини и атмосфера, изследвайки значението на жертвите и страданията на метафизично равнище.

“VII – Kenoma” е създаден в периода между 2016-та и 2019-та година , като музиката в него е смесена от Fabian Schulz в Sunsetter Recording Studio и мастерирана от V. Santura в Woodshed Studio.
Обложката е творба на Glyn Smyth от Stag & Serpent.

С шепот и плавна дълбока мелодия, пристъпващ бавно към душата на слушателя, в първата песен от албума, озаглавена “Hraevathefr”, Fyrnask издълбават инициалите си върху всяка пора, представяйки епична и завладяваща комбинация, в която можем да чуем до голяма степен ритуалистичен инструментал и зверски блек метъл вокали, гарнирани с ефекти и зашеметяваща атмосфера.
Още с тази песен албумът вече надминава онова, което очаквах да чуя.
Не знам дали е от късния час, в който си пускам албума (към 1 през нощта) или изцяло от магията му, но ритуалът представен ми чрез тази песен, заедно с всички вокални техники – тежки, раздиращи като с нож вокали, изчистени ритуалистични напеви, шепоти, реч и пленителността на инструментала с неговите студени и интересни китарни композиции, просто ме оставя без дъх.
Красота в най-чиста форма.
Музика, представена чрез истинско майсторство и неистово желание за превъплъщение, трансформация.
В рамките на една песен отбелязах толкова различни похвати, колкото не мога да открия понякога в цял албум.
Широкоспектърна и до съвършенство изпипана авангардна работа, която впечатлява от началото до края със своя смел подход и експерименталност.
Не, това определено не е традиционният блек метъл от 90-те.
Това е ритуалът на Fyrnask, който те въвлича в своя разказ и предизвиква картини, каквито едва ли би могъл да си представиш другояче.
На моменти наподобяващи част от същинско театрално представление, песните в албума просто те карат да потръпнеш и по подобие на усещането в театъра  да застопориш поглед върху сцената, забравяйки за всичко около теб, наблюдавайки всеки жест на актьора, усещайки всеки звук и наслаждавайки се на играта и на всичко онова, което представлението ти разказва и с което те обогатява чисто ментално и емоционално.
Много малко музикални групи могат да достигнат това ниво на предизвиквателство към възприятията.
Слушайки композициите, започваш да се губиш в мелодията, в атмосферата, докато не намериш едно много красиво усещане на безтегловност и удовлетворение, красота, мир със себе си и всичко наоколо – същинска нирвана.
Различно и може би за някои дори непознато усещане, но каращо те да чувстваш и да се потопиш в Безкрая с усмивка и възпламенено сърце до достигането на пълно изпепеляване… и прераждане.
Точно както може да се очаква от една книга за Страданието и провокираните от нея метаморфози.
Разказ за един тотален разпад, жертва и саможертва, посредством чието изживяване имаш шанс след това да се издигнеш друг, по-величествен и много по-могъщ, по-светъл, да настъпи “Триумфът на душата”, за който Фарид ад-Дин Аттар загатва в произведението си “The Triumph of the Soul” от книгата “The Persian mystics”, едно от по-популярните си произведения.
Дори да се абстрахираме за момент  от магията на музиката и шестте, извезани до съвъшенство композиции, за които може да се говори с дни поради многообразието от използвани елементи , в които могат да бъдат открити дори психеделични китари, дамски ефирни вокали и ортодоксални припеви, в допълнение концепцията на албума покорява със своята енергия, замисъл и стойност.

Фарид ад-Дин Аттар е един от най-древните персийски поети, като книгата “Muṣībat-Nāma” е най-трудното му за откриване произведение. Неговите творби са вдъхновение за Руми и много други мистични поети в Персия, като от мнозина е считан за изключително развит духовно и проницателен човек, дишащ с идеята чрез своите 144 произведения да внесе по-ясен и обстоен поглед върху духовния свят и преживявания на хората, включвайки всеки аспект от него, опитвайки се в същото време да възвиси духа на читателите си нива над това, което са били преди да прочетат редовете му.
По подобен начин и самите Fyrnask не те оставят съвсем същия след края на албума си, а споменът за него ехти дълго след като последната песен е приключила и е заменена от тишина.

“VII – Kenoma” е въздействащ и дълбок албум, който разтърсва на много нива както съзнанието, така и сетивата на слушателя, предавайки по непресказуем и красив начин всеки елемент от цялостта си, оставяйки те накрая празен от тъмнината ти , извисявайки те към светлината на собствената ти душа, превеждайки те през целия процес на Страдание и Kрасота.
Изпълнен с безбройни интересни елементи в музикално отношение, албумът категорично поразява със своята гъвкавост, изобретателност и изумителни композиции, можещи на моменти да застопорят дъха ти, омайвайки те в опияняващ, хипнотизиращ транс и чисто желание за  трансформация.

 

 

Оценка : 10/10 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

Любима песен нямам, тъй като “VII – Kenoma” за мен е цял, завършен процес, който няма как да бъде преживян по предназначение в накъсан вид, но да, смело може  да се каже, че албумът  се намира сред топ 10 за 2021-ва до момента в личната ми класация и всяка една от песните в него е чисто злато.

Албумът ще бъде издаден на 30-ти април тази година чрез лейбъла Ván Records, като от 16-ти април ще бъдат стартирани и предварителните поръчки на физическите носители – лимитиран опушен винил, черен винил и CD Digipack.

 

Полезни връзки:
https://www.facebook.com/Fyrnask
https://fyrnask.bandcamp.com/music
https://www.van-records.com
https://www.facebook.com/vanrecs
https://vanrecords.bandcamp.com

 

Сподели статията :
  • 83
  •  
  • 12
  •  
  •  
  •