THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Darkher : „The Buried Storm“

Darkher : „The Buried Storm“
BG1 от 2

Darkher – предизвикващият съновидения проект на великобританската артистка Jayn Maiven , се завръща със своя втори дългосвирещ албум , „The Buried Storm“.
Комбинираща традиционни мелодии, класически инструменти, реещи се преследващи вокали и пронизващо дълбоки текстове, певицата създава чрез гласа си цели призрачни атмосфери, които е невъзможно да не бъдат почувствани и обрисувани пред слушателя с лекота.

Излизащ шест години след дебютния дългосвирещ албум на изпълнителката, „Realms“, който през 2016-та покори ъндъграунд сцената със своите натежали звукови пейзажи и меланхолия, „The Buried Storm“ представя осем нови призрачни парчета, които се врязват в съзнанието и те завъртат в ефирен водовъртеж от красиви мелодии, преплитащи се с емоционални и дълбоки моменти.

Освен китарата с лък, която е неизменна част от творчеството на Darkher, тук можем да чуем и други класически инструменти като чело и цигулка, в изпълнение на музикантите Arianna Mahsayeh, Melanie Chaplin , Lambert Segura и Ludvig Swärd (FORNDOM), които допринасят допълнително за кинематографичната атмосфера на албума и пренасянето ни в друго измерение.

Песента „Sirens Nocturne“, първа в албума, е пример за гениалността на Darkher и способността ѝ да превърне около четири минути и половина в миг от вечността – превзема ни типичната за проекта покоряваща печал и призрачно усещане , като освен традиционните вокали на Jayn Maiven, можем да чуем и блуждаещи в празнотата призиви на сирена , представени от изпълнителката така, сякаш са изпяти на неин роден език.
Честно казано, слушайки песента с напевите и красивият инструментал веднага се връщам известно време назад, излизат ми сцени като от кино лента, което е признак за това, че става дума за чиста форма на изкуство.

Същото илюзорно настроение продължава и в мрачната ´Lowly Weep´, разказваща за пътешествието през мрака към нарастващата сила и подновената връзка с духа. Сирената пее своята омайваща песен, като този път в инструментала имаме много по-тежко усещане от това в предишните записи на Darkher, барабаните са силно изразени (Christopher Smith, добре дошъл за постоянно в Darkher!) и челото, изсвирено редом с психеделичните дуум китари и реещите се призрачни вокали на Jayn Maiven и допълнителни беквокали на Ludvig Swärd , ни прехвърля насред мъгливите крайбрежия с удрящи се една в друга вълни и спотаени химерични пространства.

„On the wind
Sirens sing
When darkest night
Terrifies“

 

Следвайки замисъла на предшествениците си, ´Where the Devil Waits´ , четвъртата песен от албума, се отнася до сенките вътре в самите нас, които водят до привързаност към онова, което има потенциал да се превърне в нещо разрушително. Песен за силата и светлината, като текстовият фрагмент “Here I bury the storm, in blinding light” всъщност служи като вдъхновение за заглавието на албума. В песента челото, китарите и традиционните вокали на певицата представят фолклорно ориентирана мелодия, акомпанирана на моменти от призрачни напеви, акцентиращи сърцевината на албума.

 

Продължавайки с ´Love’s Sudden Death´ – мрачна романтична балада, Darkher за пореден път ни показва своята ефирна тежест и способността си да докосва много надълбоко чрез своите текстове, представени в комбинация с главозамайващи дуум пасажи в инструментала, чрез които будещите фантазии успокояващи вокали на певицата се издигат над пространството и звучат като излязли от древна легенда, предавана от уста на уста. Извисена, драматична , емоционална и меланхолична до мозъка на костите – това е тази песен. Това представлява и „The Buried Storm“ в своята цялост.

„Beauty in fire
To live and to die
For all that will remain“

 

Безсмъртие, смелост, поглед върху моретата, скрити в душите ни, дълбоката емоционална и духовна връзка между двама души – това са само част от засегнатите теми в песните тук, като всички те са сплотени от неясното и мрачно усещане за сюрреалистично блуждаене измежду сенките, обрисувани от Darkher.

Представен като едно цяло, през призмата на  красива мрачна приказка за метафоричното море и всичко бродещо из среднощния бриз, „The Buried Storm“ е всепоглъщащо трансцендентално изживяване с дълбокомислени атмосфери, пропити с меланхолия и нереалистични призрачни нюанси, живеещи по някаква случайност в сърцевината  на човешката душа. Творба от онези, които те вплитат в мрежите си и не те оставят до самия край. Призрачно съновидение, осветляващо всичко недоизказано и трудно за обяснение.

„The more I close my eyes
The more I see
We are guided“

 

 

Оценка : 10/10  ????????????????????????????????????????
Любими парчета: Виждам „The Buried Storm“ като едно неизменно цяло, но някои специфични парчета като „Lowly Weep“, „Love’s Sudden Death“ и „Fear Not, My King“, белязаха съзнанието ми по-дълбоко от останалите.

 

DARKHER
„The Buried Storm“
Prophecy Productions
Дата на издаване: 15.04.2022

Линк за поръчка:
http://lnk.spkr.media/darkher-the-buried-storm

Налични формати:
„The Buried Storm“ е наличен под форма тана двоен диск с книжка от 36 страници, включващ 3 акусични версии на парчета от албума, лимитиран тираж сребристи плочи, черен винил и Digipak CD.

 

 

Полезни връзки:
www.darkher.net
www.facebook.com/darkhermusic
www.instagram.com/darkhermusic

 

Три парчета от албума са вече налични за свободно слушане.

 

„Lowly Weep“:

„Where the Devil Waits“:

„Love’s Sudden Death“:

 

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
2 Коментара
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Shawn (NCS)
2 years 🔥

Damn…I felt that. There is no better way to present this album. I kind of envy you for this masterpiece review. Keep up the great work! Cheers!

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.