THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

МАШИНА НА ВРЕМЕТО : ПАНТОКРАТОР

МАШИНА НА ВРЕМЕТО : ПАНТОКРАТОР

Да се посветиш на мрачните кътчета на душата си и на страстта към блек метъла през 90-те години в България и да създадеш музика, за която да се говори години наред , дори след като ти самият вече нямаш особено желание да си спомняш за онези времена – ето това е да си горял силно.

В днешната история в рубриката МАШИНА НА ВРЕМЕТО ще поговорим за българската блек метъл банда Пантократор и немалко – за главните замесени в творческия ѝ процес.

Пантократор е блек метъл трио от Кюстендил, водено от вокалиста и китарист Борис (Lord Sauron) , барабаниста Иво (Garlun) и басиста Марин. Групата възниква като име през 1996-та година , когато музикантите решават да сменят названието на старата си банда в същия състав от Eternal Darkness на Пантократор.
С интересно подбрано и отличаващо се ново наименование – Пантократор (гр. παντοκρατωρ, El Shaddai – всевластен) е най-ранният и основен иконографичен образ на Христос в Християнския Изток, бандата повлича надълбоко в темите за мрака и сатанизма продължавайки творчеството, вече заченато под банера на Eternal Darkness.

Под двете си имена, групата има издадени общо два демо записа.
Демото на Eternal Darkness , озаглавено „Християнска перверзия“, е записано през есента на 1995-та година, а демото на Пантократор, носещо името „Тайнствените владения на мрака“ – през пролетта на 1996-та.
Преди да бъде вдъхнат живот на култа Eternal Darkness/Пантократор, идеологът на групата Борис (Lord Sauron) свири в дет метъл групата Black Blood, от която няма налични записи, но за сметка на това името „Черна кръв“ е използвано за име на третото парче в демото на Пантократор.


Обложката на демото „Християнска перверзия“  на Eternal Darkness.

 

 


Една от  обложките  на „Тайнствените владения на мрака“ – демото на Пантократор

 

За краткото си съществуване Пантократор издават единствено въпросното демо, което в оригинал излиза през 1996-та година, а през 2004-та бива преиздадено от A.M.F. Productions, отново на касетка, под името „The Mystic Possession Of Darkness“, като в тази версия има и бонус репетиционно парче: „Погребани В Земята Дълбоко“.
Борис е автор на цялата музика, идеята, концепцията и текстовете в демото (без текста на „Погребани В Земята Дълбоко“, който е творба на Александър Блок).
Звученето на записа е вкоренено в класическия блек метъл ъндъргаунд, с отличаващи се барабани, приглушена репетиционна атмосфера, като всичко в него навява онова студено олдскуул усещане, което повечето търсим, що се отнася до блек.

 

Чуйте го тук (записът е силно компресиран, и при все това звучи отлично):

 

Демото под името Еternal Darkness е записвано на живо (по време на репетиция) с обикновен касетен дек , пулт и професионални микрофони, донесени от по-възрастен приятел на групата в апартамента на Борис в Кюстендил, затова и звука на това демо е доста по-добър и чист (дори прекалено чист и „мек“), докато демото на Пантократор е записвано на отделни сесии с различни инструменти – отново на живо в апартамента, но директно на разбито касетофонче с вграден микрофон. Това е и причината качеството му да е значително по-ниско и да варира между самите песни.

Демото на Еternal Darkness е разпространявано на касетка с ксероксна обложка от барабаниста Иво Цветков (Garlun) в не-повече от 20-30 броя. Демото на Пантократор е разпространявано в периода 96-2000 с 4 различни ксероксни обложки – всяка от тях в не-повече от 5-10 копия.
Последната (пета) обложка е с имената на групата, демото и песните на английски език – Pantokrator – „The mystic possession of darkness“. По този начин е преиздадено и години по-късно от A.M.F. – пак с английските заглавия (с ксероксна обложка в тираж около 100 броя).

 

 

През 1997-ма година Борис влиза в казармата и след неразбирателство и взаимни обвинения между него и Иво, групата престава да съществува. Иво се занимава още няколко години с музика, като през това време разпространява и демотата на Eternal Darkness/Пантократор, докато Борис напълно се отказва от групата и не желае да има нищо общо с нея и продължава на по- късен етап с блек метъл проектите си Tomb Of Time, Satangra и  Aguares.
Aguares е последната активна група на музиканта и има 2 концерта по време на цялото си съществуване – първият е в село Долни Пасарел през 2016-та година , а вторият е в столичния клуб Live & Loud през 2018-та, с участието на Александър Иванов (Aryan Art) зад барабаните.

Веднага след последния си концерт групата прекратява активна дейност и Борис оттогава се движи в сенките, без да свири с когото и да било.
Иво, от своя страна, не се занимава с музика от повече от 20 години. По последна информация се занимава с изкуството на татуировките и работи в известно и престижно студио в Благоевград.

През годините Пантократор  имат само едно  интервю , дадено  за Skaldskap zine – списание на Христо от пловдивската дет метъл група Impale Jesus.

 

 

Ето ги и другите проекти , в които двамата музиканти участват през годините.
Проучете ги хубаво, защото всеки един от тях е важен къс история.

 

 

     Борис:

  • 1993 -1994 Black Blood, дет метъл
  • 1996 Gorthaur, блек/грайнд (1 неиздавано импровизирано демо)
  • 1996 Depresy , грайндкор (1 записан, но неиздаван концерт)
  • 1998- 2003 Tomb Of Time, ритуалистичен блек/дуум/ембиънт (издадени са 3 демота)
  • 2000 Iratum Ex Dei , ембиънт (1 неиздавано демо)
  • 2002 -2004 Satangra , блек метъл (сплит промо касета+песен в компилация)
  • 2004 Yound Wicked God Of Death, дет/грайнд (1 неиздадено EP)
  • 2009-2018 Aguares, блек метъл (1 демо компилация).
    Освен тези си провия Борис е свирил сешън бас в блек метъл групата Fear Eat Soul през 1996- та година, която има само едно неиздавано демо.

Борис използва псевдонима Lord Sauron, като след това през годините ползва следните „имена“ за различните си проекти: Naw, Colobr Boris, Necrosatanizer, Satanic Proclamator.

 

     Иво:

  • 1996 Stormsheim, ритуалистичен блек/ембиънт (издадено е едно демо)
  • 1996 Depresy, заедно с Борис, грайндкор (1 записан, но неиздаван концерт)
  • 1998-2000 Horns, блек метъл (едно издадено демо)Музикантът участва и със сешън барабани в
    една песен от демото „Halalel“ на Vassilium.

По времето на Eternal Darkness/Пантократор, той ползва псевдонима Garlun в Eternal Darkness/Пантократор, като след това използва псевдонима Necromant в следващата си група – Horns.

 

И така…
След всичко прочетено и чуто до момента се надявам да сте усетили магията на родния блек метъл.
Чистотата на жанра  у нас през 90-те е феноменална и точно Пантократор са сред представителите на родната сцена, от които за щастие ни е останало парченце  стойностно наследство.

Музиката на Пантократор няма да бъде преиздадена отново – там отдавна е сложен край във всяко едно отношение , но за сметка на това остава като култов монумент в родните ни музикални архиви за всички нас, които можем да я оценим подобаващо.

 

 

Да  гори  черният пламък!

 

 

 

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
3 Коментара
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Калоян
1 year 🔥

Група – феномен. Ако бяха уцелили да се родят в Норвегия цял свят да ги слуша в момента. Майче, сърцето ми докосваш като пишеш така за нашенските групи да знаеш

Атанас
1 year 🔥
Отговори на  Калоян

Светът не заслужава да ги слуша. Тази музика е само за ценители

SiriusBlack
1 year 🔥

Вечен мрак… ????????

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.