THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Q & A (част IV)

Q & A (част IV)
BG1 от 2

Привет , мракобесни. Как преживявате горещите вълни?
Тази седмица се присъединих към спелеоложкия екип по проучването на красива балканска пещера и прекарвах часове в  8-10 градуса температура и в почти тотален мрак –  хубаво бягство от  летния мор се случи при мен, поне за кратко.

Днес продължавам с Q&A рубриката, като отговарям на няколко въпроса с по-кратки отговори. Ето ги и тях.

 

Q: „С кого би искала да направиш интервю?“
A: Никога не съм имала някакъв специален списък с желания за  интервюта.
Просто, когато усетя интригуваща личност в жанра, директно завързвам разговор и започвам интервюто – когато човекът отсреща е интересен и виждаш в него потенциал за стойностен разговор малко или много извън клишето, тогава нещата просто се случват. 
Естествено, бих се радвала да представя интервюта с музикантите покрай които се зароди любовта ми към жанра, но има малка подробност – голяма част от тях вече са мъртви, други вече не са активни и не биха искали да се връщат към миналото, а с трети отношенията ни към днешна дата са лични и макар и да знам, че биха се радвали да ми дадат интервю и да ми ударят рамо за The Void, за мен са много по- ценни като хора  и не бих искала да прекрачвам линията между професионално и лично, не ми се струва коректно да се възползвам от личните си контакти по този начин.
Разбира се, това не означава , че занапред не съм планирала доста интересни материали със страхотни личности (винаги имам по няколко изненади, приготвени в ръкава…).

 

Q: „Има ли журналист, когото много харесваш?“
A: Да! Niklas Göransson от Bardo Methodology.
За мен той е невероятен човек и професионалист, когото чувствам като  магьосник в областта на интервютата. Именно той е този, който ме вдъхнови да започна с интервютата в сайта и винаги ще гледам на него като на един великан в средите. Чета всичките му материали с удоволствие и се надявам занапред да има още много.
Други журналисти, които харесвам, са пичовете от No Clean Singing (те бяха сред първите преди години, които кимнаха одобрително към The Void) и не на последно място, авторът на част от любимите ми книги, написани в чест на блек метъла – Dayal Patterson, който може би познавате и от Decibel, Terrorizer и Metal Hammer.
Това са личностите, които съм разпознала като наистина стойностни в сферата и които ме вдъхновяват да правя това, което правя, и да го правя колкото се може по-добре с всеки следващ материал.

 

Q: „Какво ти е мнението за другите български музикални медии?“
A: Ще опитам да бъда максимално изчерпателна, за да бъда разбрана добре. Преди създаването на  The Void блек метълът винаги е бил или несъществуващ из страниците на медиите ни, или представен като някаква третостепенна по важност материя, редом до новини за … Guns ‘n’ Roses, примерно. И то само в случай, че бандата е  много известна (Mayhem, Marduk , Watain и др. подобни)  или се прецени, че може да се хареса на аудиторията . 

Не мога да повярвам, че за толкова време никой на Балканите не е почувствал нуждата от това да разграничи блек метъла от комерсиалното и да посвети онлайн пространство на него  и ценностите му, на ъндъграунда в неговата цялост.  Но е факт. 

В този ред на мисли, българските музикални медии никога не са привличали моя интерес особено, защото винаги съм била посветена предимно на блек метъла, и то на онези банди, които почти никой не познава и не е чувал.  Много години преди да основа уебзина, винаги съм била няколко крачки напред с информацията пред вече съществуващите медии що се касае до конкретната материя – просто обичам да следя какво се случва в любимия ми жанр и да се информирам още от 90-те насам. И го правя доста преди BandCamp да навлезе като платформа  за откриване на музика и преди каналите за промотиране на блек метъл  в YouTube да олеснят до такава степен почитателите на жанра.

Затова не бих казала, че имам сформирано адекватно мнение за другите български медии – никога не съм им била огромен фен и не съм ги следяла така,  както може би други хора го правят.

И макар и да съм сама с идеологията и целта си , и пионерски да вървя в свой собствен (и празен) коловоз от самото начало, в малката българска медийна общност има имена, които са ми направили добро впечатление в определени моменти, и това са Werock.bg и The Other Side Zine. Нямат особено общо с моята насоченост, знам, там положението е доста по-комерсиално, но в  конкретни ситуации съм забелязала наличие на сходни ценности в тях, въпреки това.

Едва ли има някой, който да не знае, че Werock.bg до голяма степен продължават делото на списанието Про-Рок и впоследствиe на сайта Metal Katehizis,  а и показаха мъжество и характер в позицията си за случващото се в Украйна по подобие на The Void, докато в  блога The Other Side Zine пък забелязвам сходна любов към ъндъграунд културата и доколкото знам и той се поддържа от един човек – Mrazek, който се занимава с писане от толкова много време… Като цяло, ако искам да чета за рок и различен вид метъл от блек метъла, бих гледала към тях, като всъщност и от двата сайта правят страхотни снимки и репортажи от събития, включително и от блек метъл концерти.

Като малка понякога си пусках и предаването Фрактура – беше свежа глътка въздух в морето от безполезна ТВ пропаганда, Васко Катинчаров предлага на хора от цяла България достъп до уникални концертни кадри и интервюта и винаги ще бъде ценен в това отношение, но с времето разбрах, че не на всеки се отпуска телевизионно време в канал на Нова Броудкастинг Груп и просто не мисля, че човекът е на една честота с мен и онова, което аз представям като ценности в The Void.
Различни сме, но
определено и към него имам доза респект – когато той е дал началото на Фрактура, аз съм била още дете. И до днес, ако някъде попадна на включеното предаване, бих го изгледала от носталгия по онези дни, дори и предаването да е предимно ориентирано към комерсиалната рок и метъл музика.

Също така , няма как да пропусна да спомена и Иван Петков и неговия сайт https://oldskull-metal.info – с него кажи-речи стартирахме по едно и също време, като той за разлика от мен е отдаден на дет и траш метъл жанровете – на мен тези стилове не са ми особено по вкуса, но определено се влага доста страст там, което откривам като паралел и ме радва. Иван има специална връзка с музиката и това се усеща. 

Медаров и неговите периодични издания на Терозин също са ми близки по сърце – материалите, които съм чела благодарение на него и всички касетки, които е издавал,  винаги са ми били много интересни … човекът поддържа ъндърграунд културата истински жива и имам огромно уважение към него.
Това за момента имам да кажа по темата с  музикалните медии у нас – някой ден може би ще има повече за разказване. 

 

Q: „Как успяваш да водиш сайта сама и да се справяш толкова добре?“
A: Първо – искрено благодаря. Много хора ми задавате този въпрос и особено в последната година изразявате възхищението си от това , че само един човек стои зад мястото – радвам се, че ви прави впечатление, защото това е един от аспектите, които са важни  в идеологически контекст наоколо (личната сила според Луциферианските ценности и принципи).
Второ – много е просто, всъщност. Не се опитвам да успявам.

Просто за мен писането за музика е като ежедневна мантра. Затова и след The Void стои думата „journal“ – журнал, ежедневник,всекидневник. Обичам да слушам музика и когато попадна на хубави неща, просто споделям тук с вас. Когато гориш с дадено нещо , не си задаваш много въпроси „как“ и „защо“, нито „дали“, просто го правиш.
Дисциплината ми, уменията ми и силния ми характер несъмнено също играят роля в това, но най-голямо място наоколо заема Любовта.
Както е казал Ницше, „всичко, което се прави с  любов, винаги е отвъд доброто и злото.“, с други думи – недосегаемо. Няма как да се спре този огън, просто си  гори.

 

Q: „Какво мислиш за Facebook и социалните мрежи?“
A: Ако можех да опиша Facebook с няколко думи, то тези думи щяха да бъдат „безконтролна онлайн психиатрична клиника, в която всеки поддържа хистерията на другия“. Завършила съм хуманитарна специалност в университета, като в края на образованието си  преди години карах практика в популярна психиатрична клиника у нас за няколко месеца (предимно обследвах шизофрения) – е, там хората са в пъти по-„нормални“ от онова, което представляват потребителите в тази социална мрежа.  Интелектуалният и духовен капацитет , върлуващи  там… си заслужават един цял отделен трактат.

Не съм  в синхрон с тази изкуствено създадена среда и не бих искала да бъда  част от нея. Освен това налаганата цензура и стандартите в този сайт  са ми неясни. Лъжливи политици, педофили, изнасилвачи, крадци,сутеньори, дилъри  и др. могат да имат профили и да са спокойни, но името и музиката  на Burzum са ОПАСНИ за сигурността?
А като добавим и че принципно съм  човек, който си пази личното пространство доста сериозно, картината става още по-ясна – показността и жаждата за внимание никога не са били моето нещо и личният ми живот никога не е бил и няма да бъде публично достояние. Онези, които превръщат личните си отношения в  „циркаджийска история“ и споделят личния си живот онлайн, просто демонстрират до известна степен липса на интелект, несигурност и нужда за  валидация отвън – нещо, което изобщо не мога да свържа със себе си. 

Дори да не използвам сайта лично, все пак страницата на The Void е активна там и споделям статиите в нея през уебзина и мениджъра, за да информирам онези, които са преценили, че им е добре на подобно място.

И макар и да не харесвам повечето „социални“ мрежи и да стоя далеч от тях, има два сайта, които за момента  одобрявам и ми допадат като идея – Instagram и Last.fm. Първият е създаден за артисти с цел да споделят изкуството си, а Last.fm е платформа за споделяне и откриване на музика (макар и някои хора да не използват сайта в последните години по предназначение).

 

Q: „Обмисляш ли да пренесеш нещата на хартия?“
A: Да. Първото подобно издание вече е в процес на работа, но няма да споделям никакви детайли на този етап. Освен него  съм предвидила и други неща, които може би ще ви харесат, но ми е нужно време, за да изгладя всеки детайл.
Особено вдъхновяващи за решението ми да създам хартиено издание на The Void  се оказахте вие, за което благодаря искрено – мотивирате ме много да се връщам към корените си и да ви предоставям все по-чисти и качествени материали. На Мирослав особено благодаря за поднесените идеи в една от предните Q&A статии – ценни сте ми много, когато давате обратна връзка и ме подбутвате.
В момента работата по хартиеното издание ми се струва наистина вълнуваща и умът ми е като „страната на чудесата“… въобще не знам къде ще стигна в края на това приключение, но съм сигурна, че си заслужава. 

 

 

За финал споделям част от албумите, с които попрекалих тази седмица:

 

Дяволски хубав петък на всички! ????

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
2 Коментара
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hellfire
9 месеца 🔥

Чакаме книжлето! Заръчвам да включиш и поне една авторска илюстрация в него, имаш готин стил на рисуване.

Мирослав-Velzevul666
9 месеца 🔥

Благодаря и аз,че си обърнала внимание на моята идея за книжно издание.
Все пак сме ЛИЧНОСТИ които са се изградили с хартиените издания независимо дали са били вестници,списания,книги или фензинове голяма част от които печатани на ксерокс…Посветени на истинската МУЗИКА И ИЗКУСТВО…Така е и с дисковете,плочите,касетите…Все Духовни храни каращи Душите Ни да се разпростират отвъд и ОТВЪД…До тайната и до неизбежното ПРОСВЕЩЕНИЕ…Чрез демонично прераждане,до вечността…
Голямо Благодаря и ПОДКРЕПА…
Вярвам,че все още има ЛИЧНОСТИ които с удоволствие ще си купят и хартиеното издание…
Аз ще съм от първите…Дори няколко копия…
Могъщество и Мракобесие…Отражения в езерата на МЪДРОСТТА…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.