THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

Мистериозните маски в жанра, част I

Мистериозните маски в жанра, част I
BG1 от 2

Чистата експресия е едно от най-важните неща в блек метъла и понякога артистите избират да я съчетаят с мистериозен воал, който да подчертае още по-силно тяхната енергия и творчество. Макар и корпс пейнт грима винаги да е основно свързван с  жанра и да носи своята огромна стойност и до днес, няма как да се отрече, че навлизането на маските като способ за себеизразяване на групите, също понякога се оказва интересен щрих.
Алтер его или просто начин да се прикрие реалната самоличност, те добавят доза загадъчност и нюанс към идентичността им.
В този материал от поредицата ще разгледаме първата част от музикантите, които не показват лицата си и излизат пред света с мистериозни маски – някои  от които, действително спиращи дъха.

 

1.Eксперименталната австралийска дет/блек метъл банда PORTAL.

Aвстралийците не просто използват маски, а създават цялостни нови образи , в които се превъплъщават, и точно това  ги прави една от най-екстравагантните групи в това отношение.
Костюмите и маските им са  създадени така, че да наподобяват облекло  на палачи, с изключение на облика на вокалиста The Curator, който в допълнение с робата си, обикновено  носи креативни маски, отговарящи на темата на всеки  отделен албум.

Като маска на стенен часовник , например…

 

Или пък мрачна кралска призрачна визия…

 

Идеята за тези костюми е разработена от The Curator и Horror Illogium, които са вдъхновени от модата от 20-те години на миналия век и образите, създадени от актьора Lon Chaney Sr. в няколко от неговите роли от ерата на нямото кино. Именно те според Horror Illogium представляват идеалните фигури, които групата би искала да изобрази.
Водещият китарист на групата, Horror Illogium, също така отбелязва: „анонимността никога не е била modus operandi. Това е чувството, на което сме подложени, те [костюмите и сценичните имена] служат като съдове за нашето бягство“.
В интервю за ъндърграунд сайта Deaf Sparrow, PORTAL биват интервюирани изцяло докато са в образ, като журналистът се обръща към тях въз основа на техните анонимни личности.

 

 

 

2.Тунизийската блек метъл банда AYYUR.

 

Дуото използва традиционни древни маски не толкова, за да прикрие самоличността си (членовете му са динозаври от сцената, които са добре познати на почитателите на жанра – убедена съм, че всички сте чували за оригиналния вокалист на Deathspell Omega), колкото в почит на древния мистицизъм, който е неизменна част от концепцията на групата.
Използваните маски са традиционни картагенски маски, които в миналото са били използвани при изпълняването на различни ритуали.
Намират се като артефакти само в Тунис на територията на пунически Картаген, на която след сриването му от римляните било забранено да се строи, а мястото бива поръсено със сол и обявено за прокълнато преди приемането на Lex Rubria.
Този тип маски са открити в няколко серии и разновидности през годините, като тези на AYYUR са точно от онзи девиантен тип, който не спада към класическите три последователни открити серии, а от онези индивидуални артефакти, които така и не биват категоризирани. Което на свой ред и носи ново послание към почитателите на музиката на групата – AYYUR са нещо нетипично.

 

3.Швейцарската атмосферична блек метъл банда AARA.

 

Макар и Швейцария да има богата история що се отнася до изработката и употребата на маски, музикантите избират визия в друга посока, далеч от традиционната – дълги пурпурни роби и изящни венециански маски, които са символ както на анонимността, така и на свободата да изразяваш себе си. Мистериозна естетика, която определено допълва музиката на групата и носи щипка изтънченост, носеща немалко от атмосферата на отминалите дни.

В интервю за Artistocrazia Webzine, Berg – главният инструменталист на Aara,  споделя:
„Фокусът на Aara не е непременно върху анонимността. Просто има смисъл да се отделят нещата едно от друго. Aara не е за нас като индивиди, които трябва да се представят, а по-скоро за концепциите и музиката, които искаме да изразим. Затова се справяме много свободно. Например, не може да се каже, че J. е непозната личност в настоящата блек метъл сцена. Той познава много хора, участва в много проекти, организира концерти и така нататък и той свободно прегръща това. От друга страна, за мен е по-важно просто да правя музика, било то в Aara или други проекти. Никога не съм бил „публична личност“, която трябва да бъде известна навсякъде в сцената, и няма да бъда такава.“

 

 

4. Американската блек/дет метъл банда IMPERIAL TRIUMPHANT .

 

Покритите със златен лист маски на Imperial Triumphant са изработени специално за групата от Andrew Tremble, който създава и голяма част от изкуството към албумите им.  Освен носещи анонимност, маските също така олицетворяват митичното и древното, паралелно с футуристичното,  като групата споменава в редица интервюта за връзката им със  „Златния бик“, с  Аполон – бога на Слънцето.  Разбира се, с уговорката, че всеки може да интерпретира образа им както прецени.

 

 

5.Френските блек метъл алхимисти Pénitence Onirique.

Pénitence Onirique използват различни маски през годините.
По време на ерата „V​.​I​.​T​.​R​.​I​.​O​.​L“ (2016-2019), когато всъщност Pénitence Onirique се изявяват предимно под формата на дуо, групата носи огледални маски.

За тях китаристът Bellovesos споделя в интервю за Guitariste Metal следното:
„Образът и интерпретацията стават относителни, когато се свързват с влияния, свързани с културата, образованието, но също и с емоциите на човека.
Затова усъвършенствахме визуалния аспект по начин, по който всеки да може да проектира себе си в него със своята личност.
Оттам дойде и идеята за „отражение“ върху погледа, гледката – това значение, което има тенденцията да се проектира навън с анализ, който често е подвеждащ и небрежен, самите огледални маски поеха много добре парадоксалната роля на „покана слушателят да удължи погледа си, за да се обърне към себе си като фокус върху своето същество.“

През 2019-та година групата издаде албума „Vestige“, като с него стартира и нова глава за нея – към състава се присъединиха още четирима официални члена, което направи Pénitence Onirique съвсем готови за изпълнения на живо. Поради тази причина, а и заради самата нова енергия в редиците, музикантите замениха огледалната концепция (която е доста неудобна за концерти, предполагам) със златистите рогати маски, които символизират пътешествие към древните времена, процъфтяването на „третото око“ и  смирен поглед върху миналото, настоящето и бъдещето . Символичната маска е част и от алтернативната обложка на „Vestige“.

 

 

 

 

BG1 от 2

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Мирослав-Velzevul666
8 месеца 🔥

Брутална нова рубрика,за което Благодаря….
Бих добавил и новата маска която използва освен различните видове грим през годините и КРАЛЯ.МОГЪЩИЯТ KIM BENDIX PETERSEN.
А и за много от Блек Метъл Бандите MERCYFUL FATE И KING DIAMOND са вдъхновение…За мен са КУЛТ И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЖИВОТА МИ…
ОТНОВО УНИКАЛНА РУБРИКА…

Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.